Okresný prebor 26/10/2020

Zdieľajte:

Vývoj pandémie na Slovensku v číslach

Kombináciu dát a semaforov u nás robí Jakub Tillinger. Nie je to radostná robota, lebo ho veľmi dlho veľmi nikto veľmi nepočúva. Jakub vlastne nehovorí, lebo farbičkám by mal rozumieť každý, nemusí byť maliar. Vďaka Jakub.

Časové rady

Je ich od 1. septembra k dispozícii 7. Šťastné číslo. Ak zaberieme podľa Jakubových semaforov, bude aj pre Slovensko v roku 2020. Ak ich budeme ignorovať, tak “ném dobre” pre sever. V utorok je vždy k dispozícii sada dát – ucelený týždeň s 5-imi vysokými a následne 2-ma nízkymi číslami. Takže, poďme nato.

Dobré správy máme pre bydliská našich štátnikov

Pezinok (Zuzana Čaputová) je v zelenom šate s dobrým výhľadom,
Bratislava (Boris Kollár) je v žltom, ale veľmi stabilne nízko,
Trnava (Igor Matovič) je niekde medzi na pohodu, ale najvyššie.
Taká Šaľa je na tom dnes so šiestimi pozitívnymi za 7 dní (incidencia) na 10,000 obyvateľov a spolu s 30 celkovo pozitívnymi v 50 tisícovom okrese 2x lepšie ako Dánsko alebo Švédsko dnes (majú okolo 10 ks). Šaľa je premiant a je na tom 4x lepšie ako priemer Slovenska s 26 ks na 10,000 za posledných 7 dní.

Priemer vs. Premiér

Ale priemer za Slovensko neexistuje, to už vieme. Existuje premiér. Priemerne majú deti v 10 rokoch už len 7 mliečnych zubov, ale netrhal by som ich každému piatakovi, lebo niektorí už majú zúbky trvalé a s dlhým korienkom. Priemer proste nie je na krajinu ako Slovensko OK.

HOP!

Zato 7-dňový priemer je OK, lebo pre zmenu denný prírastok je úplne zbytočné číslo. Napríklad 22. októbra klesol o 51 počet hospitalizovaných na Slovensku. Ale “ruku hore” by som nemal, lebo denný priemer nárastu novo-hospitalizovaných v tom týždni bol blízko stovke.

Prúser ako Brno

Chlapci a dievčatá v Sabinove a dnes aj v Ružomberku a Martine sa chichocú z Oravy a Bardejova. ONI sprísnené podmienky nemajú. Majú síce za 7 dní vyššie čísla ako Oravci, a dokonca ich majú 3 násobne vyššie ako nemecký Berchtesgaden (už týždeň s betónovými zátarasami a psami na požičanie v total lockdowne), ale z Námestia slobody je do Sabinova ďaleko a tak si počkáme na akciu “Sabinov horí” tak 1-2 týždne. Napríklad Bardejov a Orava čakali na akciu 3 týždne v červenom semafore. Už bolo po funuse (doslovne), keď dostali zámok.

My nemáme slov, ktoré by opísali ľahostajnosť, nevšímavosť, nepochopenie a ignorovanie týchto semaforov. Celá Európa podľa nich ide, ešte aj Grécko. Rozumieme, že boli povolené svadby a zrušené semafory v strede septembra, ale dúfali sme, že sa to zas v strede októbra vymení za zakázané svadby a blikajúce semafory. Vďaka Pánu aspoň za splnenú I. úlohu a zrušené veselky. Asi sú problém aj nezavreté hranice s Poľskom a možno aj s Českom, ale v tom bude si politika a nie hygienika. Lebo letiská a hranice sa zavreli v marci, keď bolo denne prírastkov 25. To boli časy, pche. Vedeli sme aj mená pozitívnych z Kostolišťa. Dnes máme denne 25 Tiborov, Tamár a aj Vincov. Miškov máme 79 a Márie sú tiež nad 50, za deň.

Pomery

Tých 7 čiernych okresov s počtom obyvateľov ako Bratislava (430,000 alebo 8% z SK) robí 25% slovenských týždenných prírastkov pozitívnych. Nič? Tak opačne. Majú také čísla ako Česká republika. Ale to sú OLD DATA. To je za “minulý týždeň”. Ďalší bude viac a potom ešte raz. A potom pôjdeme dole. Do Mikuláša. V tých čiernych okresoch.

Pomery II

Taká Bratislava je pod SK priemerom dlhodobo a zaslúži si frčku. Za 2 týždne má “niveau stabile” a také čísla ako Slovensko za jeden týždeň.

Nádej

Nižšie je prehľad 21 okresov. Ďalších vyše 50 nedávame, lebo nie sú takým problémom ako týchto 21. Už sme poslali tabuľky aj smerom na @gov.sk a pošleme dnes aj tieto čerstvé dáta. Ak sa Vám zdá, že obrázčoky dávajú zmysel, prihláste sa do nášho Newslettera. Prípadne zdieľajte, ale to len ak chcete šíriť praudu o víruse. Určite dajte na facebook ale aj fotky s knihou, koláčikom alebo z lesa. Buďte zdraví a držte si odstup.

My: Ivan Bošňák, Jakub Tillinger a Viliam Bendik sme sa ešte pokope nevideli. Lebo HOME OFFICE.

14-dňová incidencia v okresoch na 10.000 obyvateľov
14-dňová incidencia v okresoch na 10.000 obyvateľov
7-dňová incidencia v okresoch na 10.000 obyvateľov
7-dňová incidencia v okresoch na 10.000 obyvateľov

7 a 14-dňová incidencia a ich medzitýždenné zmeny po okresoch / na 10 tisíc obyvateľov (klikni pre väčší detail).

Zdroj: https://covid-19.nczisk.sk/sk

Ak chcete dostávať upozornenia na najnovšie články, prihláste sa
do Newslettra

Zdieľajte: