A pre mňa máte voľnú posteľ?

Zdieľajte:

V štatistikách COVID-19 je jedno zásadné číslo, ktoré sa Vás týka. Nie je to počet pozitívnych testov, ani medián, ani počet vyliečených. Dokonca ani presne alebo nepresne určený počet úmrtí. Je ním počet hospitalizovaných. Za číslom 1.231 hospitalizovaných k 28. októbru 2020 na Slovensku je skutočne obsadená posteľ presne 1.231 krát. Najbližších najmenej 40 dní bude toto číslo rásť. Ak začne klesať, tak len pomaly, ale to bude už bude na venci svietiť I. adventná sviečka.

Nesleduj denné rekordy. Toto sa ťa týka:

Bol si už v nemocnici? Asi áno. Ak nie na posteli, tak na návšteve. COVID-19 sa ťa netýka, pokiaľ ho nemáš alebo sa nešmykneš na poľadovici, nazabolí ťa vpravo v brušku appendix, nesekne ťa v krížoch L4-L5 alebo nedostaneš obličkovú koliku. Horšie nespomínam, ale môže sa aj to stať. Ak sa ti niečo stane dnes, tak budeš v slovenskej nemocnici, hlavne v severných častiach krajiny, bojovať o matrac s jedným z 2.500 pacientov, ležiacich s kovidom. 2.500 je počet o 12 dní. Nesedí? Pozri si graf vývoja obsadených postelí pacientami s pozitívnym testom na COVID-19.

SR: Graf vývoja počtu hospitalizovaných pacientov s potvrdením/podozrením COVID-19

Zdroj: https://covid-19.nczisk.sk/sk

True number

Počet nových denných prípadov, a aj kumulatívny počet zistených pozitívnych testov je len cifra, a určite LEN podmnožina skutočného počtu ľudí, ktorí by v teste pozitívni vyšli. Testuje sa, testujete sa, niektorí ste boli viackrát. So far so good. Ak sa ti fakt priťaží, a nebude to len kašlík, únava, škrabot v hrdle, ubolená hlava, prípadne ti cola chutí ako voda a necítiš parmezán na špagetách, tak sa uvidíš s asi 7-imi percentami ľudí (zo zistených pozitívnych prípadov) na urgente. To percento vychádza nižšie v Dánsku, kde urobili včera 63 tisíc PCR testov a vedia o takmer každom pozitívnom (Dánsko: k 28/10 urobilo 875 testov na 1.000 obyvateľov). V našej domovine to percento vychádza vyššie, nakoľko nám celkom slušné percento potencionálne pozitívnych uniká (Slovensko: k 28/10 urobilo 132 testov na 1.000 obyvateľov). Je to len percento, ale nechceš byť súčasťou “šťastnej sedmičky”.

“Máme plno”

Podľa niektorých vyjadrení sme 2-3 týždne za Českom. Nuž, záleží v čom. Zblízka to vyzerá tak, že sme za Českom 2-3 roky alebo skôr 2-3 desaťročia. Netvrdím, že oni na tom boli pred 20 rokmi tak, ako Slovensko dnes, ale tvrdím, že nám bude trvať 20 rokov, aby sme ich dobehli. Lebo v budovaní zdravotníckych kapacít, nemocníc, v systéme riadenia a alokácie zdravotníckeho personálu (štátne, krajské, súkromné zariadenia) sú dnes ďalej. A ak by sme sa aj za nimi “rozbehli”, tak oni nebudú stáť. Mrzuté? Áno. Ozaj, to Česko.

ČR: Graf vývoja počtu hospitalizovaných pacientov s potvrdením/podozrením COVID-19

Zdroj: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Houston: máme problém

Ak riaditeľ nemocnice na Kysuciach hlási, že “mám plno, neprijímame”, nie je to jeho chyba, ale problém v systéme. Máme výhodu, že slovenský minister je na rozdiel od Česka (za 22 dní má Česko tretieho ministra zdravotníctva, a to žiaden neodišiel kvôli onemocneniu na koronu) na ministerstve zorientovaný, s podporou premiéra a plne informovaný. Problém je, že sa pozerá na OLD DATA hospitalizovaných včera a pred týždňom. My si myslíme, že potrebujeme vedieť, čo nás čaká a tak našu predikciu hospitalizovaných dávame na web, boli sme v televízii a radi ju budeme aktualizovať o nové OLD čísla. Spätným validovaním už vieme, že to dáva zmysel. Na 11-12. novembra hlásime 2.500 a na koniec novembra 3.000 hospitalizovaných s plnením “zhora” ako keď nakladáte uhorky.

Prietok a nie stav (“Flow, not State”)

Je 2.500 nízke číslo a stále sa tam nevidíte? Tak trošku matiky z celých čísiel, ktoré už vieme z českých presných štatistík (Slovensko nepublikuje dáta prepustených pacientov a aj úmrtia si vykazujeme v Európe “jedinečne”: “až po pitve”). Každý deň prepustia asi 10% stavu pacientov zo včera, tí idú domov. Za dostatočne dlhé obdobie vieme povedať, že “s kovidom” umiera v ČR 15-20% pacientov z príjmu spred 10-14 dní. Už sa bojíte? Je to len štatistika a je dokázané, že každý musí umrieť, zabrániť sa tomu nedá. S kovidom, aj bez neho. Denne 137 ľudí na Slovensku a asi 250 v Čechách. V septembri preletelo urgentom na Slovensku asi 400 ľudí, v októbri to bude 3.200 a v novembri asi 8.000. To percento úmrtí nerátajte, lebo sa naozaj zľaknete. Pokoj, na Slovensku v novembri 2020 zo štatistík obyvateľstva ubudne viac ako 4.000 obyvateľov. Každý mesiac je to tak. Ročne 50.000. Dosť bolo čísiel. Dali ste si vodku? Lebo až teraz to príde!

DIGI a ANALOG

V Čechách zistili v dubnu (apríl), že v Uherskom Hradišti je v špitále “nárva” a tak dali “kopy do hlavy”, prišli s myšlienkou a ich UZIS “vytvořil informační systém (Národní dispečink intenzivní péče – NDIP), který je plně funkční od dubna 2020 a byl vybudován jako manažerský nástroj pro nouzové řízení kapacit intenzivní péče.” U nás sa “duben” (apríl) nestal ani v septembri. Už rozumiete, že sú 20 rokov pred nami a nie 2 týždne? Je jasné, že to takto nejde a aj my potrebujeme boj s pandémiou riadiť a poťažmo hnusobu poraziť. Prístup, že “teraz testujeme” a ostatné potom sa nemusí vyplatiť. Vírus zatiaľ plní nemocnice.

Ako na to?

Denný report bratov Čechov vyzerá asi takto DENNÝ REPORT KAPACIT INTENZÍVNEJ STAROSTLIVOSTI a z neho vybrané 2 tabuľky uvádzame nižšie:

Celkové dostupné kapacity a obsadenosť intenzívnej starostlivosti k 28. októbru 2020
Celkové dostupné kapacity a obsadenosť intenzívnej starostlivosti k 28. októbru 2020
Dostupná kapacita intenzívnej starostlivosti k 28. októbru 2020
Dostupná kapacita intenzívnej starostlivosti k 28. októbru 2020

Na JIS-ku ide asi 15 % prípadov, ktorí su hospitalizovaní a v Čechách je to za “včera” 962 pacientov. Chceli by ste napríklad vedieť, aké sú kapacity JIS, UPV, ECMO, lôžok s kyslíkom? Aj my by sme to radi vedeli. A chceli by ste vedieť, koľko z nich je obsadených po regiónoch a každý deň? Aj my by sme radi. Zatiaľ sledujeme na tlačovkách vysvetlenia k špecificite a pozitivite a spoľahlivosti antigénnych testov. Niekde treba so vzdelávaním obyvateľstva začať. A že je to zrovna “advanced math” a extrakt z aplikovanej analýzy klinických a biologických dát pre praktické použitie matematiky v biológii? A prečo nie?

Zajtra si povieme niečo o tej českej ceste a prečo na nej NIE sme. Stay tuned, mor(e) to come!

O prognózach rastu hospitalizácie na TA3

28/10/2020 Televízia TA3, Štúdio TA3

Na TA3 sme na pozvanie o hospitalizáciách hovorili aj pred národom, pospomínali “horiaci” Sabinov (dnes preskočil v 14-dňovej incidencii 1.500 a v 7-dňovej incidencii 1.000 prípadov na 100 tisíc obyvateľov). Je to 10 minút k veci. Pozrite si záznam:

Ak chcete dostávať upozornenia na najnovšie články, prihláste sa
do Newslettra

Zdieľajte: