Okresný prebor 31/10/2020

Zdieľajte:

Vývoj pandémie na Slovensku v číslach k 30. októbru 2020

Vždy v sobotu a v stredu prídeme s aktualizáciou 7D (7-dňovej) a 14D (14-dňovej) incidencie v jednotlivých okresoch Slovenska, aj so zmenami týchto incidencií z týždňa na týždeň. Dáta spracúvame počas dňa, a potom pozeráme na korelácie a hľadáme kauzality. Denné dáta stále veľký zmysel nedávajú, a tak sa neinšpirujeme komentármi na sociálnych sieťach o rekordoch, pilotoch a zázrakoch. Ideme po podstate.

Zmeska

Do nášho výberu zaraďujeme okresy s vysokou prevalenciou ochorenia COVID-19 (sever, severovýchod Slovenska, ale aj okresy okolo Trenčína, či Nitru). V hitparáde sú aj niektoré okresy, ktoré majú nízky výskyt infekcie SARS-CoV-2 z pohľadu potvrdenia na RT-PCR testovaní, ako napríklad Šaľa.

Dobré trendy a mrzuté správy

Našim úmyslom je po celý čas upozorňovať verejnosť, priateľov, FB fanúšikov a politických predstaviteľov, ktorí majú moc rozhodovať o opatreniach, ich sprísňovaní a uvoľňovaní na fakt, že situácia nie je rovnako zlá vo všetkých častiach Slovenska. Máme medzi sebou významné rozdiely v kultúrnych zvyklostiach, a aj v disciplinovanosti, a zrejme aj v politickej afinite.

Slovensko

Celoslovenská alebo slovenská priemerná incidencia bola za posledných 7 dní na úrovni 31 infikovaných z 10.000 obyvateľov. V 14 dňovej incidencii sme v celonárodnom ukazovateli na čísle 54 infikovaných z 10.000 obyvateľov.

Trend nárastu je veľmi nízky, presne toto bolo cieľom a je výsledkom opatrení z 1. októbra a z 15. októbra.

7D a 14D incidencie po okresoch Slovenska (5/9 - 30/10/2020)
7D a 14D incidencie po okresoch Slovenska (5/9 – 30/10/2020)
Rozdiel 7D a 14D incidencií z týždňa na týždeň  po okresoch Slovenska
Rozdiel 7D a 14D incidencií z týždňa na týždeň po okresoch Slovenska

Dobrých správ nikdy nie je dosť

Dobrou správou je, že väčšina západných a južných okresov Slovenska sa nachádza pod priemerom celého Slovenska. V Bratislave máme v 7D incidencii 20, v Dunajskej Strede 21, v Pezinku 23 a v Trnave 29 pozitívnych prípadov na 10.000 obyvateľov. To už nemôžu o sebe povedať okresy Prievidza, Žilina, Čadca, Liptovský Mikuláš, či Bardejov, kde je incidencia 2,5x vyššia. Tobôž nie je dôvod na veľký optimizmus v okresoch Martin, Sabinov, či Ružomberok, kde incidencia dosahuje 5x väčší výskyt ako v Bratislave. Rozdiely v rámci Slovenska sú zásadné a nesmieme ich prehliadať. Je to dôležitá informácia, mení sa v čase a pri akomkoľvek rozhodovaní sa je potrebné ju zobrať do úvahy a zavádzané opatrenia ňou podložiť.

Sme dobrí a budeme lepší

Dobrou správou ale je, že opatrenia spojené s obmedzením mobility, našou občianskou disciplínou pri dodržiavaní pravidiel R-O-R, práca z domu u profesií, kde to je možné, zaberajú a krivku sa darí splošťovať.

Zmena 7D prírastku nových prípadov k ich 7D priemeru (porovnanie SR a ČR)
Zmena 7D prírastku nových prípadov k ich 7D priemeru (porovnanie SR a ČR)

Pozor na severe

V žiadnom prípade nerastieme exponenciálne v rámci celého Slovenska, a tento druh rastu zažívajú len niektoré okresy Slovenska, ktoré by si rozhodne zaslúžili väčšiu pozornosť kompetentných.  Problém nebol len na Orave, ale vzhľadom na ekonomickú a možno aj rodinnú previazanosť regiónov, sa nám infekcia významne rozhorela aj v ďalších okresoch na Kysuciach, Liptove a Spiši. Práve tam musíme teraz sústrediť všetku energiu a zaviesť najprísnejšie opatrenia, aby sme nenechali o mesiac skolabovať spádové nemocnice.

7D incidencia na Orave po dňoch s uvedením maxima pre jednotlivé okresy a Oravu ako celok.
7D incidencia na Orave po dňoch s uvedením maxima pre jednotlivé okresy a Oravu ako celok.

Ak máte akékoľvek postrehy a pripomienky, napíšte nám. Ďalšie aktuálne dáta k okresnému preboru pre vás pripravíme už v stredu 4/11/2020 s dátami k 3. novembru 2020.

Ak chcete dostávať upozornenia na najnovšie články, prihláste sa
do Newslettra

Zdieľajte: