Októbrový Covid – kompletné dáta

Zdieľajte:

Ma-ma má Emu
a my má-me Mapu

Pripravili sme pre vás peknú mapu. Zostávame pri samosprávnom členení Slovenska na okresy a aj dve veľké mestá Bratislavu a Košice vykazujeme s ich mestskými časťami naďalej ako jedno mesto. Okresy sú rôznorodo veľké, od najmenších Medzilaboriec s 12.319 obyvateľmi až po Bratislavu so 415.289 obyvateľmi. Pre mapovanie vývoja COVID-19 nie ideálne. V tretej vlne pred Veľkou nocou by sa zišla iná úroveň detailu.

Pozor, pohov, pozor!

V podstate sme radi, že sa počas víkendu neuskutočnilo s operáciou Spoločná zodpovednosť aj trvalé samosprávne rozčlenenie Slovenska na 15 vojenských veliteľstiev. V kombinácii s obrázkami uniformovaných ministrov nám naskočila v nedeľu husia koža, a pri spomienke na SNP sme pozreli do kalendára. Helloween. K výsledkom plošného testovania, ktorého výsledky túžobne očakávame v úrovni detailu za asi 3.000 obcí Slovenska, sa vrátime v separátnom článku. Ak ste nedočkaví, tak výsledky sú v tabuľke Ministerstva obrany SR nižšie. Vďaka vám armáda a klobúk dolu!

Ministerstvo obrany SR: Výsledky plošného testovania po okresoch (pre detaily kliknite na tabuľku)

Pohodový september

Po pohodovom septembri v s parametrami:

  • 3.995 zistených pozitívnych prípadov,
  • odhad 400 hospitalizovaných (10%),
  • 214 prepustených, s konečným stavom v nemocniciach 258 pacientov,
  • 17 úmrtí (prechodne dobrý pomer z nemocnice prepustených a úmrtí je za september 12:1)

sme sa v októbri vzdali svadieb a birmoviek, ale na horniakoch bolo neskoro.

Október v druhej vlne

Pozitívnych sme zistili 49.008 a hospitalizovaných bolo 2.882 pacientov, čo je 6%. Ale to sa tak neráta. Dôkaz sporom? Ak by sa už nenašiel žiadny ďalší pozitívny prípad, tak do nemocníc by dorazili ešte stovky pacientov. Konečný stav hospitalizovaných bol 1.330, čo je 5-násobok z predchádzajúceho mesiaca, úmrtí bolo 171 (za obdobie marec-september 2020 spolu 47). Z nemocníc prepustených asi 1.640 pacientov s pyžamou v taške. Pomer z nemocnice prepustených a úmrtí sa zhoršil na 9:1.

Na lockdowny chýba odvaha

Vláda (a/alebo odborníci?) prišli s I. a II. vlnou opatrení 1. a 15. októbra. Následne veľmi neskorý lokálny “na nemecké pomery mierny” lockdown v troch okresoch Oravy a v Bardejove. Ostatné Slovensko v zákaze vychádzania s výnimkami. Zhorela nami 3 týždne avizovaná tlejúca Čadca (víťaz hitparády tabuľky MOSR vyššie), a s ňou 8 okresov so 7D (7-dňovou) incidenciou nad 50 prípadov na 10 tisíc obyvateľov. Nemci majú “Obergrenze” na 35, a potom na 50, ale na 100 tisíc obyvateľov. Nuž, iný kraj, iný mrav, len škoda, že vírus je ten istý, koťuha. Podľa dôsledne uplatňovanej nemeckej doktríny a semaforov by bolo nasledovných zopár okresov s betónovými zátarasami. My sme si dovolili termínom SPRÍSNIŤ pri zaslaní hitparád vedeniu krajiny naznačiť, že: “Houston, máme problém!” Ale to sme už viackrát robili. Priatelia, ak ste z okresov v čele hitparády, dajte si home-office, nevojdite do MHD a všetko, čo potrebujete si kúpte v decembri. Vďaka.

Semafory po okresoch a farebné alarmy

Pripravili sme mapu Slovenska podľa okresov, mesto Bratislava a Košice pekne mimo mapu v detaile a dve veci považujeme za dôležité:

  1. SILA VÍRUSU v jednotlivých okresoch – odtieň červenej, radšej menej ako viac, super je biela Šaľa a Banská Štiavnica, OK sú bledý juh a oranžové okresy, vrátane Bratislavy a Košíc.
  2. RÝCHLOSŤ ŠÍRENIA VÍRUSU v jednotlivých okresoch (graf – sada piatich stĺpčekov 7-dňových incidencíí na 10 tisíc obyvateľov za posledných 5 týždňov). Akýkoľvek vysoký stĺpček je mega zle a nízka svetlo-žltá môže byť nádej, nízka fialová tiež. Pomaly rastúce stĺpčeky sú presne to, čo by malo byťnaším cieľom.
Za mapu patrí veľká vďaka Mirovi Sepšimu, ktorý sa do tímu DATABEZPATOSU pridal ako geograf/mapár.

Leaders and Laggards (pretekári a lenivci)

Silní a rýchli: Ružomberok, Martin, Liptovský Mikuláš, Žilina a Bánovce nad Bebravou sú v úniku a na čelo sa dostali za 14 dní. Vírus je potvora, množí sa, preskakuje, nespí a neoddychuje. Vitajte v klube Oravcov a Bardejova.

Silný bez tempa: Sabinov, Čadca, Kysucké nové Mesto, Poprad a Prievidza sa nedajú zahanbiť a spustili stíhačku, striedajú sa v čele a nemusí im trvať dlho a budú s Liptovom v balíku na čele.

Slabí a bez tempa: Juh Slovenska sa vezie do cieľa II. vlny bez ašpirácií na akékoľvek body v šprinte, v kopci alebo na páske. Tento balík má aj podporu silných tímov z Bratislavy a Košíc (650 tisíc obyvateľov). Naberajú, ale pomaly. Rastú, ale kontrolovane. Zobrali opatrenia za svoje, a takto majú šancu sa dovlniť do cieľa s miernymi stratami. Určite si zaslúžia okrem pozornosti aj odmenu za vytrvalosť. Vzhľadom na mobilitu a pendlerov sa od nich čakal vyšší výtlak, ale nech im pomalé tempo vydrží. Presne takých hráčov do pelotónu potrebujeme.

Zabudli sa na štarte: Šaľa, Banská Štiavnica, Revúca, Levice, Galanta, Krupina, Žarnovica a Komárno s Novými Zámkami na povel ani nevyštartovali. Dúfame, že nešetria sily na november. My byť nimi, sezónu by sme odpískali a z preteku sa stiahli. Dobre im tak.

Staré dáta a žiadna akcia

Vôbec nekritizujeme, že v svetlých okresoch nedošlo k “otvoreniu”, teraz potrebujeme v prvej dekáde novembra potvrdiť dobré trendy, dokončiť 6-týždňový cyklus od prvých opatrení z 1. októbra a následne sa pomaly púšťať do uvoľnenia a sledovať, čo to spôsobí. Malé vlnky sú OK, lebo s vírusom sa musíme naučiť žiť.

Absolútne nechápeme, ako je možné, že neprišlo v postihnutých okresoch s VYSOKOU SILOU alebo s VYSOKOU RÝCHLOSŤOU ŠÍRENIA k okamžitým sprísneniam a obmedzeniu mobility, kontaktov. Hlas epidemiológov, virológov, hygienikov a odborníkov určite nebol vyslyšaný. Z diaľky to vyzerá tak, že politici urobia dobré rozhodnutia až potom, keď sa im minú všetky zlé. A bledomodrý papierik ako “vstupenka na slobodu” je skutočne zlý vtip. ROR, prosíme.

Predikcia

Dobre bude: Ponúkame trošku náročnejsí graf ukazujúci pokles tempa rastu, a pri príležitosti VOSR (28. október – 7. november) aj zlomenie trendu rastu. Meriame rozdiel 7-dňového priemerného prírastku nových pozitívnych prípadov “dnes” a pred 8 dňami. Porovnávame ho so základom: nominálnym prírastkom v 7-dňovom priemere. Česi aj Slováci sú blízko zlomu. Bolo načase po 10 týždňoch:

Dáta: V novembri to vyzerá na 60-75 tisích nových zistených pozitívnych prípadov. Približne 7 až 8 tisíc hospitalizácií. K 30. novembru asi viac ako 2.500 hospitalizovaných pacientov, v novembri 6 tisíc prepustených z nemocnice a veľmi skromný odhad – 600 úmrtí. Asi viac. Percentá nepustia. Vírus je tak trochu matematik a celé to má založené na štatistike a hlúposti ľudí. Celoplošné lockdowny nerieši, príde zas, je trpezlivý, neplaší sa. Teší sa zo zimy a zo sucha. Straší ho odstup, vetranie, exteriér a odolní jedinci. Fyzicky aj mentálne.

Nesmelý návrh: Ale nechceme byť fatalisti. Sme za postupné otváranie škôl nad úroveň I. stupňa (do 16 rokov a bez internátov), nízko-kontaktných prevádzok, športu detí a mládeže v menších skupinách (hlavne v exteriéri) v kombinácii s neobnovením súťaží (podobne ako vo Švédsku/Dánsku). Sme za návrat kritického personálu do práce, za obmedzenie cestovania v MHD a vo vlakoch zadarmo. Sme jednoznačne za sprísnenie pendlovania cez hranice, pričom české, poľské a ukrajinské sú už 2 mesiace ďaleko väčší problém ako rakúske a maďarské. Zas je to o dátach, Česká republika a Malopoľské vojvodstvo proste nevychádzajú dobre, Ukrajina má také dáta, aké si vymyslia. Dovidenia na konci novembra priatelia.

Heat mapy incidencie – hitparády k 30/10/2020

7D (7-dňová) incidencia: Hitparáda a Heat Mapa okresov k 30/10/2020
14D (14-dňová) incidencia: Hitparáda a Heat Mapa okresov k 30/10/2020

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: