Okresný prebor – situácia v nemocniciach

Zdieľajte:

Nemáme dáta – Pátos bez dát?

Pôvodne sme dnes mali priniesť aktualizáciu tabuliek a grafov v 7D a 14D incidencií, ale Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), a ani vládny web korona.gov.sk dnes nezverejnili aktualizáciu dát pozitívne testovaných cez RT-PCR testy na úrovni krajov a okresov. Ihneď som sa preto počas dňa obrátil na sekretariát NCZI a odpoveď mi došla bleskovo (o 24 minút) s tým, že majú dnes technické problémy a spoločne s ÚVZ a dodávateľmi informačných systémov pracujú na spoločnom technickom riešení. Verme, že je to naozaj tak, ale keďže máme viacerí pochybnosti, danú komunikáciu sme postúpili novinárom, aby sa pýtali nielen kvôli nám, ale celej verejnosti. Pevne veríme, že pri najbližšej aktualizácii 5.11. o 10:00 budú dáta znovu k dispozícii tak, ako tomu bolo ešte do včera.

Počet pozitívne testovaných stále rastie

Zo súhrnných agregovaných dát je ale zrejmé, že napriek celoplošnému testovaniu stále rastieme. Z týždňa na týždeň sme v rámci celého Slovenska vyrástli z 15 341 pozitívnych prípadov infekcie na 17 829 pozitívnych prípadov, ktoré prinieslo RT-PCR testovanie za posledných 7 dní.

Potvrdenie rastu hospitalizácií

Čitateľom ešte dlžíme spätnú validáciu odhadu hospitalizácií k 4.11.2020, ktorú som robil 25/10/2020, čiže 10 dní dozadu. Hovoril som o 2 scenároch, optimistickom a pesimistickom.

V tom optimistickom sme predpokladali:

  • 1 390 hospitalizácií celkom
  • z toho 1 140 s potvrdeným ochorením COVID-19
  • 188 kritických prípadov na JIS, resp. umelej pľúcnej ventilácii

pesimistickom scenári sme predpokladali:

  • 1 727 hospitalizácií celkom
  • z toho 1 451 s potvrdeným ochorením COVID-19
  • pričom sme rátali s 239 kritickými prípadmi vyžadujúcimi hospitalizáciu na JIS, resp. použitie umelej pľúcnej ventilácie

V realite, ktorú hlásia nemocnice k dnešnému dňu vidíme, že sme sa trafili doprostred, v rámci intervalu, bližšie k tomu pesimistickému odhadu, a tak je dnes:

  • hospitalizovaných celkovo 1 658 ľudí
  • z toho 1 392 má potvrdené ochorenie
  • 196 ľudí potrebuje JIS alebo UPV
  • za posledných 10 dní sme zaznamenali celkovo 102 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, ktoré potvrdili pitvy

Prosím, správajme sa naďalej zodpovedne

Tento trend bude žiaľ naďalej pokračovať, a preto je veľmi dôležité, aby sme robili všetci maximum preto, aby sme sa ochránili. Je viac ako pravdepodobné, že pri týchto opatreniach je najvyššie riziko infekcie v rodine a na pracovisku. Preto vyzývame verejnosť, aby v prípade, že bol nejaký jednotlivec pozitívne testovaný, prípadne okamžite ako sa u neho prejavili čo i len najmenšie príznaky ochorenia, aby sa okamžite izoloval aj v rámci spoločnej domácnosti, nasadil si rúško a vetral v izbe. Členovia domácnosti sa o neho najlepšie postarajú tak, že mu budú nosiť pred dvere jedlo a dezinfikovať po ňom v respirátore alebo kvalitnom rúšku plochy, s ktorými príde infikovaný nevyhnutne do kontaktu.

Tých spoluobčanov, ktorým vyšiel negatívny test z antigénového testu upozorňujeme, že mohol byť falošne negatívny, preto by vo vlastnom záujme mali podstúpiť kontrolný RT-PCR test. Pokiaľ tak nechcú urobiť, v poriadku, ale prosím, správajme sa tak, ako by sme aj my všetci mohli byť infikovaní. Inak sa tak skoro slobodnejšieho života nedočkáme a zdravotníkom, ktorí sa o nás starajú na úrovni nemocničnej starostlivosti nepomôžeme.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: