Naozaj sme hnusobe zlomili krk?

Zdieľajte:

Nie sme v spore s premiérom (ani nechceme byť)

K téme COVID-19 sa vyjadrujem aj preto, že v rodine mám v 4 krajinách po včerajšku už vyše desiatku infikovaných hnusobou, jednu hospitalizáciu s akútnymi respiračnými problémami a denne robím nákupy švagrovej rodine v karanténe.

O hnusobiných zlomených väzoch nechcem ani čítať, ani počuť. Už vôbec nie na tlačovke v piatkovom “opojení pred akciou”. Možno na Troch kráľov, zatiaľ sa vlníme. Na grafy pozerám od marca, keď som denne študoval vývoj v talianskych provinciách.

S kamošmi tlačíme 3D štíty, doma ich s deťmi skladáme, nakupujem s bráchom za vlastné prachy gély, ffp2 / ffp3 respirátory a videl som veci, ktoré sem nemôžem napísať. Dosť ma iritujú vyhlásenia kvázi víťazov spoza mláky v mega drahých pretekoch. Ak sa v domácich správach pridá vyhláseniami na základe mizernej interpretácie “v čase poposúvaných” grafov naša generalita, tak sa ozvem.
V nemocniciach máme na toaletách plesne namiesto papiera a lekári majú podmienky ako vo vojnovej zóne po výbuchu atómovej bomby. Toľko k zbraniam. Poďme na grafy:

Ilustrácia, kedy prišlo k “špičke” počtu denných zistených pozitívnych prípadov COVID-19 na Slovensku

Čas je čas a graf je graf

Posúvanie kriviek vývoja na Slovensku o 41 dní naspäť (v prezentácii MZ zo 14. októbra) alebo o 18 dní naspäť (detto 5. novembra) je manipulatívna technika. Ak má ukázať a dokázať, že nejdeme českou cestou, tak to už vieme 3 týždne. Ja som si to dovolil oznámiť titulkom Zišli sme z českej cesty a opatrenia začínajú zaberať v rozhovore pre Trend 22. októbra 2020, keď som si do štúdia doniesol dáta a grafy za prvú polovicu októbra. Nebola to frajerina, ale pochvala vláde za prijatie I. a II. vlny opatrení a obmedzenie sociálnych kontaktov. Lebo to vždy bolo, je a bude kľúčové. Atómové bomby a jadrový kufrík nechajme zavretý, na vírus v tejto fáze šírenia stačia pravdepodobne 3 opatrenia:

  • Zákaz hromadných akcií a podujatí (zvlášť v interiéroch).
  • Kvalitné a početné včasné trasovanie a testovanie s následnou izoláciou infikovaných a ich blízkych kontaktov a odstup.
  • Rúška vo všetkých interných priestoroch + vysoká hygiena.

Zlomená prvá krivka, nie krk hnusoby

Graf prírastkov pozitívnych ľudí (na základe PCR testov) je uvedený vyššie. Ide o 7-dňový priemer, čo posúva dáta o 3 dni “na neskôr”. Výsledky testov, publikované 2 dni po fyzickom teste posúvajú dáta o ďalšie 2 dni. Spolu je to 5 dní, ale pozerajme na tie dáta ako na “dnešné”.
V Českej republike mali špičku presne 27. října (októbra) a na Slovensku to bolo 3. novembra. Je to o týždeň neskôr, a to v Čechách o plošnom testovaní len diskutujú. Predikovali sme VOSR – to je dnes (ale ja 28. októbra, však). Trafili sme. Čo s tým?

Netvrdíme (lebo na to nie je dôkaz), že na Slovensku plošné testovanie nelámalo krky, ale pri jeho neexistencii v Čechách musíme pátrať po dôvodoch “oploštenia” českej krivky. Veľmi pravdepodobne to bude kombinácia viacerých a zásadných faktorov:

  • Behaviorálna imunita. Kecy o neexistujúcej hnusobe sa ľahšie viedli v srpnu (august) ako v říjnu (október), ale keď vo vysoko postihnutých českých okresoch vracali hospitalizovaných rodinám s oznámením o úmrtí, tak sa mnohí spamätali a začali sa izolovať.
  • Izolácia. Napriek hádajúcemu sa premiérovi s postupne troma ministrami aj v Čechách zaviedli opatrenia a pribrzdili “sešlosti”, výlety, provoz a setkání lebo mali 100 tisíc aktívnych prípadov, a tí ľudia doma zostali. Mali otestovaných 1 a pol milióna ľudí (dnes už 2 a pol milióna) a test je reálna skúsenosť a kontakt s hnusobou.
  • Problémy v nemocniciach. Ľudia zareagovali na reálne problémy s infikovaným zdravotníckym personálom a vysoké počty testov s výsledkom s vysokou pozitivitou. To sú ľudia z reálnych rodín, každý niekoho pozná a osobné varovania určite zabrali.

Nie je možné kvalifikovane oddeliť jednotlivé spomenuté a aj ďalšie faktory, a už vôbec nie “oploštenie” pripísať jednému faktoru. Česi ale idú z kopca dole už druhý týždeň a držme im palce. Nohu majú z plynu dole a zaberajú brzdy, len letia vysokou rýchlosťou a majú “naložené”. Ukázať na nich treba ako na ÚSPECH (môže sa to zdať divné, ale nie je). Naši predstavitelia prezentovali Česko skôr ako príklad zlyhania – “strašnú českú cestu”. Čo by dali za “české oploštenie pred 2 týždňami” Belgičania, Francúzi, Španieli, Švajčiari, Briti, Taliani a Nemci!

Politická interpretácia dát
(when you torture data)

Kľúčová úloha v boji s pandémiou nie je boj s rýchlosťou šírenia, ale so zrýchľovaním šírenia. Na Slovensku sme sa z 250 na 500 prípadov, a následne na 1 000, potom na 2 000 dostali od 25. septembra za 8, 12 a 14 dní. Potom z 2000 na 2500 za 10 dní.
Relatívne prírastky voči základu klesali a zdvojnásobenie trvalo dlhšie. Skúsme to dať do grafu (viď nižšie). Graf ilustruje ako sa pri povodni váš rybník napĺňa síce rýchlo, ale od 28. septembra je stúpanie hladiny stále pomalšie. V Čechách až od 10. októbra, a to v dvoch vlnách. Z českej cesty sme zišli koncom septembra. To bola méta číslo 1. Mission completed. Druhou métou bolo prerazenie osi-y v jej nulovom bode. Tu môžeme poskakovať (viď dáta zo soboty 7. novembra), ale trend vyzerá byť dobrý. Sme na dobrej ceste.

Graf zobrazuje priebeh TEMPA rastu / poklesu šírenia COVID-19.

Varovanie a odmena

Česká “vlnka” z takmer dosiahnutej NULY 30. září (september) späť na slovenské maximum za 10 dní je varovaním. Nesúvisí to s výmenou ministrov: pána Vojtěcha za pána Prymulu a ani neskoršie zlomenie 10. srpna (august) nesúvisí s výmenou pána Prymulu za pána Blatného. Po 10. októbri sa Česi vybrali strmo dole a prerazili nulu – na úrovni 12 500 nových prípadov denne začali klesať. My sme mali maximum na úrovni 2 500 nových prípadov. Toto je zásadné – sila vírusu (počet infikovaných v Česku) je 2,5 krát vyššia ako u nás.

Dúfajme, že sa konečne začneme pozerať na regionálne semafory, kde máme “vlnky” a “maximá” v najpostihnutejších okresoch tak vysoko ako Česi v ich najpostihnutejších okresoch.
A naopak, v hlavnom meste Bratislava máme dnes 6 krát menej infikovaných na 100 tisíc obyvateľov ako ich má Praha. Ale pozor!

Vo svetle v grafe prezentovaných vlniek je včerajšie vyjadrenie pána premiéra desivé a už by bolo načase, aby zabudol na celoslovenské priemery. Vírus nemá jeden volebný obvod, ide na to veľmi, veľmi regionálne. Len pre istotu jeho citát, s ktorým neviem a nemôžem súhlasiť: „Ak by sme mali odvahu na ďalšie celoslovenské testovanie (…), tak za mesiac by sme dosiahli incidenciu 500 prípadov a môžeme si žiť voľným životom.“

Nesmieme zamieňať dôsledok s príčinou!

Dal som úspešných, ale trápiacich sa bratov Čechov z grafu preč, a presne podľa kalendára vložil fundamentálne udalosti, ktorými sme hnusobu oslabili. Pochvala za všetkých 5 opatrení, palec hore!

Je jasné, že vírus nečíta správy, nepočúva tlačovky, nevadí mu deficit regionálnych dát. Všimne si zmenu až pri obmedzení sociálnych kontaktov a pri nedostatku potenciálnych obetí v okolí nosiča, infikovaného a/alebo infekčného jedinca. Zaručene je inkubačná doba od večernej tlačovky do zníženia R0 meraná v dňoch. Žiadne hneď.

Ak násilne ohneme a poposúvame dáta, tak je jasné, že:

  • V sobotu po zavedení II. sady opatrení dostala hnusoba po krížoch.
  • Deň pred a dva dni po I. vlne plošného testovania dvakrát po zadku.
  • Deň po II. vlne celoplošného testovania jej zlomíme väzy.
  • Na Mikuláša bude medián 500 (do mesiaca) ak “naberieme odvahu”.

Samozrejme, tak to nie je. A nebude. A ani nebolo. Bolo to inak.

Ilustrácia jednotlivých opatrení v čase voči poklesu krivky tempa rastu / poklesu nových prípadov

Prečo nemáme s premiérom spor?

Lebo rozumieme jeho radosti z dosiahnutých výsledkov. Lebo je to ON, kto oznamoval kľúčové udalosti v boji s pandémiou od zavretia krajiny v I. vlne, neskôr víťazstva v I. vlne, cez dobré správy nevestám, a našťastie aj tých 5 zásahov do čierneho – viď graf vyššie. 5 krát aplauz, palec hore a klobúk dolu. Žiadna atómová bomba. Trpezlivosť.

My vidíme v grafe, že musíme zadržať dych, v postihnutých okresoch zatiahnuť v jazde dole kopcom aj ručnú brzdu, zodrať gumy a všetkým povedať, že sociálne kontakty obmedzíme a obmedzíte na minimum. Nádych, výdych, sme v kľúčovom bode, kde boli Česi pred mesiacom. Vonku sa ochladilo, a to nie je dobre.

Krivky, vlnky, vrcholy

Boj s pandémiou musíme vyhrať pred nemocnicami. Teraz nastáva ten moment “posúvať čas v grafe”. Pán minister: skúsme.
Treba posunúť krivku reportovaných pozitívnych prípadov o 10-12 dní dopredu. A z hodnôt v grafoch prezentovaných vyššie dať nominálne hodnoty vo výške asi 7-9 percent červenou do nového grafu. Graf nazveme NOVÉ HOSPITALIZÁCIE. Nemáme presné dáta (napr. prepúšťaných z nemocníc), a tak my vieme iba skúsiť, ako “by to mohlo vyzerať”. Ak sa mýlime a máme to “vysoko”, budeme veľmi radi. Ak sa mýlime a máme to veľmi nízko, dajte vedieť.

Hypotéza

Myslíme si, že skôr bližšie realite oproti grafu nižšie bude scenár:
1) Nižší počet novohospitalizovaných.
2) Nižší počet hospitalizácií ku koncu mesiaca (2 500, a nie 3 000).
3) Vyšší počet úmrtí.

Predikcia kľúčových parametrov riadenia pandémie COVID-19 na Slovensku.

Čakáme na regionálne dáta

Z II. vlny plošného testovania čakáme publikovanie dát a percent pozitívnych prípadov. Najlepšie na úrovní obcí. Následne akcia.

A na Orave či v Bardejove si nie sme istí, či máme percentá pozitívnych z pilotu, I. a II. vlny sčítavať alebo nie. Principiálne ide o to, či pozitívne testovaní v pilote mohli ísť na test v I. vlne a pozitívne testovaní v I. vlne môžu ísť tento víkend na pretestovanie.

Jednotná metodika, jasné pravidlá a čisté dáta vedú k dobrým rozhodnutiam. Ďakujeme za pochopenie.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: