Obec Čirč

Príbeh obce Čirč: Atómová zbraň?

Zdieľajte:

K tomuto takmer neuveriteľnému príbehu sme sa dostali náhodou. Nikde v oficiálnych štatistikách ho nenájdete. Bohužiaľ. Dôsledne však ilustruje, čo v praxi znamená, ak sa rozhodnete ignorovať ohniská nákazy.

Dnes nemáme jednu atómovú zbraň, a už vôbec nie takú, o akej snívame. Máme ich rovných 500. Po celom Slovensku.

Dobré správy na úvod – pilot

Vláda vyrolovala plán plošného testovania: Na úvod zrealizovala 24. a 25. októbra 2020 pilot na Orave a v Bardejove. Vynechala okresy s TOP 7-dňovými incidenciami deň pred pilotom (Sabinov, Ružomberok, Levoču, ale hlavne najrýchlejšie rastúcu Čadcu a Kysucké N. Mesto). Počkalo ich to všetkých o týždeň, ale to je už stará známa pesnička. Pilot testovania antigénnymi testami ukázal schopnosť akciu zorganizovať a potenciál odhaliť vysoké percentá infikovaných, ak v regióne sú.

TOP OKRESY s najvyššou 7-dňovou incidenciou na 10 000 obyvateľov k 24. októbru 2020

ITTI: Identifikovať / Trace-Vystopovať / Testovať / Izolovať

Odkedy je COVID-19 na postupe, všetky krajiny pri jeho potláčaní úspešne alebo menej úspešne aplikujú 4 aktivity. Je potrebné ich dotiahnuť do dokonalosti a v ohniskách postupovať rýchlo. Rýchlejšie ako vírus, ktorý vie byť veľmi rýchly. Za týždeň vie zdvojnásobiť počet infikovaných v ohnisku. Kysuce a Orava v októbri na Slovensku sú toho dôkazom.

Identifikácia

Slovenské celoplošné testovanie bola presne tým prvým krokom, ktorý má nastať. Išlo o operáciu, ktorá mala identifikovať infikovaných. Akokoľvek (ne)spoľahlivo, stalo sa, a z 3,3 milióna testovaných dostalo “pozitívny” certifikát 33 tisíc ľudí, čo predstavuje 1,01%, uvádza stránka Ministerstva obrany. Radšej by sme čerpali z Ministerstva zdravotníctva, ale išlo principiálne o akciu riadenú armádou. Palec hore za organizáciu.

Pointa, ktorá nám ušla

Okamžite, a všetci úspešní vo svete vedia, že to znamená “v horizonte hodín”, je potrebné, aby zbehli 3 operácie:

  1. Vystopovanie kontaktov IDENTIFIKOVANÝCH infikovaných.
  2. Otestovanie tých z okolia infikovaných, ktorí boli vystavení ich pôsobeniu (dlho, blízko, intenzívne, kričiac, pijúc, zabávajúc sa).
  3. Izolovanie aj infikovaných, a aj následne pozitívne testovaných.

Našemu veleniu vôbec, ale vôbec nedošlo, že prvé 2 kroky nemožno preskočiť, a že nebude stačiť infikovaných izolovať.

NEVADÍ
Je jasné, že v regióne, kde sa zistilo plošným testovaním nízke percento (čokoľvek v rozpätí 0,01% – 1,00%) nebude vadiť, že nám pointa ušla, lebo dobrovoľná a poslušná izolácia by mala zabrať pri redukovaní šírenia vírusu (exponovaní budú asi spolubývajúci infikovaného človeka, ale hádam pochopili, že izolácia je samostatná izba, jedlo na parapete a hygiena v oddelených priestoroch).

VADÍ I
Tak ako v pilote, aj v I. a II. kole testovania sú priemerné výsledky nepoužiteľné. My vyznávame zásadu: Čo nie je TAJNÉ, to je verejné. Ale toto nie je v DNA našich ministrov, a tak dodnes nevieme, ktoré obce, mestečká a mestá mali pozitivitu vysokú. Vírus sa určite potešil. A tu je problém.
V pondelok 9. novembra sme sa večer dozvedeli, že do ďalšieho kola postupuje asi 500 obcí (celkom je ich na Slovensku 2 927). Ale môžu to byť skôr menšie obce, a tak v nich nežije 18% obyvateľstva ako by sa mohlo zdať z ich počtu.

VADÍ II
Je jasné, že mnohé obce boli ohniskami nákazy. V škále “trošku, dosť, veľa, mega” boli mnohé VEĽA a MEGA. BOLI, a nikto nevie ako sú na tom dnes. Lebo na PCR testy infikovaní väčšinou nešli, ich karanténizované okolie rovnako väčšinou nešlo, a ani nepôjde. Ale vírus nespí a dnes je všetko inak ako bolo zmerané.

VADÍ III
Nie je problém, že atómová zbraň bola nasadená aj tam, kde by stačilo použiť prak (okrem toho, že to bolo veľmi drahé, neefektívne a nehospodárne). Problém je, že nedošlo v ohniskách k dôslednej eliminácii nositeľov skazy. Presne tam, kde je náš nepriateľ zakopaný, koncentrovaný a odolný.

Neuveriteľný príbeh obce Čirč

Určite ste o nej nepočuli. Obec v okrese Stará Ľubovňa s 1 307 obyvateľmi a s rómskou osadou s asi 257 obyvateľmi.

Starosta po I. kole skonštatoval, že ho výsledok testovania prekvapil, hoci mal informácie o tom, že niektorí obyvatelia sa necítili dobre, vykazovali príznaky a podstúpili už skôr PCR testy, až 11 percent nečakal.

11% je veľa aj ako počet infikovaných po troch vlnách COVID-19 na koniec roka 2021. V Čirči je to výsledok I. kola.

Problém I

Problémom nie je, že majú 11% z testovaných. Problémom “horiaceho ohniska” Čirč je, že sa prišlo otestovať len 55% obyvateľov. Zastúpenie z osady je proporcionálne, rovnako aj výsledok 11%. Nikomu z akcie Spoločná zodpovednosť nenapadlo po sobote, že buď majú chybu v desatinnej čiarke alebo majú vážny problém v obci s viac ako tisíc pokojne nažívajúcimi občanmi. Samozrejme, že bolo treba všetkých otestovať, a nie sa zbaliť a rozlúčiť sa so slovami: “vidíme sa o týžden, pán starosta”.

Počas toho istého víkendu nabehlo disciplinovane 64 tísíc občanov Mestskej časti Bratislava IV. na rovnaké cvičenie, nechali doma len deti a starkých a výsledok bol absolútne rovnaký: 81 pozitívnych. Len % nebolo 11,3 ale rovných 0,13. Sto krát menej pozitívnych a 100 krát drahšie cvičenie. 100 krát.

Problém II

V II. kole testovania v Čirči už zostali doma všetci s certifikátom “pozitívny” a účasť sme sa nedozvedeli, len starosta povedal, že je potešený výsledkom a oznámil 6%. Dodatočných 6% k tým 11% z minulého týždňa. A opäť nikomu ani len nenapadlo poslať všetkých na testovanie a vykázať realitu.
Spoločná zodpovednosť nebola v Čirči ani spoločná, a ani zodpovedná. Skončila nezodpovedne. V III. kole navrhujeme určite otestovať všetkých. Ak to ide v ZSS / DSS, ak to ide v školách, ak to ide v nemocniciach, tak to musí ísť aj v Čirči.

Čo sa malo urobiť

Ak stále predpokladáme, že ide o smrteľný vírus, potom v ohniskách ide o veľký problém: U asi 10% infikovaných dôjde na hospitalizáciu a u 10% hospitalizovaných príde na to najhoršie. Preto bolo treba urobiť všetky 4 kroky dôsledne. Podaril sa prvý, a aj to na presne 55% a 49%. Identifikovaní boli v totálnom ohnisku vírusu niektorí infikovaní. Neboli dohľadaní ostatní, ostatní dohľadaní neboli otestovaní a pozitívne otestovaní dohľadaní neboli izolovaní.

Priepustka na slobodu? Nie. Atómová zbraň.

Najhoršie je, že tak týždeň po I. kole, ako aj týždeň po II. kole, a aj naďalej budú mať občania Dúbravky a Karlovej Vsi, Devínskej N. Vsi, Záhorskej Bystrice a Lamača rovnaký režim ako Čirčania. S modrým certifikátom “negatívny” dostali priepustku na slobodu. V prípade Čirčanov je to “licence to kill”, lebo stále máme zato, že ide o smrteľný vírus. On to vie, doktori to vedia, sestričky to vedia. My to tvrdíme tiež. Incidencia za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov klesla za týždeň po I. kole testovania v okresoch Bratislava a Čirč o rovnakých 26 až 27%, lebo tak to na Slovensku vykazujeme. Údaje sú za okresy.
V tabuľke uvádzame, ako to v oboch vzorkách vyzerá:

Koho z toho ide trafiť šľak?

Riaditeľ nemocnice v Starej Ľubovni má 10. novembra hlavu v smútku, lebo má infikovaných 70 zamestnancov v karanténe. A to má len 30 pacientov s COVID-19. Takých obcí ako Čirč je v jeho spádovej oblasti určite tucet, ak nie 50. Babka k babce a máte desiatky hospitalizovaných. Nemuseli byť, ak by boli k dispozícii pred pilotom dáta za obce. Nemuseli byť, ak by v obciach s vysokou pozitivitou (tam sú antigénne testy spoľahlivé) každého otestovali a prísne izolovali. Nemuseli byť, ak by to isté prípadne spravili v II. kole. Ale účasť v II. kole bola ešte nižšia a ďalšie kolo bude až koncom novembra.

Boj s koronou sa vyhráva pred nemocnicou

Koncom novembra bude nemocnica v Starej Ľubovni pravdepodobne v ozajstnom núdzovom stave, vráti sa do nej prvá várka infikovaných doktorov a sestričiek, ktorí nakazenie koronou prežijú bez ujmy a zhostia sa pacientov, z ktorých mnohí ani neboli na testoch. Ale objavili sa im príznaky. Pán Visolajský darmo hlása, kričí, ratuje a bloguje, že boj s COVID-19 treba viesť pred nemocnicami a nie v nich. Prísne regionálne zamerané a cielené opatrenia sú základom a sefamory indikátorom. Obe veci na Slovensku bohužiaľ “neznáme” pojmy.

Všetci sa stále len učíme

Len náhodou sme sa dostali k dátam o výsledkoch jednej obce, ktorá je ohniskom nákazy COVID-19 s premorenosťou dnes na úrovni možno 25%, pričom asi naďalej stúpa. Lebo starosta sa pochválil na webe. Vďaka Vám.

V ďalších 500 obciach a piatich mestečkách si žije rovnaký vírus neodhalený a blízki tých, ktorí sa na test odhodlali a dostali pozitívny výsledok možno nie sú doma, možno živia rodiny, sú v robote, možno sú asymptomatickí, asi sú na pohode, ale mnohí nebudú.

Ohniská sú problém. A riadenie boja s pandémiou je veda. My v Dáta bez pátosu vieme dať na stôl interpretáciu dát vo forme, ktorá nemá vystrašiť, ale má navodiť pocit urgencie a potreby hľadať riešenia.

Chským?

Ľudia, ktorí nachádzajú vo svete úspešné riešenia v boji s chorobou “pred nemocnicami” študovali a praxovali na najlepších univerzitách po celom svete. Aj my ich máme: epidemiológovia, virológovia, biochemici, matematici, dátoví analytici.

Ak nedostanú slovo, tak sa bude boj s COVID-19 na Slovensku viesť v nemocniciach. Tiež ho budú viesť odborníci z dobrých škôl s titulmi MUDr, PhD, DrSC. Ale to nebude pekná práca.

My im vieme pošepkať, že do nemocníc príde 7-10% z infikovaných a z hospitalizovaných nezachránia 10-15%. V ďalšom článku si povieme o týchto počtoch viac. Máme dobrú kalkulačku a poslednú verziu excelu. Sme časťou zodpovednej spoločnosti, a nakoľko vidíme medzery, problému COVID-19 sa vo voľnom čase venujeme.

Pohov

Je najvyšší čas, aby si všetci politici a straníci dali pohov a prepustili miesto odborníkom. Vírus je šľachtenec urodzeného pôvodu. Žiadny fejk. Je to zväzok komplikovaných bielkovín a zneužíva všetky chyby, ktoré robíme. Každú jednu. Čirč je mementom.

My vieme, že podobne problémových obcí ako Čirč je dnes na Slovensku asi 500. Minister už má ich zoznam. Je najvyšší čas hovoriť so starostami tých obcí a miest. Dnes tam žije 400 tisíc ľudí. Dnes. Pravdu na stôl. Sme v tom spolu. Ďakujeme za prečítanie.

Post Scriptum

Náš projekt a jeho výstupy NIE SÚ alternatívou Štatistického úradu SR. Dáta nedávame do tabuliek, ale im dávame príchuť. Hľadáme príklady, ako ich interpretovať zrozumiteľne a pochopiteľne. Našou snahou je vyburcovať diskusiu a hľadanie spojitostí, hypotéz a prípadne platných záverov. Obdivujeme logické veci a hľadáme logické väzby.

Ak nám občas ušla z pera emócia, ospravedlňujeme sa. Aj nás sa COVID-19 týka. Máme s ním osobnú skúsenosť, už aj s čiernym parte. Nie je to skúsenosť, ktorú chcete mať. Smrti ešte nikto neušiel. Avšak plné nemocnice podstatne znižujú šance byť náležite ošetrený, ak o život pôjde. Ďakujeme za pochopenie.

Fotografia v titulke: Autor: Tomáš Kovalský – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21008662

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: