Covid-19 v novembri (mapa)

Zdieľajte:

Testovaním premiešané dáta

K 10. novembru máme aktuálnu mapu okresov Slovenska s grafickou ilustráciou 7D incidencie na 10 000 obyvateľov za posledných 5 týždňov pri mene každého okresu. Kartografa robí u nás Miroslav Sepši. Miro, veľká vďaka za vynovený design, dobrá práca!

Farba okresu ukazuje aká je 7D incidencia na 10 000 obyvateľov v danom okrese k dátumu 10. novembra. Je zjavné, že máme ešte väčšie regionálne rozdiely v rámci Slovenska ako sme videli ku koncu októbra. Napriek tomu sme za posledný mesiac nevideli uplatňovanie rozdielneho prístupu k mierne alebo silne postihnutým okresom. Je nepochopiteľné, že na Slovensku dáta a grafy nečítame s pochopením.

Mapa 7D incidencie na 10 000 obyvateľov za posledných 5 týždňov k 10. novembru 2020

Dobre, horšie, najhoršie

Máme okresy, kde prítomnosť (SILA) vírusu poklesla na nízke úrovne pod 10 prípadov na 10 000 obyvateľov. To je výborná správa hneď dvakrát. Sila je nízka a aj rýchlosť šírenia je v podstate spomalením. Ide o južné okresy, lídrami sú Hlohovec, Senec, Gelnica, Rožňava, Revúca, Lučenec. Tesne nad 10 sú Nové Zámky a Banská Štiavnica.

Na opačnej strane spektra sú už dlho a ešte chvíľu určite ostanú Kysuce s Čadcou a Kysuckým Novým Mestom, Považská Bystrica, Martin a susedné Turčianske Teplice, izolovaná Detva a na východe Sabinov a doťahujúci sa Prešov.

Presun do nemocníc

Incidencia je neškodné číslo, lebo hovorí o výskyte pozitívnych prípadov. Každé jedno číslo reprezentuje človeka, ktorý bol na PCR teste a bol pozitívny. Ale väčšina z nich sú ľudia bez symptómov a “na pohodu”. Niektorí z nich ale symptómy majú, takých ľudí pribúda a dostavujú sa do nemocníc.

Silne postihnuté a návalom hospitalizovaných zahltené nemocnice sú v Martine, Prešove, Nitre, Košice IV, v Čadci, Ružomberku, Prievidzi, Poprade, Trenčíne, Bardejove a Dolnom Kubíne a v Žiline.

Postupne budú pacienti pribúdať v Banskej Bystrici, Michalovciach, Skalici, Humennom, ale aj vo veľkých mestách Trnave a v Bratislave, kde sú ale kapacity značné a obsadenosť dostupných lôžok nízka

Podobnosť čisto náhodná? Nie.

Červené regióny s vysokou 7D a 14D incidenciou v októbri budú červené na mape “zahltených nemocníc” v novembri. Následne sa vyskytnú, a už pribúdajú, úmrtia. Čisto štatisticky sú už úmrtia voči prepusteným z nemocníc v pomere 1:8. Je to pomer, na ktorý sme neboli zvyknutí, ale je to parameter a hodnota, ktorá na COVID-19 sedí. Hospitalizovaní sú a budú hodne starší ľudia z okolia svadbujúcich, birmujúcich a pendlujúcich občanov a rodín. V ich blízkom okolí bude pribúdať zlých správ a 4-6 týždňov bude trvať, kým to odoznie. Tento vývoj by mal byť a aj musí byť výstrahou pre ostatné okresy.

Stále rovnaký príbeh: R-O-R

Neexistuje žiadne lepší liek, okrem remdesiviru na lôžku, ako v načervenalých okresoch dodržiavať sociálny odstup, nestretávať sa v interiéri na dlhú dobu s cudzími ľuďmi, už vôbec nie hromadne v počte nad 6 ľudí, izolovať sa a vydržať aspoň 2 týždne, kým odoznie eufória z výsledkov plošného testovania a reálne infikovaní ľudia s príznakmi sa dajú testovať.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: