Mapa hospitalizovaných

Hospitalizovaných presúvame na juh

Zdieľajte:

Hospitalizovaní sú pri riadení pandémie SKUTOČNÉ ČÍSLO

Kulminujeme pod úrovňou
2 000 pacientov

Počet hospitalizovaných pacientov je SKUTOČNÉ ČÍSLO. Na rozdiel od infikovaných, ktorých vieme z celkového počtu zistiť len niektorých, pacienti sa takmer všetci objavia v nemocnici. Je pravda, že niektorí sú v opatere vo svojich zariadeniach sociálnej služby.

Čakáme na pokles hospitalizovaných. Končí nám druhý týždeň s počtom hospitalizovaných pacientov s potvrdením alebo s podozrením na COVID-19 na úrovni okolo 1 800. Je to vysoké číslo a podľa ministra zdravotníctva predstavuje asi 50 percentné využitie kapacít, ktoré sú k dispozícii. Ale regionálne využitie kapacít je percentuálne rôzne. Niekde sú nemocnice na hranici alebo za hranicou kapacít, niekde pacientov majú málo alebo žiadnych.

Vývoj v Čechách je nádejou aj pre Slovensko

Čechám trvalo 7-9 dní od kulminácie počtu nových prípadov dňa 27. októbra 2020 (12 869 v 7-dňovom priemere), kým začali znižovať aj kulminujúce počty hospitalizovaných. Nastalo to 3. až 6. novembra 2020 a v nasledovných 12 dňoch klesli hospitalizácie o viac ako 20 percent na číslo 6 555 pacientov. Ich počet sa znižuje, a s ním aj počet vážnych prípadov, ktoré vo vysokom percente končia úmrtím.

Hypotéza vydávaná za potvrdený trend

V najbližších dňoch očakávame podobný vývoj aj na Slovensku. Je tu ale jedno “ALE”. Vidíme, že počet testov druhu PCR je na Slovensku v poslednom týždni nízky, vysoké zostáva percento pozitivity (okolo 20%). Ak by reálne pri vyššom počte testov bol aj vyšší počet nových prípadov a krivka šírenia vírusu by neklesala, tak máme problém. Neklesal by nám počet hospitalizovaných, ktorí predstavujú relatívne stabilné percento nových prípadov.

Takže by sme museli ísť na počty opačne. Z počtu hospitalizovaných by sme derivovali počet skutočných nových prípadov. Všetko ukáže nasledujúci týždeň, ale pokojní nie sme. Posledné, čo potrebujeme, sú správy o stabilizácii (a nie poklese) počtu nových prípadov. To by vírus neslabol. Parameter šírenia by neklesal, R0 by bolo asi 1,00 alebo skôr vyššie a nie výrazne pod 1,00 ako indikoval už minulý piatok 13. novembra 2020 minister zdravotníctva Marek Krajčí. Oznámil, že reprodukčné číslo je v rozpätí 0,7 až 0,9, čo považuje za dobrú správu. Neboli sme si istí, a naša neistota sa za 7 dní nerozptýlila, práve naopak. Prianie nie je dobrým otcom myšlienky a presvedčenie v matematike nestačí. Hypotéza musí byť potvrdená. Držme si palce.

Mapa hospitalizácií ukazuje slabnutie na severe a presun zahltenia nemocníc na juh

Mapu a prehľad hospitalizácií pre Dáta bez pátosu pripravila naša spolupracovníčka pani RNDr. Eva Capková, PhD. z Fakulty Sociálnych a Ekonomických vied Univerzity Komenského. Ďakujeme za výbornú prácu a pani Evu Capkovú vítame v našom tíme.

Prinášame Vám interaktívnu mapu (klikom sa dostanete do aplikácie), v ktorej si viete pozrieť stav hospitalizovaných k 30. septembru, k 31. októbru, a aj aktuálne k 18. novembru 2020. Po kliknutí na konkrétnu nemocnicu sa vám zobrazí počet pacientov hospitalizovaných k danému dátumu. Nemocnice si v tabuľke môžete triediť podľa zriaďovateľa (štátne / neštátne=súkromné/neziskové organizácie).

Neradi vidíme červené bodky a tešíme sa zo zelených. Top prvých 15 nemocníc je štátnych a na ich pleciach leží bremeno starostlivosti o pacientov s potvrdením alebo podozrením na COVID-19. Je to od nás len suché konštatovanie, ale reálne v teréne to môže byť nečakaný problém. Pacienti sa v neštátnych nemocniciach objavujú sporadicky.

Interaktívna a klikateľná mapa: Prehľad hospitalizácií pacientov s potrdením na COVID-19 za posledných 50 dní.

Situácia v Bratislave

V posledných dňoch sa objavili informácie o kritickej situácii v bratislavských nemocniciach. Bratislavský župan Juraj Droba varuje pred hroziacim nedostatkom lôžok pre pacientov s COVID-19 a stav zdravotníckych zariadení označil za dramatický.

Situácia s novým koronavírusom v Bratislavskom kraji nie je v porovnaní s inými podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) dramatická. Ako poznamenal, z pohľadu hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je na tom po Trnavskom kraji najlepšie.

“Rozumiem, že reprofilizácie v nemocniciach môžu spôsobovať určité ťažkosti, ale čo sa týka percenta reprofilizovaných lôžok v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ide o minimum. Bratislavský kraj na tom nebol a ani nemôže byť zle, a vôbec sa nedá porovnať s niektorými oveľa zasiahnutejšími krajmi a nemocnicami, ktoré sú najmä na severe Slovenska,” povedal Krajčí po štvrtkovom rokovaní vlády.

My vidíme napriek stabilnému celkovému počtu hospitalizovaných pacientov ich úbytok na severe Slovenska a nárast na juhu. Rastie počet pacientov v Nitre a Trnave, naopak klesá v Prešove, v Čadci a v Poprade.

V Bratislave napriek dlhodobo stabilnej situácii a klesajúcemu počtu infikovaných podľa parametra 7-dňovej incidencie na 10 tisíc obyvateľov došlo za 18 dní novembra k nárastu počtu hospitalizovaných zo 61 na dvojnásobok. Nemusí to byť dramatické, ale nárast je významný.

Ak chcete dostávať upozornenia na najnovšie články, prihláste sa
do Newslettra

Zdieľajte: