My nie sme len pozadu, my sme v úplne inej lige

Zdieľajte:

Porovnanie testovania na Slovensku a v Južnom Tirolsku

Digitálny svet a analógový pravek

Nie, nejdeme sa do nikoho navážať. Ale minuli sme predsa na IT už miliardu a niekto za to pôjde do basy. Dúfame. Vieme si samozrejme z EÚ zobrať fondy na akýkoľvek boj s COVID-19 a prinajhoršom musíme prihodiť 15%, aby sme mali “spoluúčasť”.

Vieme si samozrejme aj z vlastných zdrojov zaplatiť pár IT-čkárov a vypracovať jednoduchý portál, aby sme okrem postavenia stanov do vetra a zbuntošenia samosprávy vedeli čo najrýchlejšie získané výsledky testovania aj spracovať. Alebo dokonca spracovávané (priebežne = počas jednej aktivity robíme aj druhú) výsledky aj využiť na kampaň a zabezpečiť v problematických obciach aj zodpovednú účasť na akcii, aby výsledky pomohli zachrániť zdravie, životy, deťom babky a vnukom dedkov a mame mamu a otcovi otca.

Veď porovnajte sami:
Testovanie antigénom na Slovensku
Antigen-Schelltestung v Južnom Tirolsku

Dezilúzia a pandémia

Nevieme, čo je horšie. Či fakt, že nás zasiahla pandémia alebo to, že “tam hore” vládne dezilúzia a absolútna neschopnosť spolupracovať cez hranice. Prípadne, ak nemáme hranice, lebo s Južným Tirolskom nemáme, tak družobne. Ale tušíme, že sme odsúdení si zopakovať celoplošné testovanie opakovane, a zas dostaneme na papieri perom, že “negatívny”. V lepšom prípade…

Ako to robia v Južnom Tirolsku

Volajme ho “zahraničný korešpondent Samo z Južného Tirolska”. Samo nás informoval, že u nich beží Plošné Antigénové testovanie:

  • Použité sú testy Relab a Abott s informáciou pre obyvateľstvo v pochopiteľnej forme
  • Testuje sa od piatku cez sobotu až do nedele, potom sa pokračuje obmedzene až do stredy
  • Človek (ktokoľvek od 5 rokov) príde so svojou zdravotnou kartou, dostane svoje jedinečné ID
  • Otestujú ho a ide rýchlo domov, lebo je možno pozitívny, možno infikovaný, žiadne čakanie na mieste testu
  • Vysledok príde testovanému emailom; email je zaheslovaný
  • Heslo príde testovanému SMSkou a on si súbor s výsledkom otvorí
  • Vydané certifikáty “tam” a “tu” si môžete porovnať sami:
Cerifikát o výsledku testu antigénom SK / Bestatigung des Antigen schenlltest Ergebnísse

Výsledky – to hlavné, keď sa boj začína

Južné Tirolsko je autonómna provincia hodne rurálna, turistická, “za rohom” a po ňašom “tam, kde sa vrany otáčajú”. Zriadili tam pri príležitosti testovania aj výsledkový portál testovania, na ktorom:

  • si okamžite môžete pozrieť výsledky testovania – priebežne,
  • si viete výsledky samozrejme nájsť za svoju obec, dedinu, mesto,
  • najmenší bezirk (obec) Laurein má 335 duší, také naše Fekišovce,
  • výsledky naskakujú priebežne každé 4 hodiny (teraz sú za nedeľu o 16:00 hod. Najbližšie budú o 20:00 hod.
  • vidíte počet obyvateľov, účasť na testovaní, počet a aj % pozitívnych,
  • každú minútu si môžete stiahnuť “on-line” výsledky v .csv formáte (tabuľkový formát) a prehovoriť starostu, aby rozhlasom vyzval všetkých na účasť, lebo možno súťažíte so susednou obcou,
  • viete si výsledky z nemčiny prepnúť do taliančiny a dostanete namiesto Ergebnisse rovno Risultati: situazione aggiornata,
  • priebežne sú v utorok ráno na 65% účasti, ale pokračujú do stredy.
Vyskúšajte sami…

Pozitívny / Negatívny Po obdržaní osvedčenia Vám v Južnom Tirolsku na tú email adresu príde aj informácia, ČO a PREČO máte robiť, nakoľko zostávate v domácej karanténe. Komunikácia je dôležitá, jasná a stručná, v oboch jazykoch: v nemčine aj v taliančine.

Testovanie prebiehalo od piatka do nedele v 116 obciach od ôsmej rána do šiestej večer. Testovalo sa len v interiéroch, a to na školách, v telocvičniach a lekárňach. A pokračuje aj nasledujúce tri dni do stredy, ale už len v lekárňach a v ambulanciách všeobecných lekárov.

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté

Odporúčame po 4 kolách testovania na Slovensku s 10 až 18 dňovou neexistenciou detailných výsledkov, aby náš organizačný štáb zavolal do Talianska a vypýtal si k priebehu I. kola plošného testovania v Južnom Tirolsku pár detailov. Určite odporúčame skúsiť spracovanie dát digitálne cez naše zdravotné karty, mobily občanov, prípadne ich blízkych, emaily občanov, prípadne ich blízkych, a hlavne po teste rýchlo domov do tepla a výsledky poslať cez sieť.

O kroky, ktoré voči pozitívnym na ich telefónne číslo a na ich email robí armádny generál veliteľstva južnotirolského vojenského okruhu a južnotirolský hygienik by sme sa mali rovnako zaujímať, je to základ trasovania a dohľadávania blízkych kontaktov a ich následnej izolácie. Stojí to za to. Stojí to za tie životy, lebo testuje sa v postihnutých regiónoch – ohniskách. Držme sa.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: