Pridlhé čakanie na nepekné výsledky

Zdieľajte:

Hitparáda s vysokými %,
ohnísk je veľmi veľa

Výsledky za jednotlivé obce (je ich na Slovensku 2 800) boli publikované 17-18 dní po I. kole celoplošného testovania a 9-10 dní po II. kole plošného testovania (okresy nad 0,7% v I. kole). Veľmi, veľmi neskoro. Starostovia len tušili, že môže byť zle. Niekde bolo.

Interaktívna mapa obcí Slovenska
výsledky I. a II. kola testovania

V interaktívne mape môžete:

  • vyberať si, či chcete vidieť výsledky za I. alebo za II. kolo testovania,
  • nastavovať si potenciometrom pozitivitu a vidieť len niektoré okresy,
  • kliknúť na okres a vidieť okresné obce v hitparáde za I. a II. kolo,
  • zoraďovať obce v okrese podľa mena, účasti, výsledkov pozitivity,
  • hrať sa a porovnávať, následne vytlačiť.

Kľúčové je po testovaní trasovanie – benchmark

Po zistení, že je niekto potencionálnym roznášačom a šíriteľom vírusu COVID-19 je potrebné urobiť veľmi rýchlo 4 veci. Veľmi rýchlo je behom najbližších 24 hodín. Dlhé týždne pozeráme na Čechy, lebo mali veľmi rýchlo veľmi veľký problém. Ponúkame ich prezentáciu: Aktuální epidemiologická situace, systém testování a trasování – 12/11

Prezentace Dr. Jarmily Rážové z tiskové konference MZ ČR a ÚZIS ČR ze dne 13. 11. 2020.

Kľúčové reportované parametre trasovačov (Česko):

  1. Priemerný počet rizikových kontaktov infikovaného – 2,41 osoby.
  2. Percento dohľadaných rizikových kontaktov za 24 hodín – 96%.
  3. Počet vystavených žiadaniek o trasovanie na infikovaného – 4 osoby
  4. a tak dále…

(Slovensko):

Bez pátosu konštatujeme, že Čechy sú iný svet. Vedeli by sme sa od nich učiť, stačilo by mnohé okopírovať, potrebovali by sme všetko spustiť v slovenčine a najneskôr týždeň po nich. Československo by bolo slávne, 2 krajiny, 2 príbehy, rovnaký prístup, 2x krivka dole a 2x rýchlo. Jeden z vysoka, druhý z nižších hodnôt. Pokojné sviatky. Stále máme šancu, ale….

Celoplošné testovanie I. a II. kolo

Po vydarenom pilote v postihnutých okresoch Oravy (Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín) a v Bardejove, ktorého úspech meriame vysokou účasťou, vysokou potvrdenou pozitivitou a aj relevatnými komentármi k procesu. Tiež bolo rýchlo rozhodnuté o opakovaní v “ohniskách” (určite za ne považujeme okresy / obce so zistenou pozitivitou nad 2%) o týždeň a mali sme vysoké očakávania.

Dôležité výsledky a nepochopený proces

Výsledky z I. kola publikovalo Ministerstvo obrany hneď v pondelok 2. novembra, ale iba za jednotlivé okresy, lebo za obce sa to nestíha, trvalo by to vraj 3 až4 dni.

Výsledky z II. kola publikovalo Ministerstvo obrany hneď v pondelok 9. novembra, ale opäť iba za jednotlivé okresy.

ITTI
Indetifikovať-Trasovať-Testovať-Izolovať

Čechom sa darí blízke kontakty infikovaných dohľadať na 96% do 24 hodín. Na Slovensku sme sa spoľahli, že sa ľudia samo izolujú a počuli sme aj inštrukcie, že sami mali zavolať blízkym, že vyšli pozitívni a varovať okolie.

Čo sa malo urobiť, lebo sa to malo fakt urobiť

My si myslíme, že v nedeľu mali testovať po dohľadaní blízke kontakty v sobotu identifikovaných pozitívnych a po nedeli sa určite malo v obciach – ohniskách pokračovať, stany nechať a dotestovať blízke kontakty v nedeľu identifikovaných pozitívnych. Vieme, že to nešlo všade, ale Slovensko identifikovalo obce s % tak vysokým, že sme sa mohli stať laboratóriom pre testovacie štúdie. Nevyužitá šanca a čo je najhoršie, v mnohých ohniskách nízka účasť obyvateľov.

Hodnotenie

Hodnotíme to ako trestuhodné. Prvý krok a identifikáciu primárnych infikovaných zvláda armáda a samosprávy geniálne. Poklona. Ale hygienici by nad ďalšími krokmi/nekrokmi zaplakali. Asi s nimi neboli konzultované a dohodnuté. Lebo vírus sa v ohniskách určite šíril a v kombinácii z nedodržiavaním mäkko nariadenej izolácie sme mu to aj umožnili. V ohniskách určite vysoká falošná negativita dielo dokonala. Vírusu sa darilo, čo sa potvrdilo vysokými percentami pozitívnych v II. kole. Dnes už sú “vtedy” pozitívni “vyliečení”, ale možno aj hospitalizovaní a nebodaj reportovaní ako úmrtie. Hospitalizácie odhadujeme na +5% z infikovaných a úmrtia presnejšie na +10% z hospitalizovaných. Game over. Vírus odvtedy preskočil na II. a III. generáciu šíriteľov. Ale 3 vlny testovania určite zrazili percentá a množstvo pozitívnych dole. Ďakujeme. V ohniskách to bolo treba.

Tušíte, kedy asi dostaneme výsledky na úrovni obcí v III.kole testovania?

Čakajú nás asi ďalšie kolá testovania

Ak príde k ďalším kolám testovania, je absolútne nevyhnutné dostať sa k dátam okamžite a najlepšie “on-line” = priebežne. Samospráva a Regionálne úrady verejného zdravotníctva určite budú vedieť, čo v ohniskách robiť. Robia to už roky pri malých pandémiach iných vírusov a šírenia chorôb. Držíme im palce.

Ústav mediamatiky UK v Martine
Kto nám pomáha s interaktívnymi mapami?

Ústav mediamatiky je najmladšou súčasťou Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Martine. Zameriava sa na rozvoj kreatívnych digitálnych a informačných zručností študentov: informačný a znalostný manažment, získavanie, spracovávanie, vizualizáciu a interpretáciu dát. Odborná a vedecká činnosť sa sústreďuje na interdisciplinárne prepájanie aktuálnych informačných a sociálno-ekonomických poznatkov, ktoré pracovníci a pracovníčky publikujú na domácich aj zahraničných fórach. Sú tiež riešiteľmi jedného z výskumných projektov podporených v rámci prvej výzvy na boj proti pandémii nového koronavírusu.

Ako dobrovoľná pomocníčka sa nám ozvala pani RNDr. Eva Capková, PhD, ktorá Ústav mediamatiky vedie. Ďakujeme, Vaša práca zachraňuje životy.

Ilustračná fotografia: Alissa Eckert, MSMI, Dan Higgins, MAMS

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: