Ako COVID-19 zapaľoval postupne okresy

Zdieľajte:

Dynamické a statické dáta plus vysvetlenie pojmov

Nemáme radi denné dáta a ani priemery sa nám nepáčia. Máme radi animácie. Pozrite si svoj okres a sledujte ako sa vyvíja šírenie vírusu v ňom od 30. septembra do 25. novembra:

MIROSLAV SEPŠI: ANIMÁCIA 7-dňová incidencia (výskyt) po okresoch na 10 tisíc obyvateľov
LIBOR HORNYCH: ANIMÁCIA 7-dňová incidencia (výskyt) po okresoch na 10 tisíc obyvateľov

2 rôzne animácie sú od dobrovoľníkov a spolupracovníkov Libora Hornycha a Miroslava Sepšiho. Makači. Po večeroch nahadzujú dáta, animujú a venovali nám svoje diela.

Incidencia za 7 dní na 100 tisíc obyvateľov

Sila vírusu. Zamorenie okresu (pandémia) sa dá merať jednoduchým parametrom. Je ním VÝSKYT v skupine obyvateľstva. Slovensko je rozdelené na 72 okresov. Medzilaborce majú 12 tisíc obyvateľov a Bratislava 437 tisíc obyvateľov. Napriek tomu väčsina máp zamorenia COVID-19 ukazuje absolútnu hodnotu počtu “nových prípadov” za deň alebo za určité obdobie.

Veľkosť okresov hrá rolu. 30 nových prípadov je pre Medzilaborce veľa a 130 je pre Bratislavu nízka hodnota. Preto sa výskyt prepočítava na 10 tisíc alebo na 100 tisíc obyvateľov. Dáva to zmysel.

Deň versus obdobie. A preto, že čísla denných prírastkov počas týždňa kolíšu (cez víkend sa testuje menej) a dokonca sú výsledky oznamované behom 24-72 hodín, je dobré vykazovať tento parameter za 7 dní alebo dokonca za 14 dní. Súvisí to aj s dobou prenosu / šírenia sa vírusu v populácii.

Prenos Corony. U SARS COVID-19 je týždeň dobrá perióda, vírus sa za 7 dní zreplikuje odhadom maximálne 4,2 krát. Ale aj o tomto sa vedú polemiky, je to hotová veda. Fantastický článok “k veci” ponúka spisovateľ a tramvaják, čech Petr Holý Covid a matematika aneb koho poslouchat a koho neposlouchat v časech pandemie.

Slovensko si ide vlastnou cestou

Kĺzavý medián za posledných 7 dní

Objavil sa v I. vlne v marci 2020, keď čísla nakazených v jednotlivých dňoch skákali a bolo treba určiť “ako na tom so šírením pandémie sme”. Stal sa dokonca kritériom pre uvoľňovanie opatrení.
Kĺzavý medián sa počíta z denného počtu nových nakazených za uplynulý týždeň, očistený o nových nakazených v karanténnych centrách. Požičali sme si dobrý príklad zo sme.sk.

Príklad: Ako vypočítať medián? 

Ak máme takéto čísla: 10, 15, 13, 81, 9, 21, 2 a usporiadame ich vzostupne: 2, 9, 10, 13, 15, 21, 81, potom medián je číslo 13.

Kraľoval štatistikám až do 3. novembra, kedy sa nám na Slovensku “zlomila” krivka rastu počtu nakazených. Odvtedy klesáme. Magickým sa stala jeho hodnota 500. Minister Richard Sulík dostal úlohu zraziť medián na hodnotu 500 do Vianoc. Hranica 500 sa stala symbolom uvoľnenia dnes (24. november) platných obmedzení a opatrení.

Výhľad pre kĺzavý medián

Dovolili sme si hlasno a jasne predikovať, že hodnotu 500 dosiahne Slovensko na sviatok Troch Kráľov v roku 2021, a prekvapilo by nás, ak by deň dosiahnutia mal ročník 2020. Ale to je veľmi ďaleko a kiežby sme boli na 500 už na Luciu (13. decembra).
Dnes 25. novembra sme na hodnote 1 665.

Štandard zo sveta: Priemer počtu nových nakazených za deň: 750

V novembri prišiel premiér slovenskej vlády so zmenou. Podpredsedovi vlády odkázal, že sa má do konca mesiaca dostať na číslo 750 v priemere počtu nových pozitívnych prípadov za deň. Pri splnení tohto predpokladu môže podpredseda “čokoľvek a hocičo” otvoriť. Za nás sme tvrdili, že je to “nemožné”.
Opäť si myslíme, že túto métu dosiahneme ku Vianociam a nie na konci novembra. Skúsime preložiť do slovenčiny.

  1. Priemer počtu nakazených za deň je asi myslený za týždeň.
  2. Spolu nakazených za týždeň tak bude 750 x 7 dní = 5 250.
  3. Priemer výjde spomenutých 750, ale ide o číslo za celé Slovensko.
  4. V podstate hovoríme o výskyte – viď termín Incidencia vyššie.
  5. Incidencia sa počíta na určitú množinu obyvateľov. Buď na 10 tisíc alebo na 100 tisíc. Skúsme oboje.
  6. Slovensko má 5 457 483 obyvateľov a tak (musíme deliť):
  • 7 dňová incidencia na 10 tisíc obyvateľov vychádza 10
  • 7 dňová incidencia na 100 tisíc obyvateľov vychádza 96

750: Ide o zrozumiteľne zvolenú hranicu, lebo 100 obyvateľov so zistenou Coronou na 100 tisíc obyvateľov je 1 prípad na tisíc ľudí a to si už vieme predstaviť. Pri tejto hranici je pandémia riaditeľná, jej šírenie pod kontrolou, okolie toho jedného infikovaného vieme zaistiť počas 24 hodín a izolovať ho/ju/ich. S vírusom sa musíme naučiť žiť, nakoniec to vieme od začiatku. Sme tam? Je tam niekto?

Tretina Slovenska na čakačke

Zelené okresy. Počuli sme, že otváranie sa nedá, že sa nehráme na semaforčeky, že sme jeden obvod, že nebudú lokálne lockdowny. Nuž tretina Slovenska (1,7 mil. obyvateľov) má 25. novembra úlohu splnenú (alebo takmer splnenú) a je s počtom nových prípadov za posledných 7 dní za 10 tisíc obyvateľov (Incidencia) na hodnote 3 až 11.
Niektoré z týchto okresov behom posledného mesiaca predsa len “horeli” a tak by mali byť pre istotu na čakačke ešte 2 týždne (Poltár, Hlohovec, Bardejov, Orava). Ostatní sú na tom trvale dobre alebo výborne (zodpovednosť, izolácia, poslušnosť, dobré výsledky v plošnom testovaní v I. a II. kole). Tiež platí, že ak je okres v okolí “horiaceho” okresu, opäť by mal byť na čakačke. Ale väčšina nie je.

Zelené okresy sú prevažne na juhu Slovenska, vrátane hlavného mesta Bratislava. Po vyradení okresov “na čakačku” ide asi o 1 milión obyvateľov a približne o 20% Slovenska.

My ale podľa pána premiéra musíme počkať, kým “sadne priemer” za celé Slovensko. Je to nepochopiteľná dogma, pravidlo, limit a hranica.

Horiace okresy: Partia z top hitparády má čísla 4 až 6 krát horšie ako zelené okresy. Situácia sa u nich zhoršuje, sila vírusu rastie. Hnusoba nie je porazená, naopak, dôsledne sa v týchto okresoch netrasuje / nedohľadáva, ne-dotestuváva alebo aspoň neizoluje a ľudia si vírus odovzdávajú.
Možno aj v otvorených kinách, divadlách, fitkách, plavárňach a v kostoloch.

Otvoriť ich bolo nezodpovedné, trestuhodné a vypomstí sa to. Celému Slovensku. Lebo neakceptujeme to, čo prijal ako zásadu celý svet: lokálne opatrenia (dedina, obec, mesto, oblasť, okres, kraj). V najhoršom (a dnes už reálnom) prípade nám hrozí a celoštátny lockdown (minimálne 3 týždne) a možno nepomôže nič iné.

Slovensko má hypotézu o úspechu plošného testovania, ktorej platnosť ideme vyvrátiť sporom. Je to tiež cesta, ale nevedie k úspechu. Dokážeme OPAK. Bude to trvať do Troch Kráľov a v zelených okresoch riskujeme silné nepochopenie a revoltu.

Benchmark. V Nemecku má 24. novembra hodnotu menej ako 10 presne 100 okresov z celkového počtu 430. Nad 40 sú len 2 okresy (Hidburghausen a Passau), nad 50 nie je žiaden.

7 DŇOVÁ INCIDENCIA ( VÝSKYT) NA 10 TISÍC OBYVATEĽOV V OKRESOCH SLOVENSKA / TOP 3 OKRESY = OHNISKÁ A 25 “ZELENÝCH” OKRESOV.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: