COVID-19: Sme babráci! A doplatíme na to všetci.

Zdieľajte:

Čo sú ohniská nákazy a prečo to celé robíme?

Plošné testovania mali za prvotný cieľ identifikáciu tých miest na mape Slovenska, kde je veľa infikovaných. Najlepším zistením je, ak ich nájdeme veľa, a nemusíme pretestovať desaťtisíce ľudí, lebo to je náročné. Potrebujeme nájsť miesta s vysokým percentom nakazených. Preto sa v 4. kole testovania išlo do 459 obcí a miest, kde bol výsledok v minulom kole viac ako 1%. Obrovské cvičenie, 2 dni testovania a oficiálne hodnotenie:
4.kolo testovania využilo celkovo 110 609 obyvateľov, pričom pozitívne testy malo 2 501 z nich čo predstavuje pozitivitu 2,26 %
Čo sme vlastne zistili?

Nepochopenie a neschopnosť práce s dátami, žiadna analýza, zlé závery

Je absolútnym nepochopením, ak skončíme zásadný krok v boji s pandémiou pri dlhodobom zavretí škôl a silnom obmedzení prevádzky celej krajiny hodnotením priemernej účasti a priemerného výsledku. Nerozumieme, čo robí a ako funguje svet, sme mimo.

Je to podobné, ako keby sme hodnotili výsledky olympijského behu na 100m nasledovne: “Behu na 100 metrov sa v kvalifikáciach a vo finále zúčastnilo 56 z prihlásených 60 bežcov s priemerným časom 10,21 sekundy.”
Pritom Usain Bolt zabehol vo finále svetový rekord 9,58s!

Chaotické a nezmyselné nariadenia

Práca s výsledkami a dátami, ich interpretácia a následná NE-akcia je na Slovensku hlavnou prekážkou úspešného boja s pandémiou. Testujeme ale netrasujeme, neizolujeme, a v porovnaní s podobne postihnutými krajinami robíme chaotické a nezmyselné kroky v nesprávnom čase na základe pocitov. Zatvárame regióny, kde máme dlhodobo výborné štatistiky a otvárame kostoly pre prevažne staršiu populáciu v oblastiach silne zamorených. Nevieme ani sprísniť opatrania v evidentných ohniskách a bránime sa uvoľneniu v oblastiach s akceptovateľnou úrovňou výskytu (lebo s vírusom sa musíme naučiť žiť). Naháňame si vlastný chvost ako pes, chytáme paniku, lámeme rekordy, oslavujeme víťazov, následne prekvapivo stúpame, zavierame a uvoľňujeme nezmyselne vytipované sektory, trvá to mesiace…

Šialene vysoké výsledky – presne to sme chceli zistiť: KDE/KTO má COVID

TOP 20 lokalít s veľkou vzorkou testovaných a vysokým %-tom pozitívnych.

Kompletné výsledky a ich spracovanie od pána Miroslava Plocháňa tu

Top 20 lokalít – reprezentatívnych vzoriek s viac ako 100 otestovanými vykázalo viac ako 10 pozitívnych a pozitivitu na úrovni 7% až 12%. Vo všetkých 459 obciach dosiahli NErezidenti mimoriadne vysoký výsledok 5,2% pri počte 25 tisíc testovaných. Odhalilo sa 1 306 infikovaných. To sú šialene vysoké výsledky s mnohými silnými ohniskami.
Dnes žijeme v krajine, kde pri výskyte jedného prípadu pozitívneho žiaka v škole/škôlke ide do karantény celá trieda a pri výskyte troch ide do domácej karantény celá škola so stovkami žiakov a učiteľov, pričom nemôžu ísť na žiaden krúžok, šport, von. Domáca karanténa na 10 dní!

Nerezidenti – kto to všetko môže byť?

Nerezidentami mohli byť aj záhradkári, mohli nimi byť aj ľudia zo susednej obce, kde sa NEtestovalo, mohli. Ale pre veľké testované komunity NErezidentov možno platí, že sú to ľudia pracujúci v blízkej fabrike, továrni, domove, v prevádzkach, na stavbách, kam dochádzajú za prácou, bývajú na ubytovniach, v penziónoch, v hoteloch. Trávia veľa času spolu a aj spoločne cestujú domov. Živitelia rodín, ktorí chodia na týždňovky, prípadne sú aj občanmi iného štátu dlhodobo pracovne na Slovensku.

Matica výsledkov 4. kola testovania pre NEREZIDENTOV.

Pozreli sme sa na štruktúru výsledku

  • 40% pozitívnych sa našlo koncentrovaných len v 30 obciach! (pozitivita 9% pri otestovaní len 5 858 ľudí).
  • 60% pozitívnych sa našlo koncentrovaných v 75 obciach (pozitivita 8% pri otestovaní len 9 254 ľudí).
  • Kvôli 519 pozitívnym bolo treba otestovať ďalších 16 tisíc ľudí a pozitívnych bolo 3%.

Testovaná vzorka a jej parametre

V testovaných lokalitách sme rozdelili výsledky na 2 skupiny:

  1. Lokálni = rezidenti (ľudia testovaní v mieste bydliska).
  2. Nerezidenti = ľudia s trvalým bydliskom mimo obce testovania.

Výsledky sú veľmi zaujímavé:

Výsledky 4. kola testovania pre skupinu rezidentov – top hitparáda zo 459 obcí.

REZIDENTI mali pri otestovaní 85 287 ľudí výsledok 1,4% pozitívnych a našlo sa len 1 195 pozitívnych. Po otestovaní 3 krát väčšej vzorky sa našlo menej pozitívnych. Výsledok je 4 krát horší pre NEREZIDENTOV ako je pre rezidentov. V Bratislavskom kraji je výsledok domáci : hostia dokonca 1,4% : 7,1% = dokonca 5 krát v prospech domácich. Domáci COVID nemajú a nerezidenti ho majú “veľa”.
Pre testovanie a boj s pandémiou je to výborný výsledok, lebo vieme KOĽKO, KTO a KDE.

Predstieraný boj s hnusobou a neschopnosť

Mohli by sme napísať 100 strán textu o izolácii nemeckých bitúnkov a ubytovní ich zamestnancov, o izolácii poľnohospodárskych fariem v Belgicku a Holandsku a na nich zamestnaných robotníkov, o likvidácii norkových fariem a izolácii rodín v Dánsku.

Ale pre Slovensko je dôležité, že SME NEUROBILI TAKMER NIČ a po identifikácii desiatok oblastí silne zamorených desiatkami infikovaných prevažne dospelých ľudí sme nezavreli ani 1 ubytovňu, nepočuli sme o obmedzení prevádzok, nebolo nariadené komplet testovanie v žiadnej továrni, na žiadnej farme, na žiadnej stavbe. V mape nižšie vidíte krásne oblasti so zistenou veľkou pozitivitou tiahnúc sa Považím a Nitrianskym krajom. Hádajte aké sektory a ich dodávatelia tam sú?

Pošepkáme hypotézu: Nie sú to ani vysoké, a ani stredné školy a ani nie sú ohniskami základné školy a nakazenými nie sú desiatky učiteľov a ich žiakov. Tie sú zavreté kvôli vysokému výskytu COVID-19.

Doba praveku – čo s infikovanými?

Infikovaným sme povedali po odovzdaní certifikátu, že na jeho druhej strane sú pokyny. Ak sa infikovaný zaregistroval a podľa pokynov požiadal o vyšetrenie, tak mu prišli SMS:

SMS1: “NCZI: Dobry den. Vasa poziadavka o vysetrenie na COVID-19 bola zaregistrovana. O jej spracovani Vas budeme informovat.”

Po čase prišla aj druhá SMS:

SMS2:”NCZI: Dodrzte povinnu domacu 10dnovu izolaciu. V pripade priznakov telefonicky kontaktujte vseobecneho lekara alebo uzemne prislusny RUVZ. Riadte sa ich pokynmi”

ČO???

Testovacie protokoly a testovanie vo fabrikách

Pre Slovensko je absolútnym sci-fi akýkoľvek návrh (a jeho exekúcia) na zavedenie testovacích plánov a protokolov do všetkých otvorených fabrík, pravidelné testovanie (2 krát za týždeň) na ubytovniach, dôsledná izolácia a karanténa s kontrolou pohybu a pobytu. Bohužiaľ.

Rovnakým sci-fi je aj následná úprava dát a výsledkov PCR testovania po okresoch, aby bolo jasné, že niektoré oblasti (okresy) sú vykazované s “vysokým výskytom COVID-19” a incidenciou preto, že do oblasti (okresu) dochádza veľa pracovníkov, ktorí sa samozrejme na víkend odoberú domov v dodávakach a autách pokope a pospolu v niekoľkohodinovej jazde. Je potrebné dáta upraviť na domáci : hostia.

Čo nás čaká a čo nás neminie I.

Už sme absolovovali 4 kolá testovania (s pilotom) a najlepšie výsledky priniesol práve ten pilot na Orave a v Bardejove. S následnými niekde až troma kolami sa konali AntiG testovania. Každé ďalšie kolo je ale nižšia účasť, upokojenie z “dobrých” výsledkov, prípadne zdesenie z “nízkej účasti” a úvahy nad vylepšeniami s “povinnou účasťou”.

Namiesto boja s pandémiou v zistených ohniskách a hlavne kontroly DÔSLEDNEJ izolácie infikovaných čakáme 4 dni na výsledky a miestni hygienici sú preťažení telefonátmi od infikovaných a od ich okolia. O proaktívnom telefonovaní identifikovaným pozitívnym môžeme iba snívať – deje sa v minimálnom rozsahu. O e-aplikáciach nejdeme písať nič, len túto vetu.

Čo nás čaká a čo nás neminie II.

Na celom Slovensku už máme zavretý pol milión žiakov od 11 rokov. Školu zažili na pár týždňov v januári a februári, potom v júni dobrovoľne a chvíľu v septembri. Stratená generácia. Živitelia ich rodín zatiaľ pracujú v spustených fabrikách, na stavbách a je veľmi pravdepodobné, že takto to bude veľmi dlho. Troch Kráľov si do kalendára ako nástup do školy nedávajte. Sme montážna dielňa Európy a reforma vzdelávania sa odkladá. Niet čo reformovať.

TRETIE KOLO PLOŠNÉHO TESTOVANIA – 459 obcí / 21-22 november 2020.

V interaktívnej mape môžete:

  • vidieť výsledky za okresy, kraje, testovaných, pozitívnych v %
  • vyberať si v mape, či chcete vidieť výsledky testovania rezidentov a nerezidentov po okresoch
  • robiť si hitparády v tabuľke po obciach podľa počtu testovaných, podľa počtu pozitívnych, podľa abecedy
  • hrať sa a porovnávať, následne vytlačiť

Interaktívne mapy pre vás pripravila pani RNDr. Eva Capková, PhD z Ústavu mediamatiky. Ústav je najmladšou súčasťou Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Martine. Zameriava sa na rozvoj kreatívnych digitálnych a informačných zručností študentov: informačný a znalostný manažment, získavanie, spracovávanie, vizualizáciu a interpretáciu dát. Odborná a vedecká činnosť sa sústreďuje na interdisciplinárne prepájanie aktuálnych informačných a sociálno-ekonomických poznatkov, ktoré pracovníci a pracovníčky publikujú na domácich aj zahraničných fórach. Sú tiež riešiteľmi jedného z výskumných projektov podporených v rámci prvej výzvy na boj proti pandémii nového koronavírusu.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte: