Ide o pravdu

My dnes prosíme vládu, aby zatvorila krajinu. Kde sme sa to dostali?

Zdieľajte:

Myslíme “celoplošne”, lebo pre les nevidíme strom. Game over.

Vedecká obec, odborníci z lekárskych kruhov, virológovia, epidemiológovia, hygienici tvrdia jedno a to isté. Čas beží a čísla rastú. R0 je viac ako 1. Vraj 1,3 a šírenie je vírusu nekontrolovateľné. V tom prípade by mali po cestách jazdiť iba sanitky a taxíky s personálom do nemocníc.

Náš komentár k aktuálnej situácii v nemocniciach v polovici decembra. O pozitívnych signáloch, odtieňoch červenej a o lavínach . Vypočujte si zaujímavý rozhovor Ivana Bošňáka z projektu Dáta bez pátosu s redaktorkou Máriou Hlucháňovou v relácii Ide o pravdu v denníku PRAVDA:

“Včera zjedli to, čo mali zajtra zasadiť” znie vtip o vyhladovaných rusoch, keď im bolo fakt zle. Taká bola realita. My na Slovensku ideme zajtra rozmýšľať nad prijatím rozhodnutí, na ktoré bolo neskoro predvčerom. A 3 dni nám bude trvať ich realizácia. Celé zle.

Opojení víťazstvom v I. vlne sa potácame krajinou, kde kraľuje matematicky presný kráľ. Do nemocníc posiela 7% nakazených, ktorých sme schopní zistiť. A z nich nám 20% nevráti.

Prehľad hospitalizovaných pacientov s potvrdením na COVID v hlavných nemocniciach na Slovensku

Signály, ktorým nechcela vláda rozumieť

2. októbra začali Ćesi šialne stúpať a z 2 tisíc prípadov denne mali za 20 dní 10 tisíc. Vymenili troch ministrov zdravotníctva. Slovensko malo na relatívne odrezanej (geograficky) Orave 13 krát vyšší výskyt neznámeho vírusu ako na Považí v Púchove , Ilave a Trenčíne. 38 vs. 3. Dnes je to opačne, lebo matematika je veda pre kockáčov a maturita z nej je prežitok. Kto by sa tomu dnes venoval? Vírus si ide svoje a počita sí týždne, Za 8 týždňov z 3 na 65. Rýchlosť šírenia nie je 1,3 a nie len dnes, ale po celý čas je len o 0,1 viac. Rovných 1,4. Z čísla 3 sme sa dostali na 65. Napriek trom plošným testovaniam v Púchove. Nič. Len čistá matematika. Kto by to rátal a kto by tomu venoval pozornosť však? Za ďalšie 2 týždne nečinnosti budem na dvojnásobku. Púchov zhorí. Maturita z matiky je prežitok. Smutná realita Slovenska v 21. storočí. Lietajúce autá, najrýchlejšie chipy na svete a megapresný PCR test. To všetko sme vymysleli na Slovensku. Ale nejde nám 9 krát vynásobiť 3 x 1,4.

Euler a epidemiologický vývoj – Petr Holý

Človek nemusí byť zrovna Leonhard Euler, aby pochopil základné princípy epidemiologického vývoja, píše blogger Petr Holý. Ale politici sú presvedčení o opaku a každý týždeň je daňou asi 250 mŕtvych. Nepoznajú príbeh indického učenca…

“Exponenciální růst je strašlivě zákeřný v tom, že je zpočátku docela nenápadný. Protože na počátku násobíte velice nízká čísla. Proto byl také jeden indický panovník tak v pohodě, když po něm jeho učenec chtěl, aby mu za jeho služby dal na každé políčko na šachovnici dvojnásobné množství rýže než na políčko předchozí. Nejdřív je to jedno zrnko rýže, pak dvě, pak čtyři, pak osm, pak šestnáct, pak třicet dva. Panovník byl dlouho v klidu, protože uplyne mnoho políček, než se vůbec dostaneme na počet zrníček v jediném rychlovarném sáčku. Stejně jako je v pohodě Míla. Ta správná diskotéka totiž nenastává hned, ale až ve chvíli, kdy začnete násobit vyšší základy. Protože pak se doslova během pár políček dostanete do astronomických čísel. A najednou je to víc rýže, než kolik se na naší planetě vypěstovalo v celých jejích dějinách.” To píše vo svojom blogu Petr Holý.

Vitajte v Púchove, je 2. október a s počtom nakazených 2 na 10 tisíc obyvateľov za 7 dní ste v ťažkej pohode. Vianoce sú až za 13 týždňov – lucky number.

Hitparáda okresov na hornom Považí: výskyt vírusom infikovaných za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov
Zdieľajte: