MOM

Všetci do zrkadla, my do tabuliek

Zdieľajte:

S pánom premiérom nemáme spor, len vidíme rovnaké dáta inak

Reakcia na hodnotenie situácie zo strany pána premiéra od nás zaznela na sociálnych sieťach. Podarilo sa nám zasiahnuť trefnou analytickou poznámkou vyše 150 tisíc čitateľov a latku sme si pre ďalšie podobné reakcie nasadili veľmi vysoko.

Pozreli sme sa, čo sa deje a udialo testovaniach antigénovými testami, lebo vláde sa nedarí ľuďom podať AKTUÁLNU informáciu, dokonca ani keď je to BOMBA správa a MEGA úspech. Testovanie a navýšenie jeho kapacít považujeme za prvú základnú a nevyhnutnú podmienku úspechu v boji s pandémiou. Ak nevieme navýšiť kapacitu PCR testov na 90 tisíc dánskych testov, navýšme kapacitu testovania antigénovými testami v ohniskách.

Čo sa deje v poslednom čase?

Za posledných 7 dní sa otestovalo AntiG testami na Slovensku v mobilných a dočasných 250 centrách spolu viac ako 200 tisíc ľudí (len za posledné 3 dni spolu 100 tisíc).

Mobilné odberové jednotky (mapa)

DOBROVOĽNE a hlavne v “horiacich” okresoch testujú zadarmo kohokoľvek, kto prejaví záujem. Na Považí, Myjave, Ponitrí a aj v Bratislave, a menej v Leviciach a Šali. Testy zachytili za posledných 7 dní spolu 13 tisíc infikovaných, čo predstavuje pozitivitu 6,5%. BOMBA VÝSLEDOK. Určite prišli tí, čo majú problémy s kašľom, teplotou, únavou, bolením hlavy, cítia colu ako H2O.
EFEKTÍVNE, HOSPODÁRNE, POMOHOL ŠTÁT testami a finančnou pomocou pre personál odberových miest, SAMOSPRÁVY, SÚKROMNÍCI. Team work 👍

IV. kolo plošného testovania (21. a 22. november 2020)

Śtát otestovali na 459 miestach spolu 125 tisíc ľudí, zachytilo sa 2 501 infikovaných s výslednou pozitivitou 2,3%.
MENEJ EFEKTÍVNE, NEHOSPODÁRNE, ALE ASPOŇ V OHNISKÁCH. Nasadenie armády, zdravotníkov, nútenie samospráv – všetko len cez víkend, narýchlo.

III. kolo plošného testovania (7. a 8. november 2020)

Štát otestoval v 45 okresoch s 2,8 miliónom obyvateľov pri slušnej účasti spolu 2 milióny ľudí a zistili rovnakých 13 tisíc pozitívnych prípadov ako sa zistilo za posledných 7 dní pri dobrovoľnom testovaní. Nie úplne dobrovoľne, lebo sa rozdávala “priepustka na slobodu” a nezúčastnení dostali karanténu na 10 dní.

POROVNANIE
10 krát viac ľudí, 10 krát viac minutých testov, rovnakých 13 tisíc pozitívnych. Prvá akcia “povinne”, dnes akcia “dobrovoľne”. Situácia v krajine po dosiahnutí špičky zachytených infikovaných 3. novembra 2020 (pár dní pred II. kolom plošného testovania) a dnes so 7-dňovým priemerom infikovaných (PCR testami) na úrovni 1 500 – 2 000 je približne rovnaká.

Návrh a záver

NAVRHUJEME VLÁDE
Podporte MoM-ky (mobilné testovacie miesta) tam, kde sú problémy (ohniská).
Dajte na to financie zo štátneho rozpočtu – kapitola “boj s COVID-19”. V rozpočte je naviac schválených 5 ,5 mld. eur na rok 2020 oproti stavu deficitu štátneho rozpočtu z 15. decembra 2020 (deficit centrálnej vlády na úrovni 6,5 mld. eur).
Nechajte rozhodnutie na ľudí. Behaviorálna teória hovorí, že ľudia nie sú ovce a prídu sa testovať, lebo cítia nebezpečenstvo. Postupne prídu tí, ktorí budú vo veľkej miere pozitívni. 6-7% pozitivita je vysoký výsledok a nie je predpoklad, že nižšie to nepôjde.

Ľudia prídu domov, povedia susedom, rodine, kolegom, pôjdu aj tí. Všetci chcú mať Vianoce. Máte do Štedrého dňa presne 9 dní.

Ak k tomu budeme pokračovať v náraste 12 tisíc PCR testov denne v priemere (to je za posledných 7 dní), tak by sme mali byť OK s TESTOVANÍM.

NIE JE DILEMOU, či testovať alebo lockdown

Testovanie je prvou nevyhnutnou podmienkou úspechu v boji s hnusobou.

Druhou podmienkou (a nie časťou dilemy) je pri nekontrolovateľnom šírení a exponenciálnom raste (Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí hovorí o R=1,3 čo je šialené) urobiť ZÁKAZ VYCHÁDZANIA okamžite a bez výnimky. Tvrdé „zostaň doma“.

Fakt to treba, lebo sa zmeškali príležitosti to robiť lokálne pred štyrmi, tromi, dvomi týždňami a minulú stredu. Aby sme zachránili tie stovky nevinných ľudí.

VLÁDE A PREMIÉROVI SME PONÚKLI
Číslam vy rozumiete, lebo matiku ovládate. Ak je potrebné niečo dodať, prídeme a za 10 minút vám vysvetlíme, AKO TO DNES VYZERÁ.
Nepovieme Vám, čo máte urobiť, lebo na to ste premiér a zodpovedný svojmu ľudu a zvolený voličmi.
Ale povieme Vám, AKO TO VYZERÁ v číslach a trendoch. Viac máme na našej webovej stránke, a skutočne je našou snahou “to make impact” / “mať dosah“ na riadenie pandémie. Dajte Slovensku šancu a pohneme to dopredu, aby sme na Veľkú noc mohli ísť lyžovať a šibať. Náš denný report pánovi premiérovi do emailu na úrade vlády posielame. Budeme vďační za prečítanie.

Podpísaný: Tím Dátabezpátosu

Ukážka regionálne rôznorodej situácie na Slovensku: Vyskyt = Incidencia za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov.
Zdieľajte: