Silvestrovské čísla – presne takto sme to nechceli

Zdieľajte:

Čo sme za celých 5 mesiacov v II. vlne nepochopili

Za celú II. vlnu sme boli dobrí a presní len pri prijímaní opatrení od 1. septembra do 26. októbra. Celkovo v šiestich sadách sme zareogovali ako tak dobre a rázne, zaviedli semafor, obmedzili hromadné podujatia, zavreli vysoké školy a internáty, obmedzili mobilitu a nakoniec aj prijali zákaz vychádzania. V troch okresoch Oravy (D. Kubín, Námestovo a Tvrdošín) a v Bardejove vláda dokonca pritvrdila.

Tým boj s pandémiou reálne skončil a odvtedy už len sledujeme politikov, prekáračky, testovačky a rátame obete. Politika sa dostala na prvé miesto, reálne vláda v podstate nekonala. Obete sme rátali najprv v desiatkach, potom v stovkách, dnes v tisícoch.

Zle, horšie, najhoršie a torzo vlády na tlačovke na Silvestra

Od konca októbra sme prijali vždy zlé, slabé, regionálne opačné-ako bolo treba a neskoré opatrenia. Nebudeme nikoho šetriť, je to tak a platí to aj pre opatrenia prijaté na Silvestra po koncoročnom zasadaní vlády. Symptomatické pre celú situáciu bolo vystúpenie na záverečnej tlačovej konferencii, kde nebol predseda ani jednej z koaličných strán. Zomlela ich corona a aj voľno bolo. Premiér Igor Matovič v karanténe, podpredsedníčka Veronika Remišová detto, podpredseda Holý stratený ako cestovateľ a podpredseda Richard Sulík asi detto. Zastúpil ich tím, ktorý by bol dobrý na tlačovku cez prázdniny v auguste.

Čo úspešné krajiny merajú, vyhodnocujú, čoho sa boja a čo riadia

Ak by sme teoreticky stanovili, ktoré parametre je potrebné sledovať a na základe ich vývoja boli pripravení spustiť tvrdšie opatrenia oproti tým, ktoré v danom okamihu platia, tam by sme pozerali na nasledovné dáta:

  • Výskyt vírusu – v hodnotách počtu infikovaných za 7 / 14 dní na 100 tisíc obyvateľov
  • Rýchlosť šírenia vírusu – v hodnotách percent v tento týždeň oproti predchádzajúcemu
  • Pozitivitu testov – percento detekovaných pozitívnych prípadov oproti počtu testovaných
  • Počet pacientov v nemocniciach – hospitalizovaní s potvrdením alebo s podozrením

Hospitalizácie. Jediné číslo, ktoré je REÁLNE a preto pre riadenie pandémie kritické. Na posteli leží reálny pacient, ktorému sa priťažilo / u nás kritické 31. októbra
Počet infikovaných. Je to len podmnožina reálne sa v spoločnosti pohybujúcich nosičov vírusu. Symptomatických (do 60%) alebo asymptomatických (asi 40%) / Október
Rýchlosť šírenia. Merať nárast/pokles počtu infikovaných pri fluktujúcom (ale aspoň dlhodobo rastúcom) počte robených testov je indikácia z indikácie. / Október
Pozitivita testov. Pri opäť fluktujúcom počte testov ide len o indikáciu problému.

Október mal byť vrcholom v II. vlne – také šialené čísla sme dosiahli

V októbri vyskočili čísla infikovaných, rýchlosť šírenia a aj počet hospitalizovaných na tak vysoké čísla (viď graf vyššie), že v novembri sme mali v postihnutých regiónoch zavrieť všetko. Tretina okresov krajiny – podľa počtu obyvateľov urobila vysoké čísla pre celú krajinu. Ale my sme otvorili kostoly, kiná, divadlá, fitká a plavárne. Školy zostali zavreté. Absolútne nepochopená situácia a nezodpovedné rozhodnutia. Všetci za a nikto proti.

November potvrdil, že nekleslo nič, čo klesnúť malo rapídne

Pokles po zavedení opatrení sa meria v násobkoch. Dobrým príkladom je Belgicko, ktoré svoju špičku 25 tisíc prípadov denne zrazilo na 2500 – desatina alebo Česko, ktoré počet hospitalizovaných 8300 pacientov dostalo na 4300 – polovička. A potom treba pokračovať ďalej a len pomaly uvoľňovať. U nás minister zdravotníctva hodnotil vývoj pomaly na 48 hodinovej báze optimisticky a výborne mu sekundoval minister práce, ktorý sa bol ochotný o poklesoch hádať aj tam, kde bol zjavný rast. My sledujeme čísla, trendy robíme z niekoľkotýždňových dát a bolo veľmi smutné sledovať vyjadrenia politikov.

Denných reportov sme urobili 91 a postupne sa o ne zaujímali prezidentská kancelária, kancelária premiéra, ľudia z Ústredného krízového štábu a politici z koaličných strán. Všade sme ich posielali. Silvestrovský report predkladáme. Nikdy nevyzeral ten report dobre. Ani raz za 3 mesiace. A ďalšie 3 mesiace dobre vyzerať nebude. Možno Veľkonočný.

Úspešné krajiny, ktoré v II. vlne zlomili zlovestne rastúcej krivke nových prípadov krk zaviedli všetky od Izraela, cez Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Rakúsko, Poľsko postupne zásadné obmedzenia mobility, cestovania a nariadili prácu z domu bez dopravovania sa do práce, obmedzili sektor služieb a obchodu. Všetky nechali počas týchto opatrení otvorené školy minimálne pred deti do veku 12/14/16 rokov. Neskôr zaviedli tvrdé lockdowny s totálnym zavretím občanov krajiny a so zákazmi vychádzania. Medzi poslednými tak urobili Holandsko “cez noc” 15. decembra a Nemecko rovnako pred Vianocami. Izrael totálny lockdown opakoval 3 krát. Posledný v kombinácia s armádou riadeným programom vakcinácie.

Slovensko a Česko sa ku koncu roka úspešne zapísali do databáz a benchmark grafov ako krajiny idúce v protismere. V Česku zaviedli tvrdé opatrenia včítane zákazu vychádzania od 21:00 do 05:00, zavretím zjazdoviek a všetkých prevádzok pred koncom roka 27. decembra. Slovensko potrebovalo osláviť Silvestra. Nebolo síce čo oslavovať, ale krajina odpaľovala ohňostroje ako v roku 2019 a mnohí spoluobčania len pár hodín po zlezení zo svahov, prípadne po návrate z omší. Potom akože lockdown. S apelom na zodpovednosť.

Vývoj v heat mapách a po okresoch – Kde sme na tom dobre a kde zle

Denný report dopĺňame prehľadom vývoja v čase po okresoch, nakoľko Slovensko má dlhodobo výrazne postihnuté okresy susediace s Poľskom na severe a na západe susediace s Českom. Bratislava sa doťahuje na juhu do zlých čísiel ku koncu roka, ale prekvapivo dlho sa držala na úrovni priemeru Slovenska.

Vývoj 7 dňovej incidencia na 100 tisích obyvateľov po okresoch v decembri 2020
7 dňová incidencia na 100 tisích obyvateľov po okresoch / nárast a pokles v posledných 2 týždňoch

Hospitalizácie sú absolútne kritickým parametrom. Slovensko dnes kraľuje štatistikám s počtom pacientov na milión obyvateľov spolu s Českom kde obe krajiny stúpajú. Dobieha nás United Kingdom. Máme nielen veľa hospitalizovaných pacientov, ale aj veľa pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a na umelej pľúcnej ventilácii (UPV). Situácia sa vymkla kontrole, bez cudzej a externej pomoci si už nepomôžeme.

Asi 20% pacientov k kritickom stave každý deň zomrie. Ku koncu roka je to 400 pacientov. Denne zomiera priemerne 75 ľudí. Naše predikcie pre počet UPV ku koncu roka sa naplnili absolútne presne, a radi by sme sa pre koniec januára mýlili.

Projekt VEDA POMÁHA – COVID-19 združujúca vedcov, silné kapacity a modelárov pripravila komplet DASHBOARD, kde si viete pozrieť predikciu vývoja v nemocniciach, ich kapacitu, obsadenosť a aj vývoj pozitivity PCR a ANTIG testov po okresoch. Je to výborný prehľad a vďaka patrí pracovnej skupine Covid survival initiative, kde z dát Inštitútu zdravotných analýz dáma a páni Martin Šuster, Martin Smatana, Katarína Boďová, Richard Kollár a Vladimír Nosáľ pripravili fantastické prehľady. Vďaka Vám.

Zdieľajte: