Otváranie škôl

Otvorený list Vláde Slovenskej republiky k otváraniu škôl v marci 2021

Zdieľajte:

Vážený pán minister Branislav Gröhling, vážený pán premiér Igor Matovič, vážený pán podpredseda Richard Sulík, vážená pani podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, vážený pán predseda Boris Kollár. Vážená pani prezidentka Zuzana Čaputová,

ak bol niekedy za posledného pol roka čas – mesiac, týždeň alebo deň, kedy je jasné, že školáci nepatria do škôl, tak je to TERAZ – na začiatku marca 2021.

Už ste / sa urobili asi 3 zásadne zlé rozhodnutia, urobili ste ich presne opačne ako sa mali urobiť (otvorenie namiesto zatvorenia, uvoľnenie namiesto sprísnenia) a urobili ste ich nie regionálne, ale zásadne CELO a PLOŠNE a VŠADE. Celé zle.

Sme zástancami hesla:
Školy zatvárať posledné a školy otvárať prvé!

Ale dnes máme nasledovnú situáciu po okrúhlom stole s vedcami a odborníkmi (kam sme sa nezmestili, lebo dátoví analytici nie sú “in”). Ideme 21. marca 2021 merať 4 parametre a chceme 4x vidieť pokles:

  • zníženie mobility,
  • zníženie šírenia vírusu,
  • počet hospitalizovaných,
  • výskyt nových mutácií.

Výskyt nových mutácií je veľké riziko pre všetkých

Je to úplne mimo nás, ale zanzibaristi, seyšelisti, maledivisti a hurgádisti nám to sem donesú, lebo sa to zatiaľ podarilo vždy. Mutácia UK B.1.1.7 (u nás prevažujúca) sa veľmi dobre šíri medzi mladými. Mladí znamená podľa grafu PCR pozitívnych nižšie:

  • deti od 0 do 10 rokov,
  • tínedžeri od 10 do 20 rokov.
Prehľad PCR pozitívnych v jednotlivých týždňoch podľa veku – vo vekových kategogóriach po 10 rokov
Martin Huba: Naplnenie prvých 10% pozitívnych “zospodu” vekovými kategóriami od 0 rokov po 20 rokov

Ich zastúpenie medzi PCR pozitívnymi nikdy nebolo tak vysoké ako teraz. Detí od 0 do 10 rokov je proporcionálne 2x viac ako pred mesiacom a nominálne je PCR pozitívnych o 20% viac ako pred mesiacom. Nie 2x menej, ale 2x viac. Menej je proporcionálne tých ostatných vekových skupín, klesajú nad 90 a nad 80 rokov. Aktuálne sme na úrovní 2.300 (denný priemer) v 7D incidencii a z AntiG testov máme okolo 2-3 tisíc dene a spolu 5 až 6 tisíc pozitívnych denne. Vieme, že nemáme rušiť, lebo beží akcia “tu premorujeme”, ale upozorňujeme, že otvorenie akejkoľvek školy pre kohokoľvek mimo detí rodičov z prvej línie veľmi pravdepobodobne spôsobí:

  1. Okamžité zvýšenie mobility.
  2. Zvýšenie možnosti šírenia vírusu medzi deťmi a následne na starkých.
  3. Nástup od detí infikovaných starkých do nemocnice.
  4. Posilnenie výskytu nových mutácií (berme B.1.1.7 stále ako “novú”).

Dáta sú za včera z testov urobených predvčerom tých ľudí, ktorí sa objednali v pondelok/utorok – sú to staré dáta, trend nie je dobrý a situácia sa asi vo vekovej štruktúre infikovaných mladých zhoršuje!

Mapa postihnutia jednotlivých okresov Slovenska COVID-om v 7 dňovej incidencii (výskyte) na 100 tisíc obyvateľov.

Zníženie šírenia vírusu je prvoradé

Okrem detí, dochádzajúcich do školy, sa budú viac ako “včera” pohybovať aj rodičia a desaťtisíce učiteľov. Výborný nápad. Malá časť detí pôjde do školy na 2 týždne, a potom NIKTO 2 mesiace. Máme opačný nápad: Nechajte do toho 21. marca 2021 deti a ich učiteľov a ich rodičov doma izolovaných a vráťme sa k téme o 14 dní, lebo:

  • tých učiteľov práve teraz očkujeme a čoskoro budú odolnejší,
  • tí neočkovaní učitelia NIE SÚ odolní a určite sa niektorí infikujú,
  • ak sa infikujú učitelia, donesú to aj manželom a starkým,
  • nové mutácie sa potešia a nameráme nárast,
  • neradi konštatujeme, ale aj učitelia končia v nemocniciach – náš rodinný príslušník, učiteľ, dokonca nedávno umrel, takže si dávame pozor.

Počet hospitalizovaných je na maxime

Do nemocníc sa nezmestí už ani učiteľ, ani žiak a ani školník, upratovačka. Dnes sme odviezli pár pacientov do Nemecka. V Nemecku otvorili školy selektívne v 10 zo 17 spolkových krajín od 1. marca, ale Nemecko je dnes na čísle 66 (Zdroj: Robert Koch Institut – Täglicher Lagebericht des RKI zur Coronavirus-Krankheit-2019). Slovensko je na čísle 296! A máme okresy na 550! Číslo je 7 dňový priemer infikovaných na 100 tisíc obyvateľov.

Výskyt nových mutácií na Slovensku

Toto je úplne v rukách pohraničníkov, leteckých spoločností a tých, ktorí síce nemôžu do susedného okresu, ale vyberú sa na iný kontinent. Sme super krajina, okrem matematiky nám nejde ani zemepis. Niet divu, vzdelávame sa na fejkových univerzitách a získavame fejkové tituly a tých sa nevzdávame, lebo vyzerajú dobre pred menom.
Naspäť k téme: Ak zoberieme aj UK B1.1.7 ako “novú mutáciu”, tak sa celkom úspešne šíri všade v susedných krajinách. A my chceme mať 21. marca 2021 pokles… Tak preto niečo spoločne spravme. A hlavne nech nikto nerobí nič “proti tomu”.

Čo musíme urobiť na Slovensku

Ak bol niekto viac ohrozený dnes ako včera, tak je to dieťa a školák. Je to proste tak, a nič s tým nespravíme. Určite chcete urobiť niečo pre úspech merania 21. marca 2021, tak #NepokazmeSiTo a nechajte všetkých školákov doma ešte 2-3 týždne. Následne veľmi pravdepodobne po úspechu Slovenska pri klesaní tých 4 parametrov pôjdu do školy na 3 mesiace. V školských kluboch, v materských školách a na I. stupni základných škôl sa postarajme v malých triedach (skupinách v 5-6-10 detí) LEN o deti rodišov z I. línie.

Zopakujeme našu radu:
Nechajte teraz deti 2-3 týždne doma a potom pôjdu na 3 mesiace do školy (je to po Veľkej noci do konca júna 11-12 týždňov). Good idea Slovakia❤

Pán premiér Igor Matovič,

nikdy ste nás v prvom roku pandémie nevypočuli, vždy ste spravili opak, vždy to malo fatálne následky a vieme, že Vám narúšame aktivitu “tu sa premorujeme”, ale pripájame sa k mnohým iným krajinám, ktoré na čele s Nemeckom (a tí vedia, čo robia) píšu že:

  • Currently, the number of transmissions in the population in Germany (sú na 1/4 našich čísiel) remains high. RKI assesses the level of threat to the health of the general population to be very high.
  • Nach wie vor ist eine hohe Anzahl an Übertragungen in der Bevölkerung in Deutschland zu beobachten. Das RKI schätzt die Gefährdung für die Gesundheit der Bevölkerung in Deutschland insgesamt als sehr hoch ein.
Zastúpenie jednotlivých vekových kategórií medzi novými pozitívnymi prípadmi v Nemecku v jednotlivých týždňoch.

Dajte na nás. Máme výročie toho prvého pozitívneho spred roka, dnes sme dali 5.430 z PCR+AG a len 5.296 nových zaočkovaných prvou dávkou. Potrebujeme to otočiť na 1.430 infikovaných a 25.960 očkovaných denne. Robí sa na tom. Dajte tomu šancu. Deti patria do škôl, ale dnes to nie je dobrý nápad.

Ak ste to dočítali až sem, tak dostávate pochvalu. My nechávame naše deti doma. Staršie pani profesorky, len teraz alebo pred pár dňami zaočkované, nebodaj s nejakou preddispozíciou (vysoký tlak, astma, cukrovka, obezita) rovnako zostaňte doma. Výrazne bezpečnejšie v škole bude už po I. dávke Pfizera/Moderny/AstraZeneca, ale nie je to po 8 dňoch, ale po 3-4 týždoch.

Na Slovensku ideme 21. marca 2021 ideme merať poklesy a na základe výsledkov buď totálne zavrieť alebo postupne otvárať krajinu. A spolu chceme prispieť k “otváraniu”. Všetko dobré.

Ilustračná fotografia: Max Fischer, Pexels

Zdieľajte: