Vírus sa presúva na sever, kde už raz bol túto jeseň

Zdieľajte:

Je 10. marec a od stretnutia odborníkov-vedcov s premiérom za okrúhlym stolom sme na polceste. Po týždňových diskusiách bolo 28. februára oznámené, že ak sa situácia nezlepší, tak bude od 21. marca LOCKDOWN. Ale taký, že všetko zavreté. Naša obava je nasledovná: Igor Matovič mal zatiaľ vždy veľmi prehnané očakávania a následne hodnotil výsledok buď ako “bombastický” (ak sa krivky zlomili po II. SNP) alebo ako totálny neúspech “lockdown nezaberá” (január a február). Máva zle nastavené očakávania a zel vyhodnocuje situáciu. Obe tieto “pravdy” sú vo svojej podstate smrtonosné. Čo očakáva pred 21. marcom nevie nikto. My vieme ako sa situácia vyvíja.

Mapa okresov Slovenska

Už 6 týždňov sa vírus presúva z Nitrianskeho a Trnavského kraja smerom na západ ku hranici s Českou republikou a smerom na sever Slovenska.

Rovnako sa ohnisko z Košíc na východe presúva na sever ku Poľskej hranici. Niektoré menšie okresy testujú málo a preto nemáme reprezentatívne údaje. Lepšie je pozerať na kraje = väčšie oblasti a vidíme podobný stav: zasiahnutý sever a oddýchnutý juh Slovenska.

Incidencia – Výskyt vírusu v 7 dňových priemeroch na 100 tisíc obyvateľov

Zlé správy: Okresy na hornom Považí, Turiec a Liptov sú silno zasiahnuté a z krajských miest sa držia vysoko Trenčín a Žilina. V poslednom čase sa s rastom pridávajú Prešov a Košice. Incidencia nad 400 je veľmi vysoká a zodpovedá záchytu takmer pol % obyvateľov za posledný týždeň s pozitívnym výsledkom PCR testu. Bezpečnou hranicou na otváranie je v Nemecku hranica 50. To je pre sever Slovenska dnes v horizonte mesiaca nedosiahnuteľná méta.

Dobré správy: Ostatné krajské mestá Banská Bystrica, Trnava a hlavne veľká Bratislava a Nitra sú dnes na nižších číslach a s poklesmi. Zvlášť pre Bratislavu je to výborná správa. Hlavné mesto vďaka mobilite potrebujeme mať nízko a dnešné číslo pod 200 je veľmi dobrou správou.

Nitra bola na začiatku roka na rekordných číslach pre Slovensko v II. vlne s hodnotami 750 pozitívnych pripadov na 100 tisíc obyvateľov. Zavedením prísnych opatrení regionálnym hygienikom na začiatku januára a tiež pravidelným testovaním hlavne mobilných občanov sa celý Nitriansky kraj dostal z problémov do veľmi príjemnej situácie – kontroly šírenia vírusu. Toto je presne cieľ riadenia boja s pandémiou – naučiť sa s vírusom žiť na akceptovateľných úrovniach a s akceptovateľnou rýchlosťou šírenia. Dá sa to dosiahnuť v horizonte 2 mesiacov.

Ak by bolo celé Slovensko na úrovni Nitry, tak máme denne na Slovensku 750 prípadov. To je ten cieľ premiéra z novembra po celoplošnom testovaní. Dnes sme ako Slovensko na 3-násobku a najhoršie je, že niektoré okresy nám rastú a neklesajú.

Prehľad vývoja 7 dňovej incidencie v okresoch počas 3 mesiacov na 100 tisíc obyvateľov

Hitparáda okresov

7 dňová incidencia na 100 tisíc obyvateľov

V rebríčku 72 okresov si viete nájsť svoj okres dnes a pred týždňom. Rozdiely sú obrovské a Martin je na 10 násobku okresu Zlaté Moravce. Asi polovica okresov je nad rozumnou hodnotou 250, ale len 6 okresov je na úrovni pod 100.

Nárast / pokles 7 dňovej incidencie na 100 tisíc obyvateľov

Šírenie vírusu meriame nárastom alebo poklesom výskytu = incidencie. Dnes máme vďaka všeobecnému poklesu lne 20 okresov s rastom, pričom len 9 z nich má medzitýždňový rast vyšší ako 10%. Situáciu hodnotíme ako zlepšujúcu sa a zostávame miernymi optimistami.

Až 50 okresov má klesajúci trend. Povestný COVID AUTOMAT hovorí inou rečou a do čiernej farby posunul množstvo okresov, pričom málo z nich posunul do “lepších” farieb.

Nezdieľame pesimizmus COVID AUTOMATu a myslíme si, že by mal viac procovať s predikciami a trendami ako s informáciou za posledných 7 – 14 dní.

Hitparáda 7 dňovej incidencie v okresoch počas 3 mesiacov na 100 tisíc obyvateľov
Zdieľajte: