Peklo so 100 úmrtiami denne skončilo. Čo nás čaká?

Zdieľajte:

Prinášame plnú nošu dobrých správ. Jediné krivky, ktoré dnes rastú, sú počty očkovaných prvou a dvoma dávkami. Čakali sme na to 6 mesiacov od povestného “Nevestičky dobre bude“. Máme za pol roka odhadom asi 15 tisíc nadmerných úmrtí oproti normálu 23 tisíc úmrtí. Za pol roka zomrelo na Slovensku spolu 43 tisíc ľudí, z toho každý tretí by bez pandémie veľmi pravdepodobne dnes žil.

Ale jasne dovidíme na koniec pandémie a pozrite si náš predpoklad na jar. My nie sme COVID Automat, my rozmýšľame dopredu. Na tento moment sme čakali 13 mesiacov, prichádza jar a po Veľkej noci si zaslúžime plánované, racionálne a odôvodnené uvoľňovanie a návrat k normálemu životu. Sledovať budeme Izrael, UK a USA. Musíme zostať dôslední v izolácii, v odstupe, v chránení sa respirátormi a rýchli v očkovaní kritických vekových a zdravotných skupín obyvateľstva.

Čím sme si spolu prešli?

Slovensko si podľa nás prešlo za posledných 100 dní od Mikuláša takou vlnou COVID-19 ako žiadna krajina v Európe. Mali sme suverénne najviac úmrtí (Česi mali v tomto období menej, lebo mali silné úmrtia v októbri-novembri), ktorí boli výsledkom obrovského počtu infikovaných. Už 3 mesiace máme preplnené nemocnice, čo sa rovnako nestalo žiadnej krajine. Krajina je značne premorená násobkom oficiálne vykazovaných infikovaných. Zasiahol nás hneď od začiatku roka vírus mutáciou UK B1.1.17. Vedenie boja s pandémiou veľmi zriedka prijalo správny krok, väčšinou neskoro, a prijaté kroky boli celo, plošné, všade, nikde. Regionálny prístup bol použitý výnimočne. Spravili sme suverénne najvyššie počty v danom momente nevhodného typu testov, minule sme na ne stovky miliónov EUR a nezostali nám prostriedky na dovybavenie nemocníc. Výsledky s najdlhšie a trvale zavretými školami, so zdecimovanými sektormi ekonomiky, podnikateľov s mizernou pomocou a živitelia chodiaci do práce napriek pozitívnym testom sú toho smutnými dôkazmi. Nevedeli sme dôsledne vymôct ani karanténu, ani izoláciu, ani zabezpečiť trasovanie a ani pravidelné a časté testovnie v podnikoch na účet vlády. Nezaplatili sme dobre lekárov a iný personál, spoliehame sa na ich dobré srdcia a oni sa odvďačili neskolnalou odolnosťou a osobnými obetami. Zabudli na rodiny a blízkych a už pol roka slúžia v nemocniciach.

V posledných 3-4 týždňoch máme stabilnú / zlepšujúcu sa situáciu na dramaticky vysokých číslach. Je to diametrálne iná situácia oproti susedným a nám podobným krajínám. Takmer všetky tieto krajiny s počtami infikovaných stúpajú, lockdowny im pomohli dočasne a dramatické časy s vysokými počtami infikovaných, nárastom hospitalizovaných a úmrtí si prežijú v mesiacoch marec a apríl. Proti šíreniu respiračného vírusu je v kozmopolitnej a prepojenej Európe zložité sa brániť. Výnimkou je kompletne zaočkovaný Gibraltár a značne zaočkovaná Veľká Británia, ktorí sú v II. vlne jasnými vítazmi pred-brexitovej Európy. Víťazi v zmysle: dovidia na koniec, majú nízke čísla a hlásia návrat ku normálu. Congratulations!

ČO TERAZ POTREBUJEME?

Dôležitý bude jasný plán návratu k normálu, na ktorý od vedenia boja s pandémiou čakáme. Naviazaní by mal byť na vývoj kľúčových parametrov vývoja pandémie. COVID Automat v súčasnom stave ním nie je. Tento plán bude potrebné jasne komunikovať verejnosti. Jeho prvým a zásadným krokom bude otváranie škôl, umožnenie športových aktivít a tých služieb, ktoré prichádzajú do kontaktu s jednotlivými obyvateľmi / zákazníkmi. Držme si palce.

Ako to vyzerá s pandémiou DNES

Monitorujeme niekoľko základných a zásadných čísiel a konštatujeme v posledných týždňoch pokles. Pri poklese všetkých zásadných ukazovateľov si dovolíme záver, že:

SLOVENSKO MÁ ŠPIČKU II. VLNY ZA SEBOU A SITUÁCIA SA ZLEPŠUJE. DOKONCA SI MYSLÍME, ŽE PARAMETRE ÚMRTÍ A POČTU INFKOVANÝCH SA ZLEPŠÚJÚ ZÁSADNE.

Pozitivita PCR testov

  • Pozitivita PCR (ale aj AG) testov klesá. Výrazne klesla z vianočných 28% na dnešných 17%. Za posledný mesiac máme posun z 21% o 4% body smerom nadol. A to máme nové rýchlo rastúce okresy na severe Slovenska, kde je veľa pozitívych. Píšeme si prvé významné DOBRE.

Počet úmrtí

  • Počet úmrtí je na opačnej strane reťaze udalostí od testovania po vyliečenie. V definícii “na+s” covidom sme mali na prelome februára a marca priemerne 125 úmrtí. Dnes máme úmrtí za posledných 7 dní presne 88. Rozumieme, že je to šialene vysoké číslo, ale je významne nižšie ako na “špičke” II. vlny a je to výborná správa a nepredpokladáme, že sa to zvráti. Z maxima úmrtí na začiatku marca dnes denne umiera o 37 ľudí menej. Píšeme si druhýkrát DOBRE.

Počet hospitalizovaných s potvrdeným kovidom

Najvyšší hospitalizovaných sme mali 1. marca s počtom 3 825. Dnes po 18 dňoch máme pokles o 375 pacientov. Predstavuje to pokles o 10% a je to významný pokles. Počet hospitalizovaných s potvrdeným+podozrivým na covid klesol z rekordu 4 050 na na 3 619, čo korešponduje s prvým poklesom. Píšeme si tretíkrát DOBRE.

Počet infikovaných – nových pozitívnych prípadov

U vykazovaných pozitívnych prípadoch máme dlhodobo otázky a neistotu. Veľmi pravdepodobne nie sme schopní detokovať významné percento pozitívnych – väčšina z nich je asymptomatických (bez príznakov).

PCR testy: Dnes máme 7 dňový priemer na čísle 1 754. V roku 2021 sme mali prvá špičku 5. januára na čísle 3 261 a druhú-poslednú špičku 4. marca na čísle 2 341. Celý marec klesáme a dnes sme o 600 pozitívnych denne, alebo o 25% nižšie oproti rekordu v marci. Oproti špičke v januári sme klesli o 46%. Predpokladáme, že počet pozitívnych bude naďalej klesať. Tento pokles je významné DOBRE

AG testy: Pozitivita tohto druhu testov klesla k 1%. Po spustení plošného skríningu 18. januára sme mali pozitivitu aj 3% denne. Sme výrazne nižšie, ale robíme obrovské množstvá testov (stotísíce denne a stále takmer 2 milióny týždenne). Priemerný denný počet pozitívnych z AG testov je okolo 2 tisíc. Je to polovica z rekordov na začiatku februára, keď sme mali priemer takmer 4 tisíc pozitívnych denne. Tento vývoj je jednoznačne DOBRE.

PCR + AG testy spolu

Z denných rekordov 8 tisíc pozitívnych na prelome rokov sme sa dostali dnes na polovičné čísla pod 4 tisíc prípadov denne a stále klesáme. K regionálnemu vývoju je viac nižšie, ale píšeme si 4. krát DOBRE.

Denný report kľúčových parametrov

Sumárny report denných, ale aj týždenných (7dňových priemerných) dát a porovnanie s predchádzajúcimi týždňami je výbornou správou a aktuálnej pandemickej situácii na Slovenskou.

Hospitalizácie pacientov

Veľmi podobne ako mapa infikovaných, aj hospitalizácie sa vyvíjajú odlišne v postihnutých regiónoch na západe a severe Slovenska, kde vidíme aj v posledných dňoch rast. Opakom tohto vývoja je pokles hospitalizovaných na v Nitrianskom kraji, v poslednom čase aj v Bratislave a na juhu Slovenska. Prinášame tabuľku hospitalizácii pacientov podľa okresov a vývoj v jednotlivých mesiacoch II. vlny.

Počet hospitalizovaných pacientov vo väčšine nemocníc klesá a v niekoľkých nemocniciach v Prešove, v Levoči, v Poprade, v Rožňave, v Bardejove, v Tvrdošíne a Martine stúpa. Ide o regióny významne postihnuté výskytom vírusu od konca februára následkom silného rastu počtu infikovaných.

Úmrtia pacientov na pľúcnu formu COVID a “s” covidom

Najtragickejším a sledovaným číslom každý deň od októbra je počet úmrtí. Rekord denných úmrtí (okrem po-sviatočných dní) bol 26. februára, keď zomrelo 143 ľudí. V ten týždeň zomrelo každý deň okrem jedného dňa viac ako 110 ľudí. Dnes je 7 dňový priemer úmrtí na čísle 88 s 30% poklesom oproti dátumu spred 2 týždňov. Je to výborná správa pre nemocnice, pre záchranky, pre rodiny infikovaných pacientov a aj pre plánovanie našej budúcnosti.

Sumárna tabuľka vývoja úmrtí a hospitalizácií

Vývoj počtu úmrtí, hospitalizácii a priebeh ich krivky počas II. vlny je zosumarizovaný v nasledovnom grafe. Vidno tam reálny pokles úmrtí a aj náznak trvalého počtu hopitalizácií.

Situácia v jednotlivých okresoch

Rast alebo pokles šírenia vírusu monitorujeme prostredníctvom reportov po okresoch. Najpriek rôznej veľkosti okresov ponúkame reprezentatívne dáta v dvoch parametroch.

I. Incidencia = výskyt vírusu na 100 tisíc obyvateľov
II. Šírenie vírusu = rast alebo pokles incidencie na 100 tisíc obyvateľov

U 25 okresov vidíme mierny alebo mierne silný rast incidencie. Al nie všetkých 25 okresov stúpa z vysokých čísiel. U niektorých ide o rast z nízkych čísiel a pandémia je v nich pod kontrolou. Len u Ćadce, Poltára a pri Senici ide o rast z vysokých čísiel. Väčšina “červených” okresov klesá, včítane krajských miest Košice, Trenčín, Bratislava, NItra a Trnava.

História postihnutia okresov v II. vlne od Vianoc 2020

Výborným prehľadom ako silno / ako slabo bol v k určitému dátumu zasiahnutý ktorýkoľvek zo 72 okresov a ako sa v ňom situácia menila je nasledovná tabuľka. Sumarizuje Incidenciu (výskyt) počtu infikovaných za 7 dní na 100 tisíc obyvateľov. Rozdiely v rámci Slovenska vždy boli a aj zostávajú obrovské. Žilina je dnes viac ako 8 krát silnejšie postihnutá ako Nitra. Máme niekoľko okresov s výbornou incidenciou menej ako 50, vyše 30 okresov s incidenciou menej ako 200, ale aj 22 okresov s incidenciou viac ako 300.

Medzi veľmi postihnutými mestami sú aj krajské mestá Žilina, Trenčín a Prešov. Bratislava je dnes relatívne nizko a v dobrom stave, pričom trvale klesá. Gratulujeme.

Mnohé okresy na západe / severe Slovenska od Trenčína cez Žilinu až po Vranov si predjú do Veľkej noci tým, čo má za sebou Nitra a Trnava. Budú to plné nemocnice, stovky úmrtí a veľmi veľa infikovaných. Ale prichádza teplo a jar a tak by to malo byť kratšie. Nitra/Trnava sa trápila 10 týždňov. Sever Slovenska je v ohni už 4 týždne, asi sú v polovici. Dobre to ilustruje vývoj a prechod červenej farby Slovenskými okresmi.

Sumárna tabuľka vykonaných PCR testov a vývoja pozitivity PCR testov

Vývoj počtu vykonaných testov, počtu pozitívnych PCR testov a vývoj pozitivity testov počas II. vlny je zosumarizovaný v nasledovnom grafe. Pozitivita už 50 dní klesá a osciluje okolo 20%.

Zdieľajte: