Čakali sme na čakáreň a dočkali sme sa

Zdieľajte:

Pochválime. Na github = dátovom úložisku sa objavili dáta o čakateľoch na registráciu na termín očkovania. Doposiaľ sme boli odkázaní na informácie publikované sem-tam, prípadne na dotazovanie sa formou 211-ky v zmysle legislatívy o slobodnom prístupe k informáciám.

Digitalizácia a elektronizácia štátnej správy je aj o online prístupe k štruktúrovaným dátam a informáciam. Dobrou správou je, že sme začali očkovať skôr ako máme informačný systém o očkovaní. Ak by sme to robili opačne, tak zajtra spúšťame očkovanie a mali by sme 141 obetí. Denne. Vedci: vďaka za vakcínu.

Za posledných 30 dní sme zaočkovali pol milióna ľudí prvou dávkou. V čakárni je 220 tisíc ľudí a na najbližšie dni majú pridelený termím ďalšie desaťtisíce ľudí. Čakáreň sa priebežne plní. Sme silní optimisti, do konca júna budeme mať stále koho očkovať a veľmi pravdepodobne sa bude čakať v rade – v čakárni.

Stav čakárne na I. a na II. dávku

S číslami sa zoznamujeme, ale máme ich zotriedené podľa:
– dávky: I. alebo II.
– podľa veku
– podľa kraja

Veľmi kvalitné a zásadné sú dáta k I. dávke, kde je jasné, že sa registroval konkrétny záujemca a skutočne sa nevie dočkať I. dávky. U II. dávky nerozumieme presne, čo dáta o čakateľoch znamenajú, lebo proces nevyžaduje registráciu na termín a už vôbec nie “do čakárne”. Ale sme vďační za to, že máme dát víac ako menej. Platí Richard Kollárovo “máme tu dátové peklo!”. Druhou dobrou správou je, že k 20. júnu by sme mali mať vyvinutý očkovací preukaz. Aby ste sa dostali do Valtíc alebo do Visegrádu alebo do Kittsee na výlet bez testu.

Prehľad čakárne na I. dávku po krajoch

Máme aj prehľad čakateľov na I. dávku po krajoch, čo je výborná ukážka toho, kde je čakateľov veľa a kde naopak málo. Do “puzzle” by sa ešte hodilo mať dáta o kapacitách očkovania, aby sme tušili, koľko sa asi bude na očkovanie čakať.

Čísla sú stále vysoké, k dnešku 220 tisíc ľudí v čakárni. Ľudia nemajú pridelený termín a čakáreň neprestane mať do 2-3 týždňov zmysel. Ideálne bude vrátiť sa k systému: registrovať sa a v rámci procesu si vyberiete termín a aj miesto očkovania. Ako keby ste si kupovali lístok na vlak, objednávali sa na masáž alebo ku kaderníkovi. Aj na 3 týždne dopredu. Dostaneme sa tam, postupne a pokojne.

Prehľad čakárne na II. dávku po krajoch

Ponúkame aj prehľad čakateľov na II. dávku po krajoch. Nerozumieme, o aké dáta ide, ale budeme to sledovať a dáme Vám vedieť. Čo vieme, je nasledovné:
– na II. dávku vektorovej vakcíny AstraZeneca by ste mali íšť do 10-12 týždňov. Slovensko sa rozhodlo pre 10 týždňov.
– na II. dávku mRNA vakcíny by ste sa mali dostaviť medzi 21 až 41 dňom od podania I. dávky. Nebuďte v strese, že tom musí byť 30. deň. Nemusí.

Na druhú dávku AstraZeneca by sa malo v júni dostaviť viac ako 150 tisíc ľudí zaočkovaných medzi stredom marca a stredom apríla. Na druhú dávku PfizerBioNTech/Moderna by mali ísť všetci, ktorí dostali I. dávku v máji. Už dnes je to za 16 dní spolu 350 tisíc ľudí a veľmi pravdepodobne to bude za celý máj 600-700 tisíc ľudí. Spolu nás čaká v júni viac ako 750 tisíc II. dávok. Pri súčasnom tempe 30 tisíc dávok za 1 deň je to robota na 25 dní.

Tempo očkovania za máj

V máji potrebujeme podať asi 375 tisíc II. dávok, lebo tak to vychádza z podania I. dávok v predchádzajúcich mesiacoch. V prvej polovici mesiaca je mix viac v prospech I. dávok a druhých dávok sme podali len 175 tisíc. V druhej polovici mesiaca musíme podať II. dávok 200 tisíc a tým pádom bude menej I. dávok. Sedí to aj na záujem o očkovanie. Čakáreň, v ktorej bolo 20. apríla 140 tisíc, neskôr k 1. máju a k 10. máju viac ako 1/4 milióna ľudí sme k 17. máju len mierne vyprázdnili a žiadateľom pridelili termíny na najbližsie dni. Za prvých 17 dní mája sme podali asi 360 tisíc dávok (v tabuľke je 351 tisíc, ale dáta dobiehajú).

Tempo očkovania je vysoké. V máji podáme podľa našich predikcií 1 milión dávok, aj keď tabuľka zatiaľ ukazuje run-rate 912 tisíc. Ide nám to, veľká vďaka všetkým v dnešných “prvých líniách”. Vždy sme boli optimisti ohľadom záujmu o očkovanie a dočkali sme sa ideálnej situácie:
– máme dosť vakcín a aj v žiadanom mixe
– máme značný záujem o očkovanie a okrem plných termínov na najbližši dni aj čakáreň
– postupne zvyšujeme kapacity stacionárnych a mobilných očkovacích zariadení

Ako stojíme so zaočkovanosťou jednotlivých vekových skupín

Na základe publikovaných dát o štruktúre zaočkovaných a na základe vyprázdňovania čakárne a počtu zaočkovaných vieme predpokladať zaočkovanosť v jednotlivých vekových skupinách. Náš komentár je nasledovný:
– nad 60 rokov sme takmer na 60%
– celkovo sme na 26% zaočkovanej populácie
– nad 16 rokov máme zaočkovanú už takmer tretinu populácie
– najlepšie je na tom skupina sedemdesiatnikov – 68%
– postupne, ale pomaly sa zvyšuje percento v kategórii nad 80 rokov – 57%
– dobre sa ukazuje rasť % v kategórii nad 60 rokov

Dashboard postupu očkovania a čakárne

Fantastický prehľad – dashboard očkovania a čakárne pripravil analytik Martin Huba. Robí to ako dobrovoľník a nadšenec, ako odborník a jeho dielo má dušu. Viete si dole prepínať strany 1 až 8 a rôzne pohľady na očkovanie a čakáreň. Viete si modelovať, kedy a koľko zaočkujeme ľudí a akou vakcínou. Klik na obrázok a ste tam.

Zdieľajte: