Svidník – nádej pre ďalší vývoj pandémie?

Zdieľajte:

Existuje na severovýchode Slovenska partia okresov, ktoré už druhý rok bojujú s coronou ako prví. Stropkov, Svidník, Stará Ľubovňa a Bardejov. Silná štvorka s 200 tisíc obyvateľmi. SSSD. Ich krivky dnes pripomínajú kulmináciu. Ako keby ste išli po horskom hrebeni na jeho najvyššom mieste. Že by?

Pointa úvahy

Hypotéza: Na severe Slovenska veľmi pravdepodobne vidíme vrchol Delty. Priznáme sa, že sme u Starej Ľubovne a aj u Čadce jeden videli pred týždňom. Prvá sa vyhupla v 14 dňovej incidencii ešte o 10% vyššie, druhá o 20% vyššie. Ak by sme si nechceli priznať, že to bolo prečasné, tak by sme povedali, že sme videli “za roh”. Slovensko zatiaľ narástlo o 43%.

Aj v Delte budeme hľadať, kde je vrchol. V 7 alebo v 14 dňových priemeroch, ktoré vyhladzujú sviatky, víkendy a vlnky vo vlne. Tak pozitívnych prípadov, ako aj počtov pacientov. Neskôr aj úmrtí. Pre okres, pre kraj, pre krajinu.

Vrchol nemusí byť ostrý, aj keď určite nájdeme denné maximum, 3-dňové maximum, pripadne “najhorší” týždeň. Opäť je najdôležitejším ukazovateľom “počet pacientov” alebo ešte lepšie “hodnota denných príjmov do nemocníc“.

Kontrolky

Nie, istí si nevieme byť v ničom a ak, tak skôr neskôr. Ale celá republika čaká aj predikcie s náznakom optimizmu. Sme v treťom mesiaci Delty (od 1. – 15. augusta 2021) a pozeráme na obrátku. Od nej to bude ešte (dlhá? krátka?) cesta dole kopcom.

Svidník (32 500 obyvateľov) sa dostal skutočne vysoko:
– za 1 týždeň mal v PCR testoch pozitivnych 1% svojich obyvatelov
– za 2 týždne mal v PCR testoch spolu pozitívne 2% svojich obyvatelov
– celkom v Delte má už 5% občanov Svidníka pozitívny PCR test
– vo vekovej skupine 15-20 rokov zaznamenali v Delte už 12% pozitívnych občanov
– za posledných 7 dní je pozitivita PCR testov vo Svidníku 45% – viď report Veda pomáha

Premorenosť jednotlivých vekových skupín v okresoch Prešovského kraja

Premorenosť: Okrem toho malo 1-2% obyvateľov pozitívny AG test, ale netušíme, koľkí ho validovali cez PCR test. Počty celkom “premorených” obyvateľov Svidníka kovidom indikuje celková PCR pozitivita na úrovni 15%, pričom tieto počty treba násobiť dvoma-tromi. K tomu treba pripočítať pozitívnych z plošných testovaní, z celoštátnych skríningov a aj z firemných testovaní. Asi nebudeme ďaleko od pravdy, ak napíšeme, že vo Svidníku si kovidom prešla polovica obyvateľov.

Zaočkovanosť: Mladí do 20 rokov sa vo Svidníku takmer neočkujú (10%). Nad 20 rokov je zaočkovaných 45% obyvateľstva.

Mesačný prehľad vývoja DELTY a Alfy v okrese Svidník: pozitívne prípady a 14 dňová incidencia

Nie je jednoduché preložiť tieto 2 množiny občanov, ale je pravdepodobné, že Svidník už vďaka kombinácii zaočkovanosť a premorenosť dovidí na koniec Delty.

Kde je Svidník dnes a aká cesta ho čaká

Dnešný stav: Okres sa dostal v incidendcii za 14 dní na 100 tisíc obyvateľov na hodnotu cez 2 000 s rekordom na 2 383. Tam boli rekordy okresov z Oravy minulý rok v jesennej vlne. Už vyše týždňa (8 dní) je na číslach okolo 2 150 – 2 380, pričom ani “navýšenie” denného počtu za štátny sviatok na priemer posledného týždňa by Svidník nedostalo vyššie ako rekord.

Pokles: V 7 dňovej incidencii je Svidník na prvej priečke najviac “klesajúcich” okresov zo 72 okresov Slovenska. V čase, keď Slovensko za posledný týždeň narástlo o 30% z 398 na 516, tak Svidník klesol o 32% z 1 290 na 884.

Ďalšie dni: Asi uvidíme Svidník oscilovať ešte týždeň okolo dnešných hodnôt. Následne očakávame posun smerom dole k nižším číslam. Na mesačnom grafe DELTY nie je vidno vývoj: nízko-rast-špička-pokles-nízko veľmi jasno, ale na ročnom grafe pandémie je to vidno veľmi dobre. Teda zatiaľ je vidno časť: nízko-rast-špička-začiatok poklesu, či?

Ročný prehľad vývoja DELTY a Alfy v okrese Svidník: pozitívne prípady a 14 dňová incidencia

Teraz to najdôležitejšie: Hospitalizácie

Podľa nášho modelu sú príjmy do nemocníc oneskorené za vykazovaním pozitívnych prípadov z PCR testov 5-6 dní. Výpočet je založený na 7 dňových priemeroch. V prípade sviatku vieme číslo pozitívnych navýšiť na “normálny” počet.

Rovnako nám už dlhodobo vychádza, že prepustenia včítane úmrtí sa za nasledujúcich 7-8 dní rovnajú v súčte stavu hospitalizovaných “dnes”. Predpokladáme, že dnešných 1 774 hospitalizovaných pacientov je rovnaké číslo ako “prepustenia” v najbližších 7-8 dňoch.

Netto číslo: Dnešný stav + príjem zajtra – prepustenia zajtra= Zajtrajší stav. Zatiaľ to perfektne sedí na 7 dňové priemery. Pre Svidník to znamená, že pri oscilácii prípadov na úrovni 2 000 za 14 dní bude síce prílev pacientov do nemocníc stále vysoký, ale bude konštantný, nebude už stúpať a čoskoro by mal začat klesať. Počet hospitalizovaných v slabšie zaočkovaných okresoch vychádza okolo 10% z počtu PCR pozitívnych. Ak je počet pozitívnych prípadov vo Svidníku za posledných 14 dní 700, tak do nemocníc išlo a pôjde minulý a tento týždeň spolu asi 70 pacientov.

Z tých 70 pacientov priemerne 13-14% umiera, ale v málo zaočkovaných okresoch je to viac. Pri hodnote parametra úmrtnosti 15% by za 2 týždne zomrelo z hospitalizovaných 70 ľudí asi 10-11 pacientov. Táto matematika výborne sedí a platí pri veľkých číslach krajov a mesiacov. Pre konkrétny okres a týždeň je výpočet indikatívny.

Susedné okresy SSD: Stará Ľubovňa, Stropkov a Bardejov

Trojica okresov v okolí Svidníka s celkom 200 tisíc obyvateľmi vykazuje podobné charakteristiky:
– Stará Ľubovňa (54 tisíc) sa vyšplhala na svoj rekord 1 312 v 7 dňovej incidencii a v 14 dňovej incidencii nad 2000 (podobne ako Svidník). Okres ale nemusí mať svoj vrchol za sebou.
– Stropkov je malý okres s 20 tisíc obyvateľmi a v 20% raste posledný týždeň sa dostal na 7 dňovú incidenciu 763 a na 14 dňovú incidenciu nad 1400, kde osciluje už 5 dní. Okres nemusí mať svoj vrchol za sebou, ale nie je významný počtom pozitívnych
– Bardejov je zo štvorice najväčší okres (78 tisíc) a v 20% poklese posledný týždeň sa dostal na 7 dňovú incidenciu 670 z čísla 827 a v 14 dňovej incidencii sa drží už 5 dní nad 1 500.

Sme presvečení, že Bardejov má svoj vrchol za sebou a je významný pre trend v regióne severného Slovenska a nakoniec aj pre Prešovský kraj s 800 tisíc obyvateľmi. U Bardejova vidno na rozdiel od ostatných “z partie” významné postihnutie aj jesennou vlnou minulý rok.

Ročný prehľad vývoja DELTY a Alfy v okrese Bardejov: pozitívne prípady a 14 dňová incidencia

Celý región aj spolu s lepšie zaočkovaným Sabinovom a Prešovom sme dali do grafu 14 dňovej incidencie. Je tam náznak, že celý 400 tisícový región začína oscilovať – viď červená čiara.

Čo toto pozorovanie znamená pre CELÉ SLOVENSKO?

Suma malých častí: Slovensko sa skladá zo 72 okresov. Vačších (Bratislava: 440 tisíc obyvateľov) aj menších ( Medzilaborce. 12 tisíc obyvateľov). Delta postihuje okresy momentálne rôzne. Najhoršie okresy majú 7 dňovú kombinovanú incidenciu viac ako 1000 (11 okresov) a 7 okresov má incidenciu menej ako 400, pričom 5 z nich je okolo alebo pod 250. Detaily nájdete v našich prehľadoch.

Súhrnné priemerné parametre za Slovensko nedávajú dobrý obraz o situácii v jednotlivých regiónoch. Platí to pre kraje, ale aj pre okresy. Najdôležitejšie je pozerať na situáciu v nemocniciach, kde v Nitrianskom, Trnavskom a v Bratislavskom kraji je spolu menej pacientov ako v samotnom Košickom alebo v samotnom Prešovskom kraji.

Šťastím pre Slovensko je, že Delta sa postupne posúva zo severu a východu Slovenska na juh a západ. Je veľmi pravdepodobné, že keď budeme rásť k maximu v Bratislave, v Nitre a v Trnave (kraje, kde Delta dorazila až v októbri), tak Trenčín a Banská Bystrica bude zrovna na maximách (s Deltou od polovičky septembra). Prešov s Košicami, ktoré Delta zasiahla už začiatkom septembra, by už mali klesať.

Druhé šťastie: Je pravda, že TOP 21 obsadených nemocníc má z maximálnej obsadenosti 1 500 v II. vlne obsadených 1 000 postelí. Ale rovnako je pravda, že 27 nemocníc s maximom 2 400 v II. vlne je obsadených na 25% 400 pacientami. V nemocniciach vidíme a uvidíme rovnako presun maxím zo severovýchodu smerom na juhozápad. Dobrý prehľad o postihnutosti nemocníc v jednotlivých okresoch ponúkame v hitparáde “stav dnes ako % z maxima v II. vlne”.

Prehľad obsadenosti nemocníc k 2. novembru 2021
Počty pacientov v jednotlivých 8 krajoch Slovenska k 2. novembru 2021

Veľké ďakujem patrí nášmu spolupracovníkovi Miroslavovi Plocháňovi za neúnavnú prácu pri aktualizácii a automatizácii spracovávania dát za jednotlivé okresy. Miro, si borec, vďaka.

Zdieľajte: