Každá hora (aj Delta) má svoj vrchol

Zdieľajte:

Dlhodobo a od začiatku DELTA vlny sme konzistentne tvrdili, že očakávame kulmináciu a vrchol “okolo Dušičiek”, teda na prelome mesiacov október a november. Verili sme tomu už asi len my sami. Aj posmech bol a veľa. Mrzelo nás to, ale zároveň nás to posilnilo, aby sme sa viac venovali číslam. Zdá sa, že máme fázu silného rastu za sebou. Teraz príde stabilita na “vysokých číslach” – kulminácia. A potom dúfame v pokles. Rozoberme si situáciu bližšie a detailnejšie.

O čo ide a čo kulminuje?

Pri testovaní PCR testami sme za posledný týždeň zistili 40 tisíc pozitívnych a 7 dňový priemer vykázaný k 9. novembru 2021 po dlhých viac ako 3 mesiacoch DELTY (od 1. augusta) dosiahol vrchol na čísle 5 769. To je priemerný počeť PCR pozitívnych za posledných 7 dní.

Za 3 mesiace sme zažili: 127 ku koncu augusta, 995 ku koncu septembra, 4 028 ku koncu októbra a dnes 10. novembra 5 745. Je to prvý reálny pokles (spomalenie) pri vysokých číslach, v pracovný deň, bez sviatkov v 7 dňovom intervale.

Zažili sme vysoké medzi-týždenné rasty viac ako 100% v strede septembra po otvorení škôl (144% z 8. novembra), pokles v raste na 18% ku koncu septembra, stabilnú prvú polovicu októbra s rastom 20% za týždeň, a následne postupné zrýchľovanie až na 65% rast k 25. októbru. Odvtedy ideme už veľmi rýchlo, dokonca s rastom (zrýchľujeme) v počte pozitívnych v 7 dňových priemeroch, ale máme nohu na brzde. Dnes je rast ob-týždeň (pri normalizácii štátneho sviatku 1.11.) 25% a do týždňa, možno za pár dní budeme okolo nuly.

Veľmi sme chceli zažiť deň, keď bude počet pozitívnych nižší ako “takto pred týždňom”. Sme tam. Viac ako 3 mesiace čakania, z toho 6 týždňov na číslach nad 1 000 PCR pozitívnych prípadov denne. Uvádzali sme, že DELTA by z pozorovaní iných podobných krajín a vývoja po 6-tich týždňoch mala dospieť na vrchol. Nemusí nutne hneď prudko klesať, ale už sme na vrchole, teraz čakáme stabilitu okolo týchto denných čísiel. Môže sa pri vyššom počte testov objaviť aj číslo 7000 a priemer 6000, ale vyzerá, že sme na vrchole. Hovoríme o počte pozitívnych prípadov, a to je dané “lokálnymi maximami” vo viacerých krajoch.

Veľmi dobre vieme aká je pandemická situácia

Veľa PCR testov: Na “Martina” vieme na Slovensku veľmi dobre KEDY, KDE a KOĽKO je korony. Je to vďaka masívnemu testovaniu PCR testami s doplnkovými testovaním AG testami. Kapacita testovania bola navýšená na reálnych 25 tisíc v pracovný deň a 10 tisíc cez víkend. Za toto patrí vďaka Ministerstvu zdravotníctva a jeho tímu a regionálnym hygienikom (Úradom verejného zdravia). V predchádzajúcom týždni sme spravili 107 tisíc PCR testov a ich počet za týždeň narástol o 27%. Mierne k nižšiemu počtu v predchádzajúci týždeň prispel štátny sviatok 1. novembra, ale je fakt, že počet PCR testov výrazne rastie už od septembra.

Vysoká pozitivita: Do veľkého počtu PCR testov sme sa pustili aj preto, že v mnohých okresoch sa pozitivita (pomer pozitívnych k počtu vykonaných testov) vyšplhala nad 40%. Stále také okresy máme, ale postupne tlačíme testovaním ohnísk pozitivitu nižšie. Veľmi dobrá robota.

Priemery neexistujú ani dobré, ani zlé: Slovensko v pandémii a hodnoty jednotlivých parametrov je potrebné vyskladať z ôsmich krajských hodnôt a kriviek alebo ideálne z viac ako 70 okresných hodnôt a kriviek. Každého občana a každého lekára sa týka situácia v jeho okrese a priemerné číslo za celé Slovensko nie je dobrým ukazovateľom situácie.

Postup DELTY Slovenskom: Tretia vlna najprv udrela na severe Slovenska v prešovskom kraji, následne v žilinskom kraji a takmer v rovnakom čase aj v banskobystrickom a v košickom kraji. Bratislavský, trnavský, nitriansky a trenčiansky kraj sa pridali neskôr.

Lokálne maximá

Niektoré z krajov sú ešte stále v raste a aj ich v raste ešte uvidíme, lebo sú na relatívne nízkych číslach. Prehľadne situáciu mapuje náš denný prehľad po krajoch a okresoch podľa PCR testov. V raste ešte vidíme bratislavský, trenčiansky a trnavský kraj. Nitriansky kraj mal včera tiež asi len lokálne maximum a porastie, lebo má relatívne nízke čísla.

Prešovský kraj a košický kraj na východe vidíme určite na maxime, pričom v košickom kraji sa testuje o niečo menej ako inde. Banskobystrický a žilinský kraj sú a budú tento týždeň v stabilnej situácii, do týždňa by mohli byť v poklese.

Libor Hornych – programátor z našej iniciatívy pripravil fantastický dashboard, v ktorom sa môžete hrať s okresmi a krajmi a pozerať si parametre pozitívnych, incidenciu a počty hospitalizovaných.

Tri stúpajúce kraje v porovnaní s “klesajúcim” Slovenskom

Skúška spravnosti: Zlomili sme hnusobe krk?

Existuje niekoľko parametrov, ktoré by mali potvrdiť uvedený fakt, že sme sa presunuli do fázy stabilizácie, prípadne veľmi skoro do poklesu:

Pozitivita PCR testov: Táto by mala klesnúť alebo aspoň prestať rásť. Za posledný týždeň je hodnota 29,8% a predtým bola 28,09%. Ale v posledných troch dňoch je určite nižšie ako sme čakali v “dobe rastu” a s vývojom sme spokojní.

Zdroj Pravda.sk: Pozitivita PCR testov po dňoch

Počty hospitalizovaných v najviac postihnutých regiónoch: Určite by potvrdeniu zvratu v raste počtu pozitívnych pomohlo, ak by sme videli stabilizáciu v príjmoch pacientov a nebodaj v stave pacientov v nemocniciach. Vieme, že kulminácia počtu pacientov v nemocniciach bude oneskorená oproti kulminácii počtu pozitívnych. Ale my “brzdíme” už od 25. októbra viac ako 2 týždne. A v prešovskom a aj v banskobystrickom kraji sme videli tento týždeň v dňoch “silných” príjmov do nemocnice od pondelka do stredy dokonca pokles počtu pacientov v nemocniciach krajov. Je to veľmi dobrá správa.

Tabuľka vývoja hospitalizovaných v novembri a v týždni od 8. novembra
Počty a % hospitalizovaných pacientov v DELTE podľa krajov. % je ovplyvnené zaočkovanosťou

Regióny – okresy s poklesom: Vzhľadom na fakt, že Slovensko sa skladá z viac ako 70 okresov a DELTA zasiahla niektoré skôr a niektoré neskôr, mali by sme vidieť v mnohých regiónoch stabilizáciu. A to sme videli v 5 krajoch. Okrem toho by sme v daných krajoch mali vidieť v niektorých okresoch pokles. Našli a vybrali sme také okresy. Ich kompletný prehľad ponúkame v interaktívnych prehľadoch nášho spolupracovníka Mirka Plocháňa.

Okresy, ktoré už majú špičk V DELTE za sebou a sú v poklese z maxima počtu pozitívnych

Technické analýzy a korelácie veličín: Ponúkame aj trošku zložitejšiu, ale veľmi dobrú analýzu a obrázok, ktorý dáva do korelácie dva zásadné parametre:
1) Počet pozitívnych z kombinovaného počtu PCR a AG pozitívnych.
2) Príjmov pacientov do nemocníc.

V modeli, ktorý spätne validujeme na základe vykazovaných príjmov do nemocníc po dňoch nám vychádza, že v 7 dňovom priemere sú príjmy do nemocníc oneskorené o 5 dní. Krivky pozitívnych a príjmov sa postupne od stredu októbra rozchádzajú. Dajú sa na seba napasovať hľadaním vhodnej hodnoty parametra: % príjmov z pozitívnych prípadov. Nám vychádza veľmi presne, že do nemocníc ide dnes 7% pacientov z počtu pozitívnych PCR testov. Nižšie prezentované krivky berú do úvahy aj pozitivitu AG testov.

Krivka 7D priemerov počtu testov (kombinovane PCR + 2,68xAG) a 7D príjmov do nemocníc

Poznámka: Táto krivka a aj jej extrapolácie do šialených výšok je na internete známa vďaka tej skupine matematikov, ktorí prezentujú veľmi dramatické výhľady, neskoré kulminácie v decembri, obrovské počty infikovaných, hospitalizovaných a úmrtí. Nezhodujeme sa s nimi. Nie preto, že chceme byť opozíciou, ale preto, že na také čísla sa nedostávajú, nedostali a veľmi pravdepodobne nedostanú žiadne podobne alebo aj horšie zaočkované krajiny. Postupne sme prezentovali množstvo odôvodnených a vyargumentovaných postojov a predikcií, ale “neprešli”. Máme vlastný model, spätne ho validujeme a predikcie prezentujeme na základe výstupov z neho.

V našich výpočtoch sa opierame o tri hlavné hypotézy:

  1. Je veľmi pravdepodobné, že sme z II. vlny veľmi premorená krajina. Túto hypotézu podporuje vysoký počet obetí na 1 milión obyvateľov.
  2. Je veľmi pravdepodobné, že okrem 45% zaočkovanosti, ktorá je nízka, máme niekoľko percent občanov zaočkovaných mimo Slovenska vďaka ich práci v zahraničí.
  3. Slovensko je rôznorode zaočkované, niekde veľmi dobre (Dun. Streda so seniormi nad 70 rokov nad 82%) a niekde veľmi slabo (seniori v Čadci, v Starej Ľubovni a Detve).

    Vďaka postihnutiu prevažne slabo zaočkovaných regiónov v septembri a októbri vidíme veľmi zlé výsledky. Na východe a severe plné nemocnice. Ale postupne odtiaľ DELTA odíde a príde do okresov, kde je zaočkovanosť vyššia a hospitalizovaných bude menej.

Výhľad a predpoveď

Počty pozitívnych: Potvrdíme naše predpovede, že DELTA na Slovensku bude kulminovať “okolo Dušičiek”. Ak bol tým dátumom 9. november, budeme radi. Ak to bude o pár dní neskôr, bude to rovnako dobre. Každopádne je to v prvej dekáde a začiatkom novembra. Nejde len presne o dátum 9. novembra. Už 3. a 4. novembra sme mali 6,7 a 6,8 tisíc prípadov a tento týždeň sme poskočili vyššie o 250 prípadov. Je veľmi pravdepodobné, že 7 tisíc pozitívnych z PCR testov je pri 25 tisíc testoch naše maximum. Samozrejme, ak by sme robili ako Dánsko 125 000 PCR testov denne, vieme zistiť aj 15 tisíc prípadov. Ale nie trvalo a hlavne sa to nestane – nevieme toľko testovať.

Celkové počty PCR pozitívnych odhadujeme do konca roka 2021 určite viac ako 300 tisíc a možno až 400 tisíc. Dnes sme v DELTE od 1. augusta na počte 150 tisíc.

Počty hospitalizovaných: Ak sa naplní predpoklad 7% hospitalizovaných z pozitívnych s oneskorením 5 dní, za ktorým si stojíme, tak by sme mali vidieť teraz a v najbližších 7-10 dňoch maximálne počty prijímaných pacientov. Nevylučujeme maximum aj 500 pacientov v pondelok-utorok na budúci týždeň. Vysoké počty novoprijímaných pacientov sú ale kompenzované vysokým počtom prepustení (včítane úmrtí). Toto je významný parameter a premenná. Za najbližších 8 dní vieme prepustiť toľko pacientov, koľko ich bolo včera v nemocnici spolu.

Myslíme si, že maximum v nemocniciach bude okolo 3 000 pacientov, ale je možné, že to bude aj menej, prípadne o 250 pacientov viac. Dovolíme si poznamenať, že oproti II. vlne vedia niektoré nemocnice prijať viac pacientov ako bolo ich maximum v II. vlne. Dobrým príkladom sú nemocnice z východu Slovenska, kde Prešov prijal 200 pacientov a maximum v II. vlne bolo do 160. Rovnako viac pacientov mala aj Stará Ľubovňa a Svidník. Lekári, sestry a ostatný zdravotný personál sú neskutočne obetaví a schopní zázrakov.

Celkové počty hospitalizovaných pacientov predpokladáme na úrovni polovice II. vlny, čo je okolo 25-30 tisíc. Dodnes bolo prijatých do nemocníc asi 9000 pacientov (od 1. augusta 2021).

Úmrtia: Z celkového počtu pacientov zomiera v DELTE asi 15% pacientov. Predpokladáme, že smrtnosť sa bude presunom DELTY do lepšie zaočkoaných krajov mierne znižovat. U nezaočkovaných je výrazne vyššia. Takýto predpoklad indikuje počet celkových obetí DELTA vlny 2500-3000.

#zvládameto a #zvládnemeto

Nejdeme sa rozpisovať o motivácii pri riadení elminácie rizík v tak nepríjemnom projekte ako je Boj s pandémiou COVID-19. Je jasné, že záchranári, očkujúce tímy, lekári, sestry, sanitári, vodiči, pomocný personál, policajti, vojaci, psychiatri, laboranti, sociálni pracovníci v DSS/ZSS chodia do práce na dennú alebo na nočnú s tým, že to IDÚ DAŤ A ZVLÁDNUŤ. A z roboty idú rovnako s pocitom, že tie šialene dramatické situácie zvládli a dali to. Obete budú a budú aj zbytočné. Ale určite potrebujeme, aby všetci v prvých líniách prišli do práce aj zajtra a pozajtra.

Ak má niekto pocit, že je potrebné napísať za seba #nezvládaMto, tak je to legitímne. Schovávať sa za #nezvládaMEto je veľmi nejasné, koho tým myslí. To môže rovno napísať aj #nezvláDATEto a prípadne dopísať, ktorú z profesií: lekár, sestrička, záchranár, vodič má na mysli. Ak má dotyčný prípadne na mysli priamo vládu, ministra, štátneho tajomníka, NCZI, IZA, armádu, policajtov tak navrhujeme napísať adresne: “policajti #nezvládaTEto”

Sme “v tom” totiž všetci spolu včítane dátových analytikov a novinárov. A samozrejme včítane pani prezidentky a pána premiéra. Kľudne ukážte prstom alebo si dajte na sociálnej sieti cez svoju fotku #NEZVLÁDAMTO a odfoťte sa s rukami hore alebo s tvárou v dlaniach.

Všetkým v prvých líniách okrem držania palcov aj ďakujeme a hlásime, že sme pravdepodobne veľmi blízko toho, aby sme “hnusobe zlomili krk”. Nie je to ľahké, na mnohých miestach je to na hranici, prípadne mierne za ňou, ale už vidíme svetlo na konci tunela. Spočítali sme to za vás, lebo to je presne to, čo trošku robiť vieme. Sme bezvýznamnou časťou tímu, ktorý bojuje s pandémiou. Držme sa, verne svoji, spolu v boji.

Zdieľajte: