Delta postupuje Slovenskom

Zdieľajte:

Už ste si zvykli na čierno-čierne Slovensko. Ale nemyslíme si, že je to dobrá ilustrácia skutočnosti a súčasného stavu, akokoľvek dramaticky je to popisované. Aj DELTA raz ustúpi a uvidíme to na aj číslach celého Slovenska. Ale nie všade v rovnakom čase a na rovnakých číslach. Pokúsili sme sa trendy ilustrovať. Posúďte sami.

Regionálna DELTA

Fragmentovanie Slovenska na okresy je šťastné pri samosprávnom usporiadaní, ale pre pochopenie situácie v regiónoch by sa hodili prirodzenejšie a hlavne prepojené celky. Tak sú zorganizované regionálne úrady verejného zdravia.

Ako Slovensko vyzerá podľa hodnoty a výšky výskytu virusu je možné vidieť na mape, ktorú sme pripravili v odtieňoch červenej až bielej.

Mapa kombinovanej 7 dňovej incidencie z PCR+AG testov na 100 tisíc obyvateľov

Naša mapa sa výrazne líši od mapy, ktorú prezentuje COVID Automat. Ten má škálu, ktorá už v 7 dňovej incidencii nad 250 prisudzuje okresom čiernu farbu. Ale už viac týždňov okres pod 250 nemáme a najnižšie je dnes Revúca na 471 a Šaľa na 447. Lepšiu farbu majú vďaka žolíkom len niektoré okresy. A aj preto mapa vyzerá od 22. novembra takto:

Trendy sú dôležitejšie ako stav

Existujú pri posudzovaní stavu pandémie a jej vývoja dva parametre, ktoré je potrebné sledovať. Pri raste a hlavne pri poklese. Sú nimi:

  • Incidencia (výskyt) vykazovaná za 7 alebo za 14 dní na 100 tisíc obyvateľov.
  • Rast incidencie v 7D alebo v 14D dnes v porovnaní s dátumom pred týždňom.

Pripravili sme na túto tému 2 mapy a viete si pozrieť ako na tom ktorý okres je. Je veľmi jasné, že NIE všetky okresy sú v raste, a naopak mnohé, ktoré boli nízko, rásť začali. Rozdelili sme rast a pokles do troch kategórií:

1) Okresy v raste: dnes hlavne na juhozápade a juhu a reziduálne aj na severe.
2) Okresy stabilne v miernom raste alebo v miernom poklese: stred Slovenska.
3) Okresy v poklese: hlavne Orava, Kysuce a najskôr postihnutý sever/východ Slovenska.

Mapa okresov v raste – stabilizácii – poklese 7 dňovej incidencie na 100 tisíc obyvateľov
Mapa okresov v raste – stabilizácii – poklese 7 dňovej incidencie na 100 tisíc obyvateľov

Nárasty a poklesy 7 dňovej incidencie sme pripravili aj vo forme tabuľky – hitparády s poradím. Veľmi dobre vidno KDE a KOĽKO vírusu pribúda, prípadne ubúda:

Hitparáda okresov v raste – stabilizácii – poklese 7 dňovej incidencie na 100 tisíc obyvateľov

Postup DELTY smerom na juhozápad v polovici novembra prináša oproti postupu DELTY severným Slovenskom od polovice septembra tieto pozitívne faktory:

1) Lepšia zaočkovanosť až výrazne vyššia zaočkovanosť (Bratislava a Dunajská Streda).
2) Podaný “booster”, čo je tretia dávka s takmer okamžitým efektom hlavne seniorom.
3) Vyššia pozornosť obyvateľstva pandémii a aj vyššia zodpovednosť.
4) Postupné premorovanie oploštenou krivkou a nie strmý nárast ako na severovýchode.

Tieto faktory by mali pomôcť a aj pomôžu v tom, že do nemocníc nepôjde tak vysoké percento pozitívnych ako na východe Slovenska. Porovnanie je jednoduché:
– ZAočkovaných ide do nemocníc asi 2%.
– NEočkovaných ide do nemocníc asi 10%.

Zaočkovanosť seniorov nad 70 rokov dnes na úrovni 80% v Bratislavskom kraji a na juhu v Komárne a v Dunajskej strede je zásadne iná ako 50% v okresoch Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Snina a na Orave a Kysuciach pred mesiacom.

Aj preto sme ohľadom dopadov presunu DELTY zo severovýchodu Slovenska na juhozápad pozitívni. Dopady budú miernejšie na nemocnice pri príjmoch, a aj pri stavoch pacientov. To samozrejme nemení nič na hodnotení, že každého strateného života je škoda a každému zbytočnému úmrtiu sa dalo zabrániť. Ale to je o osobnej zodpovednosti každého jednotlivca.

Stále a aj dnes má zmysel sa dať zaočkovať a prispieť k pokojnejším Vianociam Vás a aj nás všetkých. Prihlás sa na očkovanie: https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia.

DÁTA BEZ PÁTOSU: VŠETKY REPORTY

Ak vás zaujímajú ďalšie reporty, ktoré pravidelne pripravujeme zadarmo pre širokú aj odbornú verejnosť, vyberte si z našich aktuálne dostupných reportov:

Zdieľajte: