Report hospitalizácií

Omikron v nemocniciach

Zdieľajte:

Najprv pár faktov, ktoré sú dôležité k vývoju v nemocniciach:

  • Počet pacientov SPOLU v nemocniciach mal minimum 21. januára, čo bolo pred 10 dňami. Rastieme už 10 dní. Nie od včera ako to je mylne prezentované na základe (ešte včera) nepresných údajov: https://covid-19.nczisk.sk/sk
  • Niektoré nemocnice rástli už aj predtým, lebo svoje minimá od špičky v DELTE dosahovali v rôznom čase. Niektoré už v decembri, niektoré do 21. januára, niektoré ešte stále klesajú.
  • Ak zrátame minimum všetkých nemocníc v DELTE, dostaneme 1.326. Oproti zrátanému maximu v DELTE (4.067) je to menej ako tretina, a to je dobrá správa.
  • Dnes sme na stave 1.654, a to je o 328 viac ako je celkové minimum. Ku koncu októbra sme takýto nárast absolvovali za 3 dni a nie za 10 dní. Rozdiel dnes je, že máme silné prepúšťania pacientov, ktoré v októbri boli na zlomku dnešných čísiel.

Príjmy a prepúšťania pacientov

Počty hospitalizovaných pacientov už rastú, a je to dôsledok nárastu príjmov. Prepúšťania sú pomerne stabilné.

  • Za posledných 7 dní boli príjmy asi 950 pacientov.
  • Týždeň predtým boli príjmy 650 pacientov a nárast za týždeň bol približne 50%. Tento rast možno očakávať aj v najbližší jeden až dva týždne.
  • Za posledných 14 dní prijali nemocnice 1.600 pacientov, a toľko je aj dnešný stav. Neznamená to ale, že dnes sú v nemocnici len tí pacienti, ktorí boli prijatí v posledných 14 dňoch. Sú tam aj dlho liečení pacienti, a mnohí prijímaní sa naopak zdržia krátko.

Nárast PRÍJMOV presne korešponduje so skúsenosťami z iných krajín a prišiel približne 10 dní po náraste počtu pozitívnych prípadov (10. – 13. januára). Teraz bude pokračovať (nárast môže byť aj 100% týždenne) a počty príjmov sa môžu dostať na 2.000. Ale to už začnú rásť aj PREPUSTENIA pacientov, ktorí sa v omikrone relatívne rýchlo zotavujú. Nárasty STAVU v nemocniach budú výsledkom týchto dvoch TOKOV. To je dôležité.

Počty pozitívnych

Nárast počtu pozitívnych prípadov bol v posledných 3 týždňoch v 7-dňovom priemere z 2500 (17. januára) na 6500 (24. januára) a na 13.000 ku koncu mesiaca (31. januára). V populácii dnes máme asi 100 tisíc obyvateľov, ktorí majú pozitívny výsledok z posledných 10 dní z PCR alebo z AG testu.

Nepredpokladáme, že by sme pri súčasnej intenzite testovania (ani nie 30 tisíc testov denne) vedeli zvýšiť počty pozitívnych z dnešných 13 – 15 tisíc. 20 tisíc asi uvidíme do 7-10 dní, ale vyššie sa pravdepodobne nedostaneme. Nakoniec: mali by sme pomaly prejsť od testovania a zisťovania pozitívnych prípadov k diagnostikovaniu symptomatických ľudí a liečeniu chorých pacientov. Nie testovanie, ale vyšetrenie by malo byť prioritou.

Regionálny OMIKRON

Rasty počtu pacientov vidíme v metropolách Bratislava a Košice, a prevažne v regiónoch, kde sa omikronu darí – sever a severovýchod Slovenska. Prievidza a Levice sú trošku prekvapením. V rebríčku počtov pozitívnych ich nevidíme vysoko. Ale do pár dní tam môžu byť.

Je možné predpokladať, že veľká väčšina príjmov v postihnutých regiónoch sú už omikronoví pacienti a tí majú miernejší priebeh. Nakoniec, za posledných 10 dní rastu počtu pacientov klesli ťažké stavy z 315 na 296, čo je povzbudivé.

DÁTA BEZ PÁTOSU: VŠETKY REPORTY

Ak vás zaujímajú ďalšie reporty, ktoré pravidelne pripravujeme zadarmo pre širokú aj odbornú verejnosť, vyberte si z našich aktuálne dostupných reportov:

Zdieľajte: