Studená jar za nami – dobrou správou pre klímu je množstvo ľadu v Arktíde

Zdieľajte:

Klimatologicko-meteorologicky sú jarné mesiace marec-apríl-máj. Sme v závere jari a konečne prichádza teplejšie počasie. Tento rok máme od poslednej dekády marca teplotne podpriemerne chladné počasie už 8-9 týždňov. Klíme by tieto teploty mali skôr pomôcť.

POSLEDNÉ 3 ROKY VŽDY CHLADNÁ JAR

Posledné tri roky 2021-22-23 zažívame teplotne podpriemernú jar. Po veľmi chladnej jari 2021, keď boli oproti priemeru chladnejšie marec, apríl aj máj, sme mali minulý rok 2022 chladný marec a apríl, vystriedaný teplým májom. Tento rok to vyzerá na studený apríl a máj. Každý z posledných rokov teplá zima začiatkom roka a studená (teplotne podpriemerná) jar minimálne 2 mesiace.

A po relatívne studenej jari zatiaľ dvakrát pekelne teplý jún a júl, prípadne minulý rok aj teplý augusts lámaním rekordov

Prehľad priemernej mesačnej teploty v posledných troch rokoch 2021-22-23

OD KONCA MARCA SA NIE A NIE OTEPLIŤ

Mnohé májové dni boli tento rok chladnejšie ako niektoré dni v marci. Po prvých troch mesiacoch roka 2023 (január-až-marec), ktoré boli priemerne teplejšie ako zvyčajne (10 ročné priemery) sme zažili teplotne podpriemerný apríl a aj máj bude veľmi pravdepodobne teplotne chladnejší.

Od zhruba 22. marca máme chladnejšie počasie ako zvyčajne, pričom najväčšie rozdiely oprotí priemerom 10 rokov (1991-2020) boli na začiatku apríla. Veľmi chladné počasie sme mali aj od zhruba 5. mája celé 2 týždne, pričom okrem chladného počasia sme zažili aj vysoké zrážky.

My uvádzame teploty oproti obdobiu 1991-2020 a za stanicu Bratislava-Letisko. Automaticky komentáre neplatia pre celé Slovensko, ale detaily a rôzne stanice si môžete pozrieť na stránke SHMU.

Priemerná teplota voči mnohoročným priemerom 1991-2020

EXTRÉMNE TEPLOTY NA JAR NEBOLI A REKORDY NEPADALI

Teploty oscilovali od apríla v relatívne úzkom rozsahu a rekordné minimálne alebo maximálne teploty sme zaznamenali výnimočne, ak vôbec. Minimálne teploty boli okolo priemerných denných minimálnych teplôt a maximálne teploty boli prevažne pod priemernými maximálnymi dennými teplotami.

Napríklad v Bratislave sme do 20. mája zatiaľ nemali teplotu nad 25 stupňov, pričom rekordné teploty od konca apríla sa pohybujú v záznamoch aj nad 30 stupňov. Na takéto teploty si budeme ešte musieť počkať a veľmi pravdepodobne sa do konca mája neobjavia.

Denné maximálne a minimálne teploty oproti rekordom a priemerom za obdobie 1991-2020

KLÍMA NA SEVERE EURÓPY V ZAJATÍ ĽADU

A Arktíde aj vďaka podpriemerným teplotám v posledných týždňoch zostáva relatívne veľká plocha pokrytá ľadom a jeho rozsah je tiež veľký.

V dvoch parametroch pokrytej plochy a tiež rozsahu ľadu je arktického ľadu za posledných 10 rokov najviac, veľmi podobne ako v rokoch 2022 a 2014. Mierne viac ho bolo v rokoch 2012 a 2013. Každopádne je to zatiaľ dobrá správa pre klímu, o čom viac pojednáva vedecká stránka mapujúca objem a rozsah ľadu v Arktíde a Antarktíde.

Definícia parametrov:
Sea ice extent is the integral sum of the areas of all grid cells with at least 15% ice concentration, while sea ice area is the integral sum of the product of ice concentration and area of all grid cells with at least 15% ice concentration.

Zdieľajte: