Okresný prebor 7/11/2020

Zdieľajte:

Dáta po jednodňovom výpadku na stránke NCZI a korona.gov.sk znovu nabehli, a tak môžeme priniesť náš pravidelný okresný prebor z aktualizáciou dát k včerajšiemu dňu.

Prvý týždeň novembra

Zo súhrnných agregovaných dát je zrejmé, že z týždňa na týždeň sme v rámci celého Slovenska poklesli zo 16 863 pozitívnych prípadov na 16 003 pozitívnych prípadov (-5%), ktoré prinieslo RT-PCR testovanie za posledných 7 dní.

Nové pozitívne prípady PCR testov pre jednotlivé kraje.

7D incidencia prepočítaná
na 10 000 obyvateľov

Incidencia prepočítaná na 10 000 obyvateľov za posledných 7 dní ukazuje mierny nárast v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, trochu vyšší rast v Trenčianskom kraji, naopak pokles sme zaznamenali v Banskobystrickom, Žilinskom a Košickom kraji, a ešte významnejší pokles v Prešovskom kraji.

7D Incidencia prepočítaná na 10 000 obyvateľov pre jednotlivé kraje.

Dobré správy a mrzuté správy

7D incidencia prepočítaná na 10 000 obyvateľov

V našom okresnom semafore aktuálne zvýrazňujeme 22 okresov s tým, že sme nahradili okresy Pezinok a Šaľa, kde je situácia stabilná, resp. v poklese, okresmi Skalica a Topoľčany, ktoré sa významne hlásia o svoje miesto v hitparáde okresov s najvyššou incidenciou v rámci Slovenska. Pridali sme ešte okres Kysucké Nové Mesto, ktoré má po okrese Čadca (kysuckí susedia) druhú najvyššiu 7D incidenciu na Slovensku. Najvyššiu 7D incidenciu majú okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Skalica, Prievidza a Topoľčany a na našom semafore by patrili do tvrdého lokálneho lockdownu.

14D incidencia prepočítaná na 10 000 obyvateľov

V 14D incidencii prekročili hodnotu 100 znamenajúcu lokálny lockdown okresy Čadca, Ružomberok, Sabinov, Kysucké Nové Mesto, Martin, Žilina a Prievidza. Hnusoba sa presúva Považím smerom na juh, čo nie je príjemná správa. V čiernych farbách prísnejšie zavretú Oravu a Bardejov noví lídri nenasledovali, lokálny lockdown vláda nenariadila, spolieha sa na testovanie antigénnymi testami. Vírus od I. kola plošného testovania parádne na Kysuciach narástol. Nepredpokladáme, že ho pri číslach okolo 90 na 10 000 obyvateľov niečo zastaví, šíri sa v malých komunitách rodín. Pri 1% zamorení za týždeň je to na Kysuciach 1 200 obyvateľov, z ktorých mnohí otestujú nemocnice v regióne. Pri 7% hospitalizovaných z infikovaných ide o 100 ľudí. Úmrtia uvidíme v štatistikách, ide o dvojciferné percento. O Kysuciach ešte budeme počuť.

7D a 14D incidencia prepočítaná na 10 000 obyvateľov – sila vírusu.

Rýchlosť šírenia – zmena incidencie

Zmena 7D a 14D incidencie medzi týždňami – rýchlosť šírenia vírusu.

V rámci sledovania zmien (kritického rastu, kontrolovaného rastu a nulového rastu, resp. poklesu) sa ukazuje, že sa situácia mierne zlepšila v oravských okresoch a okresoch severovýchodného Slovenska. Naopak, situácia sa zhoršila na Kysuciach a aj v okresoch Dunajská Streda, Topoľčany a Skalica.

Okresy vo farbách: Červenú chcete nízko

Na záver prikladáme vizualizáciu posledných šiestich týždňov v grafoch pre tých sledovateľov a fanúšikov okresného preboru, ktorí majú 7D a 14D incidenciu na 10 000 obyvateľov vizualizovanú radšej takto:

7D incidencia v okresoch prepočítaná na 10 000 obyvateľov – posledných 5 a 6 týždňov v grafickej podobe.
14D incidencia v okresoch prepočítaná na 10 000 obyvateľov – posledných 5 a 6 týždňov v grafickej podobe.

Ak chcete dostávať upozornenia na najnovšie články, prihláste sa
do Newslettra

Zdieľajte:

Comments

One response to “Okresný prebor 7/11/2020”

  1. Peter R. avatar
    Peter R.

    Je to naozaj velmi pekne spracovane.
    Prosim:
    1) ako eliminujete (resp. ako sa to da) pri analyze splostovania vplyv toho, ze sa naraza na limit testovacich kapacit PCR testami a ze sa zrejme uz netrasuju kontakty (vzorka na PCR testy je potom ina akoby sa trasovalo).
    2) neviete aky je proces? objavia sa nakoniec naozaj pozitivni ludia z plosneho testovania v PCR statistikach? “neodbudnu” tito ludia zo statistik?