Politici zložte zbrane! a začnite konečne čítať dáta

Zdieľajte:

Celoplošné testovanie NIE JE ani jediný, a ani jedinečný recept, SÚ aj iné možnosti.

Pointa na úvod: Napriek opakovanému testovaniu je možné, že okres/oblasť má vysokú rýchlosť šírenia vírusu a postupne dosahuje aj vysoké hodnoty jeho výskytu.
Je tiež možné, že v rovnakom čase netestovaný okres/oblasť má trvale klesajúci výskyt vírusu a zaznamenáva spomaľovanie šírenia a útlm vírusu.

Kľúčové NIE JE infikovaných TESTOVAŤ ale IZOLOVAŤ.
Čaká nás dlhá cesta od jadrových zbraní po inteligentné drony. Úzke politické vedenie boja s pandémiou to má zle, ženie krajinu “na bodáky”, žije v omyle a jediné, čo má dobre je, že začal Advent.

Tiež jasne deklarujeme, že masívne a opakované plošné testovanie malo, má a bude mať zmysel v oblastiach silného zamorenia (nad 30/40/50 prípadov za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov) s nárastom v poslednom období. Vyjadrili sme sa k tomu v 14 médiach v článkoch a v 4 televíziach v rozhovoroch.

Tiež sme poznamenali, že už II. kolo malo byť v mnohých okresoch, kde nebolo a nemuselo byť v mnohých, kde sa uskutočnilo. Lebo sme sa nemali riadiť LEN výsledkami predchádzajúceho kola plošného testovania, ale aj vývojom SILY a RÝCHLOSTI šírenia vírusu. Svoje pozorovania a návrhy sme vtedy posunuli aj vedeniu boja s pandémiou na Ústredný krízový štáb a do kancelária pána premiéra.

Slepá mapka a k dátam nedbanliví manažéri

Poznáte “slepú mapu”? Na zemepise nám profesor dal obrysy krajiny a úlohou bolo nakresliť rieku Eufrat. Alebo nám dal nakreslenú Volgu a Jenisej a spýtal sa ktorá rieka je ktorá. Alebo nám dal nakreslené pohoria a otázka bola: “Existuje niečo také, ak áno, čo je to?”

Nižšie je graf vývoja výskytu COVID-19 na Slovensku v dvoch oblastiach. Veľkých, homogénnych, a vývoj môže byť reálny. Dokonca sme zakreslili aj priebeh jednotlivých (štyroch) kôl testovania:

  • PILOT nebol ani v jednej z oblastí.
  • I. KOLO zasiahlo celoplošne obe oblasti.
  • II. KOLO bolo iba v jednej oblasti vo všetkých jej okresoch.
  • III. KOLO bolo v mnohých okresoch oranžovej oblasti.
Graf vývoja výskytu COVID-19 v 2 významných regíónoch Slovenska za 45 dní dodnes.

Takýchto príkladov vieme pre Slovensko za posledné dva mesiace a k dnešku nakresliť mnoho. Sú to smutné obrázky:

  1. Na jednej strane bude niekoľkokrát pretestovaná oblasť / okres so silným alebo závažným šírením vírusu.
  2. Na druhej strane bude len raz, možno dvakrát pretestovaná oblasť s trvalým poklesom výskytu so spomalením jeho šírenia.

Odpoveď a riešenie slepej mapky je Horné Považie a Bratislavský kraj

Vývoj od začiatku októbra do konca novembra

TABUĽKA: Vývoj 7 dňovej incidencie (výskytu) na 10 tisíc obyvateľov za posledné 2 mesiace.

Na hornom Považí v okresoch Púchov/Ilava/Považská Bystrica dnes “HORIA”, majú už dlho plné nemocnice a postupne zamorujú aj Trenčín a Trnavu. Kvôli mobilite tam/späť a bez limitácie sociálnych/osobných kontaktov. Sú na 7 dňovej incidencii 50 prípadov a Púchov má 14 dňovú incidenciu cez 100 prípadov. V oblasti sú otvorené kostoly, kiná, divadlo, fitness centrá a prípadne plaváreň.

Bratislavský kraj má dnes s vírusom veľmi malé starosti, je veľmi blízko hranici 10 prípadov za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov. Pri hodnote 10 by Igor Matovič otváral (10 za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov je jeho “750 denný priemer pre celé Slovensko”).

Oba regióny sú dostatočne homogénne a izolovateľné geograficky, nie sú umelo vytvorené. Prekvapivé je, že na začiatku októbra nemal žiadne starosti s COVID-19 Púchov / Považie, pričom Bratislava bola už postihnutá na úrovniach podobných dnešnej.

GRAF: Vývoj 7 dňovej incidencie (výskytu) na 10 tisíc obyvateľov za posledné 2 mesiace.

Do PILOTU testovania išla iba Orava a Bardejov, Považie v tom čase ľahko predbehlo Bratislavu. Sledovať bolo treba RÝCHLOSŤ ŠÍRENIA a nie len hodnotu zamorenia. To vieme my a Vy.

Do I. KOLA išli obe oblasti a dosiahli rôzne výsledky. Považie vysoko a Bratislava nízko. Pochopiteľne.

O týždeň si Považie testovanie v II. kole zopakovalo, Bratislava bola v I. kole pod 0,7%. Výsledky z I. a II. kola sa tajili a Považie zhorelo.

Do III. kola postúpilo veľa obcí z Považia, aj v Senci sa testovalo dobrovoľne v pár obciach, ale to už bolo Považie na hodnotách 4-násobku Bratislavy. Niektoré obce dosiahli v testovaní vysoké výsledky (aj dvojciferné), ale tie kostoly a fitká ostávajú otvorené. A výsledky boli k dispozícii o 5 dní.

Týždeň od posledného testovania sa na Považí testuje len dobrovoľne, pridali na tempe a stúpli na spomínanú hodnotu 7D incidencie na 50. Tak vysoko nebol napríklad za posledných 5 mesiacov k minulému týždňu žiaden nemecký okres. A mali local lockdowny!

Komu niet rady, tomu niet pomoci

Tvrdiť, že máme len 2 možnosti:

je trestuhodné, nezodpovedné a každý, kto na Slovensku (spolu)rozhoduje o jeho osude by si mal pozrieť príbeh Bratislavského kraja (ale aj 20 ešte “zelenších” okresov), ktorí dosiahli presne to, čo je potrebné pri riadení pandémie dosiahnuť:

  1. Kontrolu rýchlosti šírenia vírusu a SPOMALENIE šírenia
  2. Stabilizovanie sily vírusu na akceptovateľných hodnotách.

Premiér určil 750 denne priemer za Slovensko, čo je ekvivalent hodnoty 10 nových prípadov na 10 tisíc obyvateľov za 7 dní.

Bratislavský kraj na rozdiel od ohnísk (aj 9-násobok dnešnej BA hodnoty) a Považia (dnes 5-násobok BA hodnoty a bude horšie) NIKDY nebol sám vyššie ako na dvojnásobku, šírenie je tam pod kontrolou a sila osciluje okolo akceptovateľných hodnôt. Ak ste vyznavačom hypotézy, že vírus sa nedá zničiť a musíme sa s ním naučiť žiť, tak toto treba dosiahnuť. Well done Bratislava a aj Orava!

ORAVA ako úspešný príbeh

TABUĽKA: Vývoj 7 dňovej incidencie (výskytu) na 10 tisíc obyvateľov za posledné 2 mesiace.

Orava a jej 3 okresy bol problém, ktorý už na začiatku októbra pôsobil desivo. V strede októbra dostal Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo “zámok” rovnajúci sa lockdownu – prísnejšiemu ako zbytok Slovenska. Následne prišlo testovanie. Lokálne a s vysokou účasťou ľudí. Presne to, čo treba. A potom behom 14 dní ešte dve kolá. Gratulujeme vláde, armáde, Orave a nakoniec aj Slovensku – case study do učebníc.

AntiG testy: Ak ste niečo o testovaní AntiG testami počuli, tak to boli slová – ohnisko, hneď, opakovane, povinne, izolovať, karanténa. Stalo sa a Orava je dnes na tom lepšie ako Bratislava. Testuje sa tam dnes menej cez PCR, je to predsa len menej dostupné a región má nižší disponibilný príjem – testy nie sú lacné a tak je rozdiel oproti Bratislave (kde testuje aj veľa veľkých firiem) vysvetliteľný – je to hypotéza, ale nekríva na obe nohy tak, ako atómová zbraň.

3 prípady – 3 rôzne výsledky
2x úspech a 1x katastrofa

GRAF: Vývoj 7 dňovej incidencie (výskytu) na 10 tisíc obyvateľov za posledné 2 mesiace na Orave, Považí a v Bratislave.
TABUĽKA: Vývoj 7 dňovej incidencie (výskytu) na 10 tisíc obyvateľov za posledné 2 mesiace.

Všetky oblasti si prešli okrem testovania aj zavedením šiestich krokov rôznych reštrikcií od semaforu 1. septembra, cez sprísnenie opatrení v strede septembra, následne I. a II. sada opatrení 1. a 15. októbra so zavretím škôl od 10 rokov, so sprísnením 26. októbra a so zavedením zákazu vychádzania. Legitímnym cieľom bolo:

  1. Obmedziť mobilitu celkovo, ale hlavne v postihnutých oblastiach.
  2. Obmedziť sociálne kontakty, zostať doma, uzavrieť sa, nežúrovať.

Sme v niečom iní? Áno, sme v rukách politikov…

Podarilo sa nám veľmi podobne ako v mnohých iných krajinách zaviesť opatrenia, ktorých výsledok sa dostavil. Len my sme v ohniskách otvorili kostoly, kiná, divadlá, fitness a nechali zavreté školy. Ostatní to robia presne opačne a regionálne. A ešte budeme stále merať CELOSLOVENSKÉ DÁTA A ČÍSLA a rekordovať a bedákať nad týmito výsledkami. Máme niekoľko problémov:

  • Všetky dobré výsledky prisudzujeme testovaniu.
  • Nerozumieme, že máme silné ohniská.
  • Nechápeme, že tam musíme infikovaných izolovať.
  • Spoliehame sa 3 mesiace na sebadisciplínu.
  • Nevieme trasovať – dohľadávať a doplatíme na to.
  • Stále sa pozicionujeme ako víťazi.
  • Zozbierané dáta nepublikujeme okamžite a ani nekonáme.
  • Ak vlastné dáta publikujeme, tak neskoro a stále nekonáme.
  • Ak ich publikujeme neskoro, nechceme ich analyzovať.
  • Ak ich niekto analyzuje, tak je kuvik a múdrosráč.
  • Ak je niekto kuvik, tak s ním nespolupracujeme, je bludár.
  • Ak je niekto bludár, tak ho označíme a likvidujeme.
  • Ak bludárov nevieme zlikvidovať, tak ich aspoň pošpiníme.
  • Zatiaľ nám horia veľké a izolovateľné ohniská, ale už netestujeme.
  • Sľubujeme testovanie, ale o niektoľko týždňov a “možno”.
  • Prehlasujeme testovanie ako jedinú možnú vec.
  • Zamysleli sme sa nad sprísnením opatrení, ale nie lokálne.
  • Ak niečo sprísniť tak “lockdown” a celoplošne a všade.
  • Chudák zelené okresy, v niektorých corona ani “nebola”.
  • Bedári tie okresy, čo sa zodpovedne izolovali, obmedzili kontakty, veľa a draho samoplátcovsky testujú a čakajú uvoľnenie.
  • Chudáci tí, ktorým sa situácia zhoršuje, ale niet im pomoci.
  • Hrôza pôjde z nemocníc, ktoré nie a nie sa uvoľňovať, aj keď uniformovaný minister Milan Krajniak to vidí inak.
  • Nepríjemných je 20 a dnes už 30 úmrtí denne, ale hroby má ísť kopať veď viete kto.
  • Zomierajú nám zbytočne ľudia, lebo sa dostali do nemocníc, kde im už nie je pomoci (tam sa vojna nedá vyhrať a je to štatistika), lebo sa nakazili od ľudí, ktorých síce otestovali, ale neizolovali.

Advent, Vianoce, Silvester, Tri Krále

Nie je žiaden dôvod myslieť si, že sa situácia za 2 týždne dramaticky zlepší, lebo nejdeme nič zmeniť. Pozrite si tabuľku 7 dňovej incidencie na 10 tisíc obyvateľov za všetky okresy. V hornej polovici tabuľky, ktorú musíme dostať pod kontrolu je veľmi málo dobrých správ a niekoľko veľmi zlých správ:

Všetky okresy Slovenska s indikáciou situácie: ZELENÁ / ORANŽOVÁ / ČERVENÁ
7 dňová incidencia na 10 tisíc obyvateľov

My potrebujeme v hornej polovici tabuľky žiadne zlé správy, v strede samé dobré správy a spodkom sa musíme prestať zaoberať. Štatistika je surová veda. Veľa čísiel. Žiadne emócie. Veľa, málo, nič.

Je čas odovzdať boj s pandémiou odborníkom. Inak sa do Troch Kráľov nič nezmení. Deti nepôjdu do školy, Považie pošle poslov do Trenčína a Trnavy a namiesto bethlehemského svetla roznesú koronu. Politici majú nekonečné množstvo zlých riešení. Time to GO. Dajte nám vianočný darček na Mikuláša. Nezvládate to.

Ak chcete dostávať upozornenia na najnovšie články, prihláste sa
do Newslettra:

Zdieľajte: