Je v nemocnici pre mňa voľná posteľ?

Zdieľajte:

S príchodom jari klesli počty hospitalizovaných s COVID-19 v nemocniciach na číslo 3500. Je to presne o 500 menej ako rekordy 4 048 a 4 056 k 7. a 8. marcu2021. Pokles počtu pacientov nie je ale jednoznačným trendom po celom Slovensku. Niekde klesá, niekde stúpa. Dobrou správou je, že vieme na základe poklesu počtu novo-infikovaných / pozitívnych ľudí predpokladať budúci vývoj. Dôležité sú 2 faktory. Pokračujúci pokles v okresoch a krajoch, kde je COVID-19 na ústupe a očakávaný pokles v oblastiach, kde v posledných 2 týždňoch výskyt vírusu dosiahol špičku.

Hospitalizovaní v COVID AUTOMATE

Počet hospitalizovaných je kritickým parametrom COVID Automatu. Ak počty hospitalizovaných neklesnú pod hraničné hodnoty jednotlivých pásiem, nič sa uvoľňovať nebude:

  • Najbližšou hodnotou je 3 000 na prechod z čiernej do bordovej
  • Nasledujúcou hodnotou je 2 500 na prechod z bordovej do červenej

Po dosiahnutí hraničnej hodnoty (3 000) sa bude uvoľňovať o 2 týždne. Hraničná hodnota sa meria DNES 22. marca 2021, ale sme ďaleko od uvoľňovania (hodnota hospitalizovaných je 3 563).

Dáta bez pátosu optimisticky – máme dobré správy

Nasledujúci hodnotiaci termín je pondelok 29. marec 2021, týždeň pred Veľkou nocou. Predpokladáme, že budeme s počtom hospitalizovaných pod 3 tisíc a od 12. apríla po Veľkej noci príde k prvému zásadnému uvoľneniu v II. vlne, celé Slovensko sa dostane z čiernej do tmavo červenej-bordovej. Bude to 100 dní od LOCKDOWNU. Zaslúžime si.

Ak vydržíme počas Veľkej noci doma, vírus opadne, príde teplo, hospitalizovaných bude 5. apríla 2021 menej ako 2 500 a 19. apríla príde ďalšie uvoľnenie z tmavočervenej do červenej. To už bude “návrat do kvázi normálu”!

Pokles počtu hospitalizovaných býva pomalý. Dostať sa na polovicu zo špičky trvalo aj vo Veľkej Británii a Izraeli (pri rýchlej očkovacej stratégii) a v Nemecku 2 až 3 mesiace. My klesáme 3. týždeň. Počet 2000 je preto možné očakávať zhruba začiatkom mája. Na toto COVID Automat reaguje pomaly (regionálna úroveň sa spúšťa až pod 2000) a určite navrhujeme vo svetle posledného vývoja diskusiu k jeho parametrom.

Nemocnice s nárastom pocientov

Tabuľka okresov, v ktorých rastie počet hospitalizovaných. Stav k 21. marcu oproti 31. januáru 2021.

Existuje vyše 20 nemocníc, v ktorých prišlo od 31. januára 2021 k významnému nárastu počtu pacientov (viac ako 8). S výnimkou 2-3 nemocníc (N. Zámky, V. Krtíš, Lučenec) ide o nemocnice na západe alebo na severe Slovenska. Zvlášť nemocnice na sever od Žiliny až po Bardejov zaznamenali aj v posledných dňoch významné nárasty. Najhoršiu situáciu má Prešov, Ružomberok, Poprad, Rožňava a trvale aj Trenčín spolu so Žilinou a Martinom. V týchto nemocniciach sú aj vysoké úmrtia každý deň a nadmerné úmrtia budú vo februári a v marci v Žilinskom a v Prešovskom kraji na násobku normálu.
Nárast od konca januára je o viac ako 600 pacientov.

Nárast počtu pacientov prišiel po zhoršení emidemiologickej situácie a po trvalom raste počtu infkovaných. Celý sever má vysoké hodnoty 7 dňovej incidencie na 100 tisíc obyvateľov. Táto situácia bude do Veľkej noci pretrvávať a postupne sa zlepšovať. Za predpokladu izolovania sa, dodržiavania odstupu, zníženia mobility a zavretia sa počas sviatkov. Ak to občania nedodržia, uvidíme počty pacientov vysoko do mája.

Nemocnice s poklesom pocientov

Tabuľka okresov, v ktorých klesá počet hospitalizovaných. Stav k 21. marcu oproti 31. januáru 2021.

Rovnako asi 20 nemocníc zaznamenalo od 31. januára 2021 pokles počtu pacientov. Rebríček vedie Nitra s poklesom z 236 na 68 pacientov, pokles zaznamenali aj Košice a Bratislava. Bratislavaj je z rekordných hodnôt 500 začiatkom marca na hodnote 378 dnes, čo je výborná správa. Poklesol celý Nitriansky a Bratislavský kraj. Celkový pokles pacientov v týchto okresoch je viac ako 500.

Pokles počtu pacientov je spôsobený do značnej miery úmrtnosťou ťažkých stavov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a na umelej pľúcnej ventilácii (ÚPV). Ťažké stavy reprezentujú až 20% všetkých pacientov. Ich priemerná denná úmrtnosť je okolo 10% a v nemocniciach s poklesom pacientov zomrelých nestriedali noví prijatí pacienti. Ide o okresy, ktoré vo februári zaznamenali značné úbytky novoinfikovaných – pozitívnych ľudí. Určite do značnej miery pomohlo u starších ročníkov aj očkovanie, ktoré je v Bratislavskom a v Košickom kraji na úrovni viac ako 10% obyvateľstva. V iných krajoch je zaočkovaných menej a výrazne menej. V našich interaktívnych nástrojoch nájdete aj prehľad očkovania celého sveta.

Veľký prehľad nemocníc

Prehľad všetkých nemocníc na Slovensku podľa okresov a počtu hospitalizovaných od októbra 2020 dodnes.

V prehľadoch hospitalizovaných prezentujeme počet pacientov “potvrdený COVID-19”. Pre COVID Automat je rozhodujúci parameter “potvrdený” + “podozrivý na COVID”. To je číslo asi o 150-200 denne vyššie. Dnes k 21. marcu sme približne na úrovni počtu hospitalizovaných ku koncu januára. Špičku sme dosiahli v I. marcovom týždni. U potvrdených s COVID to bolo 3 825 hneď 1. marca. Odvtedy klesáme s miernymi vlnkami a pokles je viac ako 400 obsadených postelí.

Výhľad do Veľkej noci 2021

Pokles bol spôsobený úbytkom pacientov v oblastiach s poklesom šírenia a výskytu vírusu. Tento pokles je stabilizovaný v Nitrianskom kraji, následne trvale klesá Bratislavský, Trnavský a Košický kraj na juhu Slovenska. Pridáva sa Banskobystrický kraj. Situácia sa v najbližšom týždni stabilizuje v Trenčianskom kraji. Následne s odstupom 1-2 týždne aj v Žilinskom a Prešovskom kraji.

Postupne zaberajú opatrenia k zníženiu mobility, izolovanie čoraz väčšieho počtu infikovaných, moment prekvapenia a strachu u príbuzných hospitalizovaných. Je potrebné uviesť, že ak je číslo hospitalizovaných napríklad v Prešove 150, tak prijatých pacientov za mesiac je takmer 400, zomrelých asi 100 a prepustených preliečených asi 200. V nemocnici v marci zomiera asi 25% , číslo trvale, ale pomaly klesá.

Epidemiologická situácia k 21. marcu 2021

Najvyšší výskyt počtu infikovaných majú v marci okresy na hranici s Českou republikou od Senice/Skalice/Myjavy až po Čadcu. Mapa postihnutých okresov sa tiahne od Žiliny cez Turiec, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Levoču po Prešov. Vzľadom na výraznu mobilitu a otvorené priemyselné prevádzky predpokladáme postupné premorovanie týchto okresov už po druhýkrát v II. vlne a ústup vírusu až po Veľkej noci. Nemocnice budú stále plné a k poklesu bude dochádzať pomaly v dôsledku úmrtí pacientov v ťažkých stavoch. Kritické sú hodnoty voľných ventilátorov a tiež postelí s high-flow kyslíkom.

Každý, kto nepotrebuje niekam cestovať by mal zostať doma, izolovať sa, školy by mali ostať zavreté (otvorené len pre kritickú infraštruktúru a deti rodičov v I. líniách). Postupný nárast počtu očkovaných pomôže odľahčiť vysoké počty výjazdov záchranárov a vysoké počty prijímaných pacientov do nemocníc. Medián počtu dní v nemocnici je 9-10, takže o 10 dní je v nemocnici pri stabilom počte pocientov polovica z nich nových (prijatých v posledných 9-10 dňoch).

Mapa okresov s uvedením a podľa 7 dňovej incidencie na 100 tisíc obyvateľov
Okresy s najvyššou 7 dňovou incidenciou na 100 tisíc obyvateľov k 21. marcu s vývojom od Vianoc

Zopakujeme: Dáta bez pátosu optimisticky – máme dobré správy

Nasledujúci hodnotiaci termín COVID AUTOMATU je pondelok 29. marec 2021 pred Veľkou nocou. Predpokladáme, že budeme s počtom hospitalizovaných pod 3 tisíc a od 12. apríla 2021, po Veľkej noci, príde k prvému zásadnému uvoľneniu v II. vlne, celé Slovensko sa dostane z čiernej do tmavo červenej-bordovej. Bude to 100 dní od LOCKDOWNU. Zaslúžime si.

Ak vydržíme cez Veľkú noc doma, vírus opadne, príde teplo, hospitalizovaných bude 5. apríla 2021 menej ako 2500 a 19. apríla 2021 príde ďalšie uvoľnenie z tmavočervenej do červenej. To už bude “návrat do normálu”.

Zdieľajte: