Druhá vlna testovania – máme dobrý výber okresov?

Zdieľajte:

Dobrí a zlí – hranica 0,7%

Komisia rozhodla a okresy po I. vlne celoplošného testovania buď “padli na kolená” a zopakujú si to, alebo padli do vreca OK a “majú pauzu”. Zo 72 okresov bolo vybraných na pretestovanie 45, čo sú 2/3.
Vo vzorke na pretestovanie žije 54% obyvateľov Slovenska, takže ďalšie cvičenie čaká polovicu Slovákov, ale v horšom počasí.

Dobré a kvalifikované rozhodnutie?

Máme 2-krát zhodu a konsenzus a máme zopár námietok. Pozreli sme sa na 7-dňovú incidenciu na 10.000 obyvateľov za posledných 14 dní a pripravili HITPARÁDU.

Vývoj v postihnutých okresoch má síce rôznu rýchlosť šírenia, ale jednoznačne zhoršujúcu sa tendenciu. Ale najprv pochvala pre 2 skupiny okresov:

1. Silne postihnuté okresy s vysokou rýchlosťou šírenia

Pre opätovné pretestovanie sa vybrali z TOP 25-ky podľa 7D incidencie na 10.000 obyvateľov všetky okresy okrem Poltára a Nitry. Oba okresy by bolo jednoznačne treba pretestovať.

Poltár je malý okres s 22.400 obyvateľmi, na testovaní bolo 12.455 ľudí, čo je podpriemerných 55%. Našlo sa 71 pozitívnych, čo je 0,57%. Šup s nimi do vreca, podľa PCR sa tam nákaza šíri rýchlo. Ale môže to byť pár izolovaných ohnísk (rodina, partia, ZSS, DSS). Stojí to za kontrolu, následne rozhodnutie na NE/PRE testovanie.

Nitra je veľký okres so 160.000 obyvateľmi, pretestovaných bolo 99.175 ľudí, čo je parádnych 62% a 674 pozitívnych robí 0,68%. To je jasný kandidát do prvej ligy testovaných a pri náraste 7D incidencie z 15 na 35 za 14 dní si koledujeme o ohnisko blízko Bratislave. Je to hodinka cesty autom, je tam automobilka, vysoká mobilita Bratislava <=> Nitra a ich vynechanie by bolo veľkou chybou. Čas sa nedá vrátiť späť a Nitru určite tipujeme za Čadcu JUHU.

7D (7-dňová) incidencia na 10.000 obyvateľov v posledných 14 dňoch – HEAT MAPA

2. Silne postihnuté okresy so strednou rýchlosťou šírenia

Hlohovec a susediaca Trnava je v podstate jeden kluster so 175.000 obyvateľmi. Spolu plece pri pleci z hodnoty 19 vyrástli za 14 dní na 30 a 32 prípadov za posledných 7 dní na 10.000 obyvateľov. V Nemecku by boli s vysokým R0 v lockdowne a zatvorení ako naše obchody v májovú nedeľu. Pretestovalo sa v nich spolu 121.000 zodpovedných občanov, čo je 69% a super prístup. 728 pozitívnych urobí 0,6% z pretestovaných. Ak sme sa rozhodli pre hranicu 0,7%, tak rýchlo rastúca Hlohovec-Trnava určite do vzorky na II. kolo patria. Proste v kvalifikácii mali šťastie ako Rodákov Fulham v Premiership. Gratulujeme!

3. Stredne postihnuté okresy s nízkou rýchlosťou, prípadne spomalením šírenia

V tejto skupine máme okresy, z ktorých len Námestovo ide do III. kola. Pre veľký úspech je v skupine s Bardejovom, Dolným Kubínom a Tvrdošínom. Ak si uvedomíme, že po I. kole museli všetky tie 4,5 a 6 percentá zistených infikovaných zostať doma, a napriek tomu sa našlo ďalších 1,2 % pozitívnych, tak sú testy na správnom mieste. Námestovo, ste tam správne.

Okresy, ktoré mali v I. kole viac ako 1% by mali postúpiť do II. kola a neklásť odpor. Proste buď v PCR alebo v antigénnom testovaní majú slušné percento a šťastie v repete dokázať, že sú OK. Ide o Ilavu, Detvu, Sobrance, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Michalovce, Spišskú Novú Ves a určite 2%-ný Kežmarok. Dobrý výber a súhlas. Silná osemveslica s kapitánom z Kežmarku.

Ostatné okresy označené červeným sú tam omylom. Škoda zdrojov, času a peňazí. Dodatočných pozitívnych medzi 310 tisích občanmi v 5 okresoch budeme hľadať ako ihlu v kope sena. Pre istotu posielame menný zoznam na Úrad vlády a do Prezidentského paláca. Za vystúpenie, facebook posty a prekáračku to nestojí, ale za zamyslenie určite. Takže: Dunajská Streda, Gelnica, Nové Mesto nad Váhom, Bytča, Zvolen. Kvinteto s pauzou.

7D (7-dňová) incidencia na 10.000 obyvateľov v posledných 14 dňoch – HEAT MAPA

4. Slabo postihnuté okresy s nízkou rýchlosťou šírenia

Tak ako v prípade silných a rýchlych lídrov máme zhodu a sme radi. Konsenzus je ďaleko lepší ako kompromis. Tieto okresy nemá zmysel opakovane testovať. Boli testované v I. vlne a výsledky nie sú alarmujúce. U malých okresov naviac ide o malé vzorky a testovanie určitého ohniska mohlo a určite ovplyvnilo celkový výsledok. Dobre, že prišli, už sú doma na 10 dní. Tí už na testovanie prísť nemôžu – karanténa. A tak aj očakávania musia byť zákonite slabé.

7D (7-dňová) incidencia na 10.000 obyvateľov v posledných 14 dňoch – HEAT MAPA

Dáta na stôl

Nemôžeme si uzurpovať právo rozhodovať, ale do diskusie nad návrhom kandidátov do II. kola plošného testovania radi prispejeme analýzou a zdôraznením “výnimiek”, ktoré nám vyšli. Vzhľadom na to, že bojujeme s vírusom, nie je tak dôležité šetriť zdroje v zelených okresoch ako je dôležité nevypustiť z II. kola jasných nasledovníkov horiacich Čadcí, Ružomberka a Martina.

Pre istotu zopakujeme

Poltár, Nitra, Hlohovec, Trnava s 350.000 obyvateľmi. Malina. Ale kopec infikovaných. Aspoň teoreticky. Ide o okresy s významnou priemyselnou aktivitou, mobilitou a potencionálne škodami pri zavretí tejto oblasti. Ešte raz: okrem Poltára všetko pri Bratislave. A perlu na Dunaji si potrebujeme chrániť. Maďari a Rakúšania nám poďakujú. Team work.

Ak chcete od nás informácie včas a pohodlne do vášho emailu, prihláste sa do nášho Newslettra:

Zdieľajte:

Comments

10 responses to “Druhá vlna testovania – máme dobrý výber okresov?”

  1. Brano avatar
    Brano

    Chlapci super to robite. Jednoznacne by som vas do timu odbornikov riadiacich odpoved na Coronu zobral – len zial nie som Najvyssi.
    Mate malu chybicku – pred menom vam nesvietia tituly MUDr. ( na rozdiel od tiet na UVZ, hygienickych staniciach atd.) ani JUDr. (donedavna a vlastne dlhodobo historicky label k riadiacim politickym strukturam v SVK). Este 1 mi neda – nositelia titulu MUDr a hlavne tety sa neracia s vedami ako matematika, statistika a uz vobec nie logika – a vlastne ani ti s titulom JUDr. Zaverom – super ale nie v SVK: svoje si nedame, cudzie nechceme – vitazny to nas slogan do globalizacneho suboja efektivnosti medzi krajinami (stale trva potvora) a este 1 aktualny: komu dal boh funkciu tomu dal aj rozum!!!! vy jedni mudrosraci ….Inak super analyticky posun nad ramec umelych (voci socialnoekonomickomobilitnym vazbam) hranic okresov (naviac obrovske rozdiely v pocte obyvatelov) na uroven klustrov ekonomicko socialnych aktivit (Trnava-Hlohovec ale aj okolie BA). Do timu by som vam pridal este sociologa – analyza socialnych klastrov/bublin a narodohospodara (aj ked toho u nas najst by bol problem) a napokon aj matematikou alebo aspon logikou pobozkaneho MUDr.a Vela zdaru a idem sirit osvetu a narodne obrodenie – sharenut do mojej socio bubliny vase clanky.

    1. Ivan Bosnak avatar
      Ivan Bosnak

      Ďakujeme. My sme kuwici. Bez titulu, ale nejaké múdrosti sme na školách pochytali. A že sme sa motali okolo umelej inteligencie nebola náhoda📊

  2. Monika Ehsanová avatar
    Monika Ehsanová

    Som MUDr a nie som teta.
    Veľká vďaka za usporiadanie dát,kt je problém v prehľade nájsť,to čo ste prezentovali som len neurčito cítila.Dlho sa zamýšľam kam zmizla občianska a vlastne aj odborná česť odborníkov v pandemickej komisii.Sol lekár a pracujem v určitom rámci odbornom sj právnom.Rozhodnutia si nevyužívam z palca a neveštím z gule.Ak prijme pandemická komisia odporúčanie závery na základe objektívnych dát a tie nie sú rešpektované,je už načase vystúpiť tieňa a jasne povedať,že vláda to robí zle.Ak dáta nemám, tak treba ísť od válova a rezignovať na vedeckom záverov odborníkov.
    Stále nám je ale jasné,že ani pandemická komisia ani krízový štáb nie sú výkonnou zložkou, čiže ich závery je nutné pretaviť do rozhodnutia vlády.
    Musím s hrôzou konštatovať, že na základe buď ppkryvených dát alebo neschopnosti ich pochopiť, alebo čo je najhoršie …nerešpektovať, sme na malú od zástupnej demokracie, kde sme zadali deliť občanov na tých prvej a na tých druhej kategórie.Priam dokonca priamo ohrozuje vláda dostupnosť zdr.starostlivosti,keď prístupom …dám ti štátny úplatok,lebo nič iného tých 500eur nie je,zneužíva tých,kt mali doma čušať a regenerovať.

  3. Zuzana Ryšková avatar
    Zuzana Ryšková

    Ahojte, dakujem za super data, inak podane, a konecne vysvetlene. Teda pre tych, ktori maju radi porozumenie veci. Ja to velmi ocenujem. Musim povedat moju zkusenost z regionu, ktori zminujete. Ide o Poltar. Zijem tu (po prestahovani z Trnavy) od marca tohto roka. Ako sel COVID-19 od zapadu, sla som aj ja. Nelitujem, naopak, lesy a klud su super vec🙂. Uz na jar bol rozdiel medzi Trnavou a touto ztratenou poltarskou castou Slovenska. Dodnes je to tak. V Trnave auta, pohyb ludi, psickari, decka vonku, vela otvorenych obchodov.. V Poltari mrtvo, ticho, ludia trocha nakup, trocha skolka skola, trocha pra a a domov. Po 16cte hod tu nikoho nepotkate. Aut a ludi oproti septembri polovica. Tu sa ludia chovaju zodpovedne podla vyhlasenych pravidiel (ja sama som trocha rebel a pre mna to problem je😉). Mozno sa boja, mozno nerozumeju veci, tak su radsi doma.. V kazdom pripade zapadoslovenska realita kazdodenna je tunajsim ludom dost vzdialena, tuzba po slobode je pre nich nepodstatna, tu hraje prim drzat krok s ostatnymi a nevycnievat z radu. Lajsie sa tu pak zije. Ked to takto budu ludia robit, testovanie v Poltari nebude treba. Virus totiz nema na koho preskocit😁

  4. Tish avatar
    Tish

    Chalani, s dátami to fakt viete, palec nahor a vďaka. Pre mňa by to bolo strávitelnejšie bez všetkých tých akože vtipných formulácií, prepáčte, ale príliš to pripomína Igorove infantilné prirovnania. Keď už nie úplne odstrániť, tak aspoň ubrať. Lebo obsahovo super, len tá forma.

  5. Michal avatar
    Michal

    Akým spôsobom sa snažíte tieto informácie a odporúčania dostať do rúk resp. pred oči tých, ktorí rozhodujú? Lebo bez toho to bude síce veľmi zaujímavý a poučný materiál, ale karavána sa bude ďalej motať po púšti tlačoviek.

  6. René Ďuriš avatar
    René Ďuriš

    Ahojte,
    dakujem vam za analyzy. Chcel by som len nieco. Patrim k obcanom, ktori sa nedali testovat, ale z dovodu obavy nakazy pri testovani (manzelka na rodicovskej a ja 100% home office). Aj tym najlepsie vybavenym a zohranym odberovym timom chybali, podla mna, kriticke dezinfekcne prostriedky vid. “Na tomto mieste by mal byť niekto, kto by priestor čistil dezinfekčnou hmlou alebo alkoholovou bázou. Alebo by nad týmto priestorom mal byť germicídny žiarič.” (https://www.postoj.sk/64550/mame-sa-pri-testovani-bat-o-nasu-bezpecnost) Pozrel som si (skor tak z rychlika) studie, ktore sa venovali sireniu infektov aerosolmi napr. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846148
    Podla mna by stalo za to, mozno nie u vas na portali, kedze ste matematici, spomenut aj to, ze doveru obcanov v testovanie by zvysilo aj zvladnutie vsetkych aspektov ochrany tak testujucich ako aj testovanych. Pretoze retaz je tak silna, ako jej najslabsi clanok. A to tu nechcem ani nejak rozvadzat nedodrziavanie rozostupov, skupinkovanie znamych, fajcenie v radoch, to, ze po odbere odbornici odporucaju vymenit rusko za druhe – ciste atp.

    1. Maros avatar
      Maros

      Ja som na tom podobne, nezodpovedny obcan, ktory sa nedal otestovat. Dcera sa uci na dialku, z domu nebola vonku uz mesiac, manzelka ma operovanu nohu, nikam nechodi. Ja pracujem z domu, raz za dva dni idem kupit potraviny. Navsteva testovania by mi iba zvysila riziko nakazenia.

  7. Brano avatar
    Brano

    Trosku som sa zamyslel nad PCR udajmi vo vasich analyzach a jedna vec mi rychlo udrela do oci a tyka sa prave ekonomickych a s nou spojenych mobilitnych dat. Na SVK mame 4 velke automobilky s naviazanymi dodavatelskymi firmami ktore kvoli “just in time” dodavkam su prakticky lokalizovane v ich tesnej blizkosti:
    Kia Zilina, Jaguar Nitra, Peugeot PSA Trnava, VW Ba. Do kazdej z nich smeruju 2 az 3 denne prudy pracovnikov (podla toho kolko smien prave fachcia) z okolia urcite 50 km a viac . Cast z nich “hromadne” – busmi zavodnej prepravy – t.j. mozno 1-1,5 hodky vsetci pekne spolu v buse tam a potom spat. Ci prepravcovia znasobili kapacity busov tak aby ludia sedeli pekne 2m a dalej neviem – v kazdom pripade je tu jesen, ide zima takze okrem expozicie v montaznych halach kde predpokladam vzduchotechniku to bude v busoch horsie.
    Taketo okolnosti ziadne okresne riadenie pandemie cez UVZ a na ne naviazene statistiky nepostihne – o tom bola napr. moja poznamka o obmedzeniach odbornikov z okresnych UVZ a potrebe do timov riadenia pandemie zapojit aj dalsich odbornikov (nad ramec MUDRov).
    Naviac ako v komentari predo mnou odznelo – rozdiel v situacii Trnava x Poltar – uplne ine sociologicke prostredie , zrejme aj vekova a s tym spojena aktivitna struktura obyvatelov. Krasne to vidiet na statistikach z plosneho testovania – niektore okresy priklad medzilaborce – maly pocet obyvatelov (v porovnani s “okresom Petrzalka”) a z nich este velka cast zrejme mladsich, aktivnejsich je mimo okresu a aj testovat sa dali v aktualnom mieste pobytu. Strihnut uniformne opatrenia – zakazy aktivit – sportovych, kulturnych, spolocenskych, edukacnych jednotne pre Medzilaborce a petrzku je cista ignorancia a diletantstvo. Ine je to co i v malych okresoch ale s culym cezhranicnym stykom – najma nakupy ale aj sluzby smer polsko, Ceska republika (tam urcite pracovna a skolska mobilita), Madarsko -netusim ale odhad nakupy/sluzby (Nokia v Komarome uz skoncila) a rakusko – vzorce mobility ked zijem v AT a praca , sluzby, skoly v SR plus turnusovi pracovnici (vo velkej miere robia vo vidieckych castiach AT a la Poltar…). Ak by sa toto zacalo riadit nie plosne a uniformne tak zacnem verit na “smart krajinu” a som si isty ze naklady na aplikovany vyskum spojeny s vyvojom aplikacii a statistik by polahky EU preplatila a nemuseli by sme hutat co za tie eurofondy robit. Aj VS a SAVka by mala co robit – dokonca aj ekonom kartografi, narodohospodari, sociologovia – len statna sprava by sa musela masivne menit. Nestaci Ministerstvo zdravotnictva, dokonca ani Obrany treba aj Prace a soc veci – kolko zahranicnych pracovnikov, kde, s akou mobilitou, odkial sa nachadza/pracuje; vnutra – poriadok do ohlasovania a vyzadovania pobytov, skolstva – okrem vyuky v skolach aj praxe pre ucnov, primyslovkarov, VS studentov vo firmach ,nemocniciach ak to nema byt “stratena generacia” . Ale toto vsetko je namahava praca ktoru naviac musi niekto riadit – tot statna sprava a to je praca nevdacna. Zvolavanie tlacoviek, medialna prezentacia a riesenia “hrubou silou” su omnoho jednoduchsie a kedze obyvatelstvo nic ine ani nevyzaduje tak to staci – len sa potom cudujeme kde sme my a kde ini.

  8. Ján Štieber avatar
    Ján Štieber

    A čo poviete na okr. Sabinov? Naša malá obec so 700 obyv. mala 4,76 pozitívnych, susedná s 1200 obyv. mala 4%. Čirč v okr. S. Ľubovňa 11%.Pomôže ďalšie dobrovoľné testovanie v okr. mestách alebo nejaké tvrdšie opatrenia? Vraj prišli chlapi z roboty zo zahraničia, otestovali sa a celá rodina v karanténe. Pomôžu hraničné kontroly?